Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ředitel školy, kde žáci utýrali učitelku, skončil. Odvolalo ho vedení Prahy

Autor: ČTK, kal - 
24. února 2016
16:31

Pražští radní ve středu odvolali z funkce ředitele Střední průmyslové školy Na Třebešíně Františka Bártla. Podle prezidenta Miloše Zemana byl však měl ze školy odejít nejen ředitel, ale celé vedení. Organizátor šikany prý podle prezidenta patří do výchovného ústavu.

Tři žáci ve škole zřejmě delší dobu šikanovali učitelku, která později utýraná zemřela. Vedení školy, jejímž zřizovatelem je hlavní město, žáky podmínečně vyloučilo, situaci ještě prošetřuje Česká školní inspekce.

Podívejte se na video:

Video Žáci učitelku šikanovali a týrali, až zemřela. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Odvolání ředitele navrhl radě náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD), avizoval to už v úterý v rozhovoru pro Blesk.cz. Navíc uvedl, že skončí celý tým, který školu vedl. „A nedovedu si zároveň představit, že u třídy, kde docházelo k šikaně, zůstane současný třídní učitel,“ zmínil.

Podle prezidenta Miloše Zemana byl však měl ze školy Na Třebešíně odejít nejen ředitel, ale celé vedení. Zeman zároveň řekl, že organizátor šikany patří do výchovného ústavu.

 

Nového ředitele by škola měla mít od léta. „Ideální by bylo, aby se nový ředitel se školou přes léto seznámil,“ uvedl Dolínek. Odvolání ředitele podle něj nelze posuzovat jako precedens pro další podobné případy. Náměstek deklaroval, že vždy bude posuzovat každou situaci individuálně.

Vyloučení studentů? Ještě není jasno

Ohledně případného vyloučení tří studentů zatím rozhodnuto není. „Chceme s těmi třemi žáky i jejich rodiči pracovat. Šikaně učitelky přihlíželo více žáků, bude třeba pracovat i s celým kolektivem,“ řekl Dolínek.

Na šikanu upozornil deník Blesk. Ten zveřejnil několik videí, kde žáci ponižují učitelku Ludmilu V. Křičí na ni, zabraňují jí opustit třídu, chytají ji kolem ramen… Učitelka začátkem února zkolabovala a v nemocnici zemřela.

Vedení průmyslovky Na Třebešíně v Praze 10 tvrdí, že netušilo, že k šikaně dochází.