Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klokánky, Orlíček i další dětská útočiště: Stát nám neplatí, nepřežijeme

Autor: bru/ČTK - 
24. února 2016
15:07

Klokánky a další azylové domy pro děti v tísni si stěžují na zpožďování příspěvků od státu. Nemají prý ještě peníze za loňský prosinec. Žádají také další dotace na doplacení svých služeb. Pokud prostředky nezískají, hrozí uzavření některých zařízení. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci klokánků a dalších domovů.

Pokud máme služby pro děti poskytovat, je nutné mít finanční prostředky,“ uvedl šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk. Fond, který klokánky provozuje, má od loňského června nové vedení. To se snaží řešit dluhy z minulosti. Některá zařízení už zrušilo.

S finančními problémy se potýká podle své ředitelky Olgy Vernerové i zařízení Orlíček z Předního Chlumu. „I my jsme nešťastní, že si na první měsíce roku máme sehnat peníze někde jinde. Naše zařízení jsou krizová, staráme se o děti 24 hodin. Je běžné, že nám ve tři hodiny ráno přivezou malé dítě. Nemáme nejen za co živit děti, nemáme ani na mzdy,“ uvedla Vernerová.

Zařízení pro okamžitou pomoc dostávají na dítě měsíčně státní příspěvek 22 800 korun. Částka se krátí za dobu, kdy dítě v domově nepobývá. Tři desítky zařízení pro okamžitou pomoc, z nichž klokánky tvoří polovinu, žádají dofinancování svých služeb. Chybějící sumu za loňský leden až říjen vyčíslily na 61,4 milionu korun. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) před nedávnem řekla, že mimořádnou dotaci pro klokánky nechystá a ani by pro ni nehlasovala ve vládě.

Podle Marksové by se financování azylových domů pro děti v tísni mělo příští rok od dubna změnit. Počítá s tím novela o sociálních službách. Místo příspěvku od státu za pobyt dítěte by se vyplácela částka na lůžko. Klokánky a jiné domovy by pak dostávaly peníze i tehdy, pokud by v nich žádné děti nebyly. Ministryně zdůraznila, že podmínkou pro změnu financování bude ale to, aby kraje přesně stanovily, kolik míst pro děti v tísni potřebují a kde je chtějí mít.

„Informace o změně financování od dubna příštího roku je skvělá. Je potřeba ale udělat i krok B. Je velmi důležité, aby došlo k dofinancování na tento rok, aby zařízení byla schopna do příštího roku vůbec přežít,“ uvedl Vaněk.

 

Samo ( 24. února 2016 18:22 )

Stát vám neplatí, protože Marxová-Tominová vás chce zlikvidovat, naopak podporuje , státní zařízení, které obyčejně provozují města a které jsou vysokonákladové. Holt co chcete po převlečených komunistech, aby podporovali soukromé nebo neziskové organizace- to ani náhodou.

milofr ( 24. února 2016 16:34 )

plešatej bohuš hácha s babiškou a jejich bandou zpočinců budou raději posílat miliony turkovi ale na naše děti nedají ani groš ti šmejdi

milan1970 ( 24. února 2016 16:22 )

Hlavně že Sobotkova vláda pravidelně posílá desítky milionů eur na výživu vyčuraných uprchlíků do zahraničí,ale české děti nechají o hladu!!

merrylou212 ( 24. února 2016 16:07 )

Hlavně,že se našlo 150 miliónů na dvě blbky Hanču a Tonču.Malé děti o které se nikdo nestará, můžou třeba i zdechnout.

Zobrazit celou diskusi