Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Češka svědkem boje s ISIS: Všude létaly kulky, přivezli i tank

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. února 2016
19:30

Bláznovství, nebo hrdinství? Česká fotografka Lenka Klicperová na Facebooku zveřejnila vlastní fotografie z fronty, kde Kurdové bojují s Islámským státem. ISIS si v boji o syrskou přehradu přivezli i tank, hlásí pro Blesk.cz z oblasti nedaleko hranic s Tureckem Klicperová. Její fotky z míst, kde je smrt na denním pořádku, jsou syrové i mrazivé. A za pozornost stojí i její vyprávění. 

Češky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová jsou nyní opět v Sýrii. Byly tam už loni, napsaly o tom knihu Islámskému státu na dostřel. Válečná reportérka a šéfredaktorka časopisu Lidé a země Klicperová se ale tentokrát dostala ještě blíže. Do samotné přestřelky s ISIS, proti kterému bojují spojené kurdské a další syrské milice. 

S cílem přinést očité svědectví z míst, kde se skutečně bojuje s Islámským státem se zbraní v ruce, se Klicperová vydala na válečnou frontu.

„Přijížděly jsme s Markétou na Tishreenskou přehradu na řece Eufrat. Tam už to začalo být trochu horké. Byly slyšet výstřely, věděly jsme, že naše auto budou ostřelovat, protože samozřejmě střílejí na všechna auta. Zabočily jsme na základnu nad přehradou, fotily jsme tam. Odehrávaly se tam opravdu hodně těžké boje. Neustále byly slyšet výstřely z těžkých zbraní. Ale nebyly jsme ještě uprostřed bojů,“ vzkázala Blesk.cz po telefonu Klicperová. To se však mělo brzy změnit.

„Viděla jsem, jak najednou někam odjíždí skupina vojáků. Ptala jsem se, jestli mohu jet s nimi. Kupodivu řekli, že ano. Nejspíš proto, že tam nebyl žádný vyšší velitel, který by to zakázal,“ líčí Klicperová nyní již s úsměvem.

Od té chvíle musela skupinu bojovníku SDF (Syrian Democratic Forces) následovat a dělat to, co oni. Stala se de facto jejich spolubojovnicí. „Dojeli jsme na jeden větší opevněný post, kde měli i tank. Od té doby, co jsme vystoupili z auta, tak jsme byli pořád pod palbou. Rychle jsem si našla krytí, začala se koncentrovat na focení. Byla jsem samozřejmě schovaná za náspem, nikoli, že bych byla přímo vystavená kulkám. Které ale samozřejmě dopadají za násep a mohou vás trefit. A hlavně už je slyšíte velice blízko. Kolem hlavy,“ pokračuje ve vyprávění.

Blesk.cz Klicperovou v úterý zastihl v době, kdy se vydala na další pochůzek do syrského terénu, tentokrát však při mnohem bezpečnějším focení. V jednom ze severosyrských měst, taktéž však zasažených válkou. Přesnou polohu Češky neprozrazují. Dodržují již zaběhlé bezpečnostní principy.

Ze syrské fronty: Vojáci SDF kryjící se před palbou ISIS Ze syrské fronty: Vojáci SDF kryjící se před palbou ISIS | Foto pro Blesk - Lenka Klicperová

Nabízeli mi i pušku, ale odmítla jsem ji“

Jenže tentokrát šla na frontě Klicperová přece jen do rizika. „Byla tam skupina asi dvaceti bojovníků SDF. Strávila jsem tam nějakou dobu, ale ten čas jsem vůbec nedokázala vnímat, protože pod přímou palbou je opravdu vše jiné. Snažila jsem se fotit, měnit objektivy, nacházet zajímavé kompozice, stále mít krytí. Ale to jsem ještě nevěděla, že mě čeká mnohem větší adrenalin. Kousek jsme popojeli autem, na planině jsme vystoupili, pět šest chlapů si vzalo zbraně. Včetně těžké ostřelovačky. Nabízeli mi taky. Americkou M-16. Ale tu jsem odmítla,“ pokračuje ve vyprávění.

Docela dlouho šli pěšky k dalšímu opevněnému místu, i když tentokrát mnohem menšímu, než byl ten první. „Slyšela jsem jednu ránu za druhou a člověk v tu chvíli opravdu neví, odkud se střílí, jak to okolí vypadá. Když jsem pochopila, kam jdeme, říkala jsem: Kluci, to nemohu přežít. Člověka to prostě napadne,“ přiznává Klicperová.

Ze syrské fronty: V krytu mezi bojovníky SDF Ze syrské fronty: V krytu mezi bojovníky SDF | Foto pro Blesk - Lenka Klicperová

Pomohl přítel Obama

Kurdové, Arabové i křesťanské milice se na severu Sýrie přetahují s ISIS o území a jde zde vlastně o jediné jednotky, které se pustily do pozemních operací proti džihádistům. I přes svou zastaralou výzbroj.

Kurdy se snaží podpořit i oficiální česká politika - právě vojenským materiálem. Leteckou podporu pak zajišťuje západní koalice. A také Rusové, kteří však čelí kritice, že ostřelují spíše opozici současného syrského prezidenta Bašára Asada, než samotný ISIS.

„Pod kopec přijeli bojovníci Islámského státu s tankem, na který se střílelo, aby ho zastavili. Byly tam také dva nálety koaličních letadel a bylo to hodně dramatické. Malý opevněný kryt by samozřejmě nevydržel, kdyby do něj střelili těžkým kalibrem jako tank nebo něco podobného,“ vypráví dál Blesk.cz Klicperová. „Jenom jsem si říkala, že musím přežít ještě cestu zpátky,“ dodává.

Jak tamní bojovníci reagují na letecké manévry Američanů a dalších spojenců? „Jedním z podstatě dvou slov, které uměli anglicky, bylo ´Friend Obama´ (přítel Obama). Když začal koaliční letoun bombardovat, tak všichni začali ukazovat vítězná znamení k obloze a opakovat Friend Obama. Je to tady všude cítit, že koaliční nálety jim strašně moc pomáhají, protože vybavení Islámského státu je samozřejmě pořád dobré a pro ně je to hrozně nebezpečné,“ popisuje Klicperová.

„Musím říct, že když člověk vidí boj v přímém přenosu, když jste mezi nimi, uprostřed bojů, tak mají obrovskou odvahu a já k nim mám velký respekt. Když jste pod palbou, tak vylézt nad hradbu, nad krytí, nad ten jejich násep a stoupnout si ke kulometu, pálit a efektivně pálit, je obdivuhodný výkon,“ řekla na adresu kurdských bojovníků.

Klicperová ze severu Sýrie hlásí, že ofenzíva u přehrady Tishreen stále probíhá. Chtěla se tam vrátit, ale napodruhé již povolení nedostala, a tak s kolegyní Markétou Kutilovou, humanitární pracovnicí, míří na jiné místo na frontové linii.

Kutilová přitom Klicperové po jejím kousku vysekla poklonu na sociální síti. Když se vrátila, prohlásila ´No jsem fakt ráda, že jsem to přežila, protože tohle bylo fakt hustý! To jsem fakt nečekala´. A já jsem na Lenku hrdá... Kulky jí svištěly kolem uší a přesto nafotila super autentické záběry,“ napsala Kutilová.

Video Zažily útok ISIS i bombardování: Zpověď Češek po návratu ze Sýrie - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

taktone ( 23. února 2016 21:45 )

Stále se najdou blbky a blbci kteří lezou tam kam nemají a pak pláčou

jerry ( 23. února 2016 20:42 )

"Stříleli po nich z těžkých zbraní. I oni měli těžké zbraně. Obzváště odstřelovačka byla velmi těžká." No ty vole, to mi ho vyndej. To je vypovídací hodnota IQ válečných reportérek.

frantaklika ( 23. února 2016 20:40 )

může být klidná, až padne do zajetí hned ji nezabijí, napřed jim porodí několik malých džihádistů, kravka

jelinek1 ( 23. února 2016 20:16 )

Je to podobné vyprávění gen. Svobody které jsem slyšel (na jedné straně Němci a na druhe mi a neustle to dělalo ratatatata) . A zase máme nové "celebrity" nebo blbky?

Zobrazit celou diskusi