Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Další sčítání lidu? Více internetu a méně otázek, tvrdí šéfka statistiků

Autor: Václav Lang - 
23. února 2016
05:55

Sčítání lidu v roce 2021 vypadá ještě daleko, přípravy na něj jsou ale už v plném proudu. Vláda před měsícem schválila první návrh na realizaci, odborníci dolaďují detaily. Co všechno o sobě lidé budou muset za pět let prozrazovat, jakým způsobem a za kolik peněz, odpovídala pro Blesk.cz předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) Iva Ritschelová.

S přípravou sčítání lidu se začíná prakticky v době, kdy skončí předchozí sčítání, zmínila Ritschelová. „V tomto roce bychom rádi předložili věcný návrh zákona a následně pak návrh samotného zákona o sčítání,“ uvedla. Následovat by mělo zkušební testování na úzkém vzorku lidí a poté samotné sčítání v roce 2021.

Už teď je jasné, že se příští počítání bude od toho posledního z roku 2011 zásadně lišit. Statistici se budou snažit dostat lidi více k elektronickým dotazníkům a zpříjemnit jim vyplňování formulářů přes internet. Loni si takovou formu zvolila jen čtvrtina lidí. Zároveň by měla odpadnout značná část otázek, potřebná data by totiž mělo jít získat z jiných rejstříků.

Některé otázky by mohly zmizet pro nepotřebnost. Vzpomínáte si na eskapády s novou vírou rytířů Jedi? Posledně se k takovému vyznání přihlásilo víc lidí než k romské národnosti a předsedkyně statistického úřadu uznává, že otázky na národnost nebo náboženství nejsou nezbytné. Samotné nevyplnění dotazníku ale možná bude pokutováno.

Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ | ČTK/Šulová Kateřina

Jakým způsobem bude probíhat příští sčítání lidu?

Doufám, že už jiným než klasickým, který si většina z nás pamatuje. Chceme takové sčítání, které bude co nejméně obtěžovat občany. Cílem je využít data, která už má stát k dispozici například v registru obyvatel ministerstva vnitra nebo v databázi České správy sociálního zabezpečení. Je ale otázkou, ke kterým databázím nám ministerstva umožní přístup a zda tato data budou pro statistiku použitelná. Věřím ale, že ministerstva nám přístup umožní a my se nebudeme muset ptát občanů na údaje, které úřadům už sdělili.

Takže státu budeme poskytovat svoje data dvakrát?

To záleží na postoji ministerstev, která údaje evidují. Právě v jejich databázích je uložena řada informací, které potřebujeme a které by vedly k podstatné modernizaci a zlevnění sčítání lidu v roce 2021. Poskytovat státu stejné údaje dvakrát, nebo dokonce víckrát je dle mého názoru nesmysl. Občané by neměli být obtěžováni zbytečnou byrokracií.

Komisaři minule nezvládali obíhat všechny domácnosti, lidé si proto chodili na poštu pro své formuláře sami. Komisaři minule nezvládali obíhat všechny domácnosti, lidé si proto chodili na poštu pro své formuláře sami. | Blesk - Dana Kolářová

Jednáte o tom s ostatními úřady?

Samozřejmě, velmi usilovně. I když rok 2021 se zdá být velmi vzdálen, je to naše priorita. Stále zdůrazňujeme, že pro účely statistiky máme právo čerpat údaje z databází jiných orgánů. Je to dáno evropskou legislativou a souhlas s tímto postupem vyslovil i Úřad pro ochranu osobních údajů. Bohužel i přesto narážíme na nejrůznější administrativní překážky způsobené neochotou některých úřadů.

Kolik formulářů budou muset občané v příštím sčítání vyplňovat? A půjde je vyplnit i přes internet?

Náš cíl pro sčítání v roce 2021 je ambiciózní, ale reálný. Místo původních tří formulářů by měly být necelé dva, počet otázek by se měl snížit o polovinu. Třeba domovní list by se už nemusel vyplňovat vůbec, protože data za domy mohou být pokryta z údajů katastrálního úřadu. Při posledním sčítání vyplnilo formuláře přes internet 25 procent lidí, ale věřím, že při příštím sčítání bude podíl občanů využívajících formuláře v elektronické formě výrazně vyšší. Pracujeme na tom, aby bylo vyplňování formulářů přes internet pohodlnější než předtím.

V rámci minulého sčítání se k víře rytířů Jedi přihlásilo víc lidí než k romské národnosti. Jsou taková data relevantní? Má vůbec smysl se na ně ptát?

Musím přiznat, že z mého pohledu v podstatě nemá. Domnívám se, že není nezbytné zahrnovat do dotazníku nepovinné otázky týkající se třeba národnosti nebo náboženství. Protože se jedná o citlivé otázky, lidé je nevyplňují. Výstupy tohoto typu stejně nemají pro tvorbu kvalitní statistiky vysokou hodnotu. Ale je třeba zdůraznit fakt, že statistický úřad není tím, kdo o konečném seznamu zjišťovaných ukazatelů rozhoduje. Je to vláda a parlament. A pokud tito usoudí, že je potřeba dané údaje zjišťovat, pak je zjišťovat musíme.

832310:full:true:true

Kdo vlastně ovlivňuje, na co se v dotazníku ptáte? Mohou vám lidé zasílat třeba návrhy otázek, jejichž výsledky by je zajímaly?

Základní soubor otázek je dán Organizací spojených národů. Jedná se o část otázek, na které se ptají všechny státy. Sčítání se totiž koná po celém světě. Další část otázek je dána Evropskou unií. Dále pak pravidelně zjišťujeme i další údaje, které jsou potřebné pro naše uživatele. Pravidelně se jich proto před sčítáním ptáme na jejich názor na obsah formulářů. Právě v těchto dnech oslovujeme téměř stovku institucí, uživatelů našich dat, prosíme je o jejich vyjádření k obsahu sčítání. Ale jak jsem řekla, konečné slovo má vláda a parlament.

Kolik bude sčítání v roce 2021 stát?

Rozpočet na sčítání v roce 2011 zahrnující výdaje na celý projekt od roku 2008 do roku 2013 činil cca 2,4 miliardy korun. V tuto chvíli je ale obtížné odhadnout částku pro sčítání v roce 2021, když ještě neznáme jeho konkrétní podobu. V každém případě bude rozpočet kromě jiného záviset na tom, v jakém rozsahu budeme moci využít data ostatních úřadů.

Už se na příští sčítání připravujete, nebo je ještě čas?

Sčítání lidu je velmi náročné a jeho příprava začíná v momentě, kdy skončí předchozí. V současné chvíli jsme ve fázi, kdy žádáme jednotlivé úřady o poskytnutí konkrétních vzorků dat, abychom si ověřili, že skutečně odpovídají statistickým nárokům na úplnost a aktuálnost. V tomto roce bychom rádi předložili věcný návrh zákona a následně pak návrh samotného zákona o sčítání. Jeho přijetí je třeba nejpozději v roce 2018, abychom v roce 2019 mohli provést tzv. zkušební sčítání na malém vzorku obyvatel. Vlastní sčítání proběhne v roce 2021. Přesný termín zatím není stanoven, bude určen zákonem.

K čemu pak získaná data slouží?

Výsledky jsou důležité jak pro národní, tak i mezinárodní úroveň. Na úrovni státu slouží jako podpora pro rozhodovací procesy – např. v oblasti sociálního zabezpečení a sociálních služeb, zdravotnictví, organizace školství, včetně umisťování školek, nebo profesní struktury z hlediska budoucích potřeb trhu práce. Výsledky také napomáhají rozhodnutím o zajištění dopravní obslužnosti. Data využívají také vědci, analytici, studenti, média či mezinárodní organizace, ale i soukromé firmy pro své podnikatelské záměry.

Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ | ČTK/Horázný Josef, Štěrba Martin

Jsou osoby, které mohou dostat výjimku a sčítání se nezúčastnit? Co lidé, kteří jsou v kómatu nebo dlouhodobě v zahraničí?

To bude definovat zákon, nicméně můžeme vycházet ze zkušeností a pravidel v roce 2011. Podle zákona se sčítání lidu musí zúčastnit každý, kdo má v rozhodný okamžik trvalý pobyt nebo povolený přechodný pobyt na našem území nebo kdo je na českém území v rozhodný okamžik přítomný.

Jste-li v nemocnici a nemůžete vyplnit formuláře sám, učiní tak za vás správce zdravotnického zařízení v rozsahu údajů, které jsou mu o vás známy. Další možností je získat údaje od zákonného zástupce.

Jste-li v době sčítání v zahraničí, vyplní za vás sčítací formuláře příbuzní, se kterými sdílíte domácnost, nebo budete sečten v omezeném rozsahu, a to podle evidence obyvatel. Sčítání nepodléhají občané ČR, kteří se zdržují v zahraničí déle než 12 měsíců. Naopak cizinci s výjimkou osob s diplomatickým statusem sčítáni budou.

Bude opět hrozit pokuta za případné nevyplnění? A v jaké výši?

Statistici při přípravě zákona pro minulé sčítání pokutu nenavrhovali. Byli jsme ale poučeni, že pokud zákon ukládá povinnost, musí zároveň existovat sankce za její nesplnění. Proto bylo zákonem o sčítání v roce 2011 umožněno uložit pokutu za nesplnění povinnosti až do výše 10 tisíc korun. Lze očekávat, že při příštím sčítání tomu může být podobně.

Sčítáte třeba i bezdomovce?

Ano, při minulém sčítání jsme spolupracovali s azylovými domy, Armádou spásy, diecézními charitami, se středisky sociálních služeb nebo s noclehárnami pro bezdomovce. V kontaktu jsme byli i s terénními sociálními pracovníky a tzv. streetworkery, kteří vědí, kde se lidé bez domova zdržují, a taky s obecní a městskou policií.

Jak jsou v rámci sčítání chráněna osobní data lidí?

Velmi přísně. Ochrana osobních údajů je jedním z nejdůležitějších prvků celého sčítání. Je stanovena zákony, kterými se ČSÚ striktně řídí. Všechny zjištěné údaje podléhají ochraně, která je zajištěna ve všech fázích sběru sčítacích formulářů, jejich zpracování i při publikaci výsledků. Mezi hlavní zásady patří také povinnost mlčenlivosti pro všechny zaměstnance a spolupracovníky ČSÚ, kteří se na sčítání podílejí. Osobní údaje získané sčítáním jsou využity výhradně ke statistickým účelům.

funebrak ( 23. února 2016 11:45 )

Podle zákona se sčítání lidu musí zúčastnit každý, kdo má v rozhodný okamžik trvalý pobyt nebo povolený přechodný pobyt na našem území nebo kdo je na českém území v rozhodný okamžik přítomný. . . . Na zákony, které vymýšlejí, navrhují a schvalují komunisti (hlavně ti převlečení), estébáci, dozorci a další verbež, totálně s+e+r+u jak imigrant na chodník. Čest blbečci.

funebrak ( 23. února 2016 11:40 )

Já mám šest aut, z toho tři na cestu pro sociální dávky.

y1xcvbnm ( 23. února 2016 11:23 )

 už zase ___ Vždyť nedávno bylo ščítání lidu a jak dopadlo ???? Ví se něco ??

1pravda1 ( 23. února 2016 10:59 )

POKUD JE TADY SEBRANKA LIDÍ, KTEŘÍ MOHOU HRANICE STÁTU PŘECHÁZET BEZ JAKÝCHKOLIV DOKLADŮ, LŽOU O SVÉM VĚKU, ZEMĚ ZE KTERÉ POCHÁZEJÍ, tak jsem proti jakékoliv buzeraci typu, že budu povinně odpovídat na otázky nějakého úředníka a to ještě pod pokutou. A bude to stát miliardy? Tak je dejte důchodcům na přilepšení, já takové utrácení státu nepodporuji.

djaba ( 23. února 2016 10:29 )

 Jsme ve 21 století , sčítání lidu by mohlo mít opodstatnění v " diluviálním " věku nebo rozvojové zemi . Dnes je každý někde evidován , kdo není nepřizná .Jestli má domácnost televizi či ledničku je směšné ,stejně jako jestli jsem rytíř čehokoliv .Jsou to vyhozené peníze i čas .Státní orgáne ,prober se ,dřeváky a plachetku nenosíme .

Zobrazit celou diskusi