Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku jsou tisíce týraných dětí: Dívky víc zneužívají, chlapce zanedbávají

Autor: tmp - 
23. února 2016
10:57

V roce 2014 bylo nahlášeno celkem 8478 případů týraní, zneužívání či zanedbávání českých dětí. Vyplývá to ze statistik Ministerstva práce a sociálních věcí. Z celkového počtu nahlášených případů celkem 950 dětí skončilo buď v ústavní výchově, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, nebo náhradní rodinné péči. Z dostupných dat je ale složité určit, co bylo hlavním důvodem odebrání dětí.

„Důvody nepříznivé situace spolu mohou souviset a vzájemně se ovlivňovat. Např. alkoholismus může souviset s domácím násilím, špatným zacházením s dítětem nebo celkovou neuspokojivou sociální situací rodiny,“ uvedl Petr Sulek z tiskového oddělení ministerstva. Ze statistiky vyplývá, že každé desáté dítě, které je nahlášené jako týrané, zneužívané nebo zanedbávané, je rodičům odebráno.

Oznamovateli jsou nejčastěji školská nebo zdravotnická zařízení. Ve 3 % jsou to samotné děti. Ze statistik lze také určit „nejrizikovější“ skupinu dětí. Těmi jsou dívky ve věku 6 až 15 let. Přesně 28 % ze všech týraných, zneužívaných či zanedbávaných byla právě tato skupina.

„V některých formách týrání nebo zanedbávání a zneužívání převažují nahlášené případy dívek (zejména v případech sexuálního zneužívání), zatímco v zanedbávání mírně převažují případy chlapců,“ uvedl Sulek.

Týrané nebo zanedbávané děti mají v kompetenci orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Ty zasahují do výchovy dětí i z jiných důvodů. Může se jednat i o řešení trestné činnosti a výchovných problémů dětí. Těch bylo v roce 2014 celkem 19 614. „Nejčastější vstup pracovníků OSPOD do rodiny je však stále spojen s případy, kdy OSPOD zastupuje dítě v řízení o určení podoby péče o dítě v době po rozvodu nebo rozchodu rodičů,“ řekl Sulek. Těch bylo předloni více než 100 tisíc.

Přestože v porovnání s celkovým počtem dětí, o které se OSPOD zajímá, je počet týraných, zanedbávaných či zneužívaných dětí jen minimální, ministerstvo upozorňuje, že jde pouze o případy, o kterých ví. „Údaje, které má MPSV k dispozici, se týkají jen zaznamenaných případů, přičemž je známo, že špatné zacházení s dětmi je jev, který se velmi často odehrává v soukromí a není nikdy odhalen,“ zakončil Sulek.

Děti odebrala české matce i norská obdoba OSPODu – tzv. Barnevernet

policejninegramot ( 23. února 2016 13:12 )

 Když řeknu Aáá je dobré říct i Béé. V České republice jsou pod záminkou tzv. Domácího násilí vyháněni policií a soudy, bez nařízeného soudního jednání, tisíce mužů ze svých domácností od svých dětí. A všechny tyto děti, nespravedlivě vyhnaných mužů, automaticky padají do kolonky "týrané děti". Tak se dělá statistika.

moiaza ( 23. února 2016 11:37 )

 V mnoha rodinách přišly děti na svět v podstatě omylem. Rodiče nabyli připraveni někoho vychovávat. Dítě je sice radost, ale přináší mnoho omezení a problému. Kde chybí IQ a láska, tam nastupuje síla. Dítě se stává překážkou a tu je třeba odstranit. Atmosféra v této společnosti není dobrá. A kdo to pak odnese? Nejslabší članek řetěze. Dítě.

Zobrazit celou diskusi