Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chovanec o demonstracích: Policie chybu neudělala, videa jsou účelová

Autor: val - 
22. února 2016
10:45

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se v pondělí na tiskové konferenci k závěrům vyšetřování únorových demonstrací zastal policistů. Audit podle něj ukázal, že se nedopustili žádných zásadních excesů a není potřeba nikoho trestat.

„Žádné zásadní excesy ze strany policie jsme tam nenašli,“ řekl Chovanec a odmítl kritiku, která se po demonstracích pro i proti uprchlíkům snesla na hlavu policie.

Policie podle něj zvládla i situaci v Thunovské ulici, kde došlo k incidentu s maskovanými demonstranty. Větší část maskovaných se podle něj podařilo policii identifikovat. „Policie ví, o jaké se jedná lidi,“ uvedl s tím, že policie postupovala správně. Přihlížející muž v hnědé bundě, o jehož roli se spekulovalo, je prý skutečně kriminalistou v civilu.

Skupina demonstrantů se střetla s odpůrci v sobotu na Malé Straně. Skupina demonstrantů se střetla s odpůrci v sobotu na Malé Straně. | Twitter

Policejní prezident Tomáš Tuhý dodal, že se dá diskutovat o tom, jestli se v Thunovské ulici jednalo skutečně o shromáždění, při kterém je zahalování obličejů zakázané, nebo jen o srocení davu. V obou případech by ale policie podle něj postupovala stejně. Policie podle něj musí postupovat tak, aby neriskovala ohrožení nebo další protiprávní akce. Podle něj přítomní policisté správně oddělili obě skupiny.

Chovanec také odmítl spekulace o tom, že mezi maskovanými lidmi byli policisté provokatéři. Podle něj je video sestříhané a vytvořeno bylo proto, aby poškodilo dobré jméno policie. Kdyby bylo pravdivé, znamenalo by to podle něj konec policejního prezidenta i ministra vnitra.

Protesty v Praze: Policejní kordon v Loretánské ulici (6. 2. 2016) Protesty v Praze: Policejní kordon v Loretánské ulici (6. 2. 2016) | Foto Blesk - Martin Sekanina

Policii se nepodařilo dohledat příslušníka, který měl podle redaktora Českého rozhlasu odmítnout pomoc, když se do přenosového vozu dobývali demonstranti. Chovance mrzí, že se nepodařilo dotyčného policistu nebo policistku zajistit (redaktor rozhlasu si prý nevzpomíná, zda šlo o muže, či ženu), a na tiskové konferenci vyzval, aby se sám přihlásil a očistil jméno sboru. „Takovéto praktiky u policie nemají své místo,“ řekl.

Chovanec závěrem poprosil všechny veřejně činné osoby, aby se vyhnuly předčasným závěrům. „Tady se jasně ukázalo, že policisté slouží státu dobře,“ řekl s tím, že není potřeba nikoho trestat. Zároveň zkritizoval ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který se krátce po demonstraci navezl do policie. „U ministra spravedlnosti bych očekával větší míru citu pro spravedlnost a šanci lidí, aby měli možnost se obhájit,“ řekl a poznamenal, že Pelikána zval na tiskovou konferenci, ale nepřišel.

 

Protestní shromáždění Solidarita bez hranic: Policie proti některým účastníkům u Pražského hradu zasáhla. Protestní shromáždění Solidarita bez hranic: Policie proti některým účastníkům u Pražského hradu zasáhla. | ČTK

Podle Chovance při demonstracích zasahovalo zhruba tisíc policistů, přičemž demonstrujících bylo celkem až 10 tisíc. Zřejmě se prý jednalo o největší demonstrace za posledních 20 let. Takto rozsáhlé protesty jsou podle něj novým fenoménem a policie musí učit tyto situace zvládat. „Není ale důvod říkat, že selhala,” řekl. 

Muž v kožené bundě

Policie po incidentu čelila kritice, že to byla předem připravená provokace. Na internetu se objevilo video, na kterém střet údajně „dirigoval“ policista v civilu. Na jednom ze záznamů se objevil maskovaný útočník, který vylezl z budovy ministerstva vnitra.

Ministr i policejní špičky dnes tyto informace důrazně odmítli. Video s komentářem podle Chovance vzniklo na proruských webech. Policista v civilu byl ve službě a snažil se zabránit střetu znesvářených skupin. Na policejních záběrech také bylo vidět, jak maskovaný muž vlezl do budovy vnitra, za několik vteřin vylezl a hodil po demonstrantech rohožku. Později se podle vyjádření policie krátce skryl za dveřmi, když z davu létaly různé předměty.

Podívejte se, jak vypadaly únorové demonstrace:

sosacek ( 22. února 2016 12:34 )

Vyzval dotyčného aby se sám přihlásil.., tak to je mazec.

fotrpjotr ( 22. února 2016 12:22 )

Už by mohl prozradit jméno dirigenta,který si tak dobře rozumněl i s maskovanými protestanty.

moiaza ( 22. února 2016 11:48 )

 A co jste čekali, že jiného řekne. Přece si sám sobě nedá do dršťky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa