Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kvůli kotlíkovým dotacím stovky lidí přenocovaly na úřadě

Autor: ČTK, tmp - 
22. února 2016
09:09

Celou noc na úřadech strávilo více než 200 lidí kvůli dotacím na výměnu starých kotlů v Olomouckém kraji. Noc jen v několika málo stupních nad nulou lidé absolvovali, aby byli mezi prvními, kteří žádost o finanční příspěvek podají. Podle hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) je zájem o dotace obrovský a dnes by mohla být podána tisícovka žádostí.

Hejtmanství začalo žádosti přijímat v 08:00. Zájemcům rozdělí 166 milionů korun, což by mělo stačit na výměnu nejméně 1140 kotlů za moderní typy, které produkují méně zplodin. Získat lze až 127 500 korun.

Před hejtmanstvím v Olomouci už v neděli odpoledne postávala první stovka lidí, kterým úředníci vydali pořadová čísla. Lidé byli teple oblečení a s sebou si často přinesli skládací křesílka či termosky s teplým čajem nebo kávou. S přibývajícími hodinami přicházely další desítky nedočkavců, takže noc v hale Regionálního centra Olomouc nakonec strávily zhruba dvě stovky lidí. Před 08:00 na podání žádosti čekalo zhruba 500 lidí.

Zájemci o dotaci měli v Olomouci k dispozici židle a vodu a mohli využít toalety. Úředníci pro ně připravili i drobné občerstvení. Desítky lidí v neděli odpoledne dorazily také před úřady v Šumperku a Jeseníku, kde je rovněž možné podávat žádosti o dotace na výměnu kotlů.

Také v ostatních krajích byl zájem o dotace na výměnu kotlů velký. Například ve Zlíně lidé nocovali den předem u úřadu, kapacita žádostí byla vyčerpána za několik dní.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je do roku 2020 na tyto dotace v Česku připraveno devět miliard korun z fondů EU. Vyměněno za ně má být postupně až 100 000 starých kotlů. Měla by tak být nahrazena až jedna třetina nejvíce znečišťujících kotlů v zemi.

 

jarda304 ( 22. února 2016 10:40 )

odporný podfuk na lidi - soudruzi z brusele nám sen vyvážejí socialismus se vším všudy. Normálním tržním řešením by bylo prodávat kotle bez daně a také dát plyn a elektřinu do nižší sazby DPH, tak aby se prostě vyplatilo ekologicky topit a ne pálit mizerné uhlí ve starém kotli. Ale to by souzi z brusele i čssd/ano nemohli vykládat, jak rozdělují lidem peníze. Přitom nejdříve lidem peníze seberou na daních, velkou část si nechají na platy svoje a celé armády dotačních úředníků a pak malou část vyplatí těm, kdo jako za totáče vyčkají přes noc frontu. Jo a navíc se podívejte na ceny těch kotlů v SRN či Polsku, jsou levnější přesně o tu dotaci, jenže si to sem nemůžete přivézt, protože vám to místní nenainstalují a nezkolaudují - zisk z celé té lumpárny mají právě tyhle dodavatelské firmy.

tgbg ( 22. února 2016 09:49 )

Za vlády komunistických vyvrhelů se takto stávalo ve frontách na všechno. Na úplně všechno.

Zobrazit celou diskusi