Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodiče bojují o děti i s českými úřady. Ombudsmanka řeší 252 odebrání

Autor: tmp - 
22. února 2016
08:36

V Česku je minimálně 252 rodičů, kteří bojují o své děti. Lidé hledají pomoc u ombudsmanky, ale i u politiků, ovšem marně. Vše je totiž na vůli soudu, který se téměř výhradně řídí doporučením orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD). Právu to řekla ombudsmanka Anna Šabatová.

„O odebrání dítěte z rodiny vždy rozhoduje soud. Rodiče se proti rozhodnutí soudu mohou odvolat, případně mohou sami podat soudu návrh na zrušení předběžného opatření,“ řekla Právu Šabatová.

Pana Pavla opustila žena i s devítiletou dcerou před třemi lety. „Od jejich odchodu má dcera změněné číslo mobilu, e-mailovou i skypovou adresu. Nevím o ní nic a manželka mi sdělila, že jí na OSPOD řekli, že se se mnou nemusí stýkat vůbec,“ řekl deníku. Poté, co se nechtěl vzdát, manželka na něj podala nepravdivé trestní oznámení o pohlavním zneužívání dcery. „Byl to šok. Postupně obvinění vyvracím,“ řekl Pavel.

Pavel se obrátil na městský úřad, ministryni Marksovou, žádal o osobní setkání s ministrem Dienstbierem a skončil u ombudsmanky.

Já na základě individuálních stížností ověřuji, zda je orgán SPOD aktivní, zda postupuje v zájmu dítěte a v souladu se zákonem, jakým způsobem pracuje s rodinou. Do soudních rozhodnutí však není ochránkyně oprávněna žádným způsobem zasahovat,“ řekla Šabatová. Ta situaci v Česku kolem postupů OSPOD a soudů nepovažuje za zoufalou. Sama ovšem neví, kolik dětí je u nás odebráno rodičům.

„Statistiku vedeme, pouze pokud jde o stížnosti týkající se postupu orgánů SPOD, s nimiž se stěžovatelé na ochránkyni obracejí, nebo v případech, které sama šetřím. V minulém roce jsme jich obdrželi 252, o rok dřív šlo o 216 podnětů. Přehled o všech soudních rozhodnutích o odnětí dítěte z rodiny nemáme,“ uvedla Šabatová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi