Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Peroutkova vnučka se omluvy od Zemana nedočkala. Spor jde k soudu

Autor: val - 
21. února 2016
20:23

Vnučka Ferdinanda Peroutky a zástupci Hradu se nedohodli na právním smíru, a jejich spor o údajný text „Hitler je gentleman“ tak bude mít soudní dohru. Měla by se uskutečnit na začátku března.

„V každém případě požadujeme, aby zazněla omluva vysloveně za to, že byl Ferdinand Peroutka spojován se zrůdným mučením národního socialismu. A na to Česká republika ústy Kanceláře prezidenta republiky odvětila, že se za nic takového omlouvat nebude. Takže se obávám, že to bude muset rozhodnout soud,“ citoval v neděli Český rozhlas právníka Kaslové Františka Vyskočila.

Vnučka novináře a spisovatele Ferdinanda Peroutky se k žalobě rozhodla kvůli Zemanově vystoupení z loňského ledna. Tehdy hovořil o selhání intelektuálů v době druhé světové války a řekl, že Peroutka napsal oslavný článek na Adolfa Hitlera. Článek se dosud nepodařilo najít.

Ferdinand Peroutka Ferdinand Peroutka | Z. Pecák, L. Křivan, ČTK

Obě strany se sešly před měsícem u Obvodního soudu pro Prahu 1, kde byly vyzvány ke smíru. „Ptala se (soudkyně), jestli trvám jako žalobkyně na soudním řízení. Na ničem podobném já netrvám, já trvám na jediné věci, a to je omluva,“ vyjádřila se tehdy pro Blesk.cz Kaslová. Právní zástupce Kanceláře prezidenta republiky Marek Nespala si vyžádal třicetidenní odklad na probrání záležitosti s klientem.

„Ta věc je problematická z jednoho zásadního důvodu, a sice že výroky pronesl prezident republiky, který za své výroky není odpovědný. To znamená, že za ně nemůže být postižen,“ uvedl tehdy Nespala pro Blesk.cz s tím, že se jedná o právní oříšek. „Domněle poškozená se snaží domoci svého práva přes Kancelář prezidenta republiky, která ovšem tyto výroky nepronesla. Takže je to velký právní delikates,“ uvedl.

Soud se bude konat 2. března.

eliska963852 ( 22. února 2016 09:45 )

To jsou moudra, opět se tu sešla besídka zvláštní školy.

pelagie ( 22. února 2016 09:39 )

MZ rád perlí, rád se poslouchá a pak jsou z toho problémy, není to jediný případ,kdy se takto ztrapnil, ale jemu to zjevně nevadí a jede dál,ach jo

Zobrazit celou diskusi