Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potápěči zkoumali dno Vltavy v Praze: Našli spoustu divných věcí i revolver!

Autor: Jan Klepárník - 
20. února 2016
15:20

Potápěči se vydali zkoumat dno Vltavy a nestačili se divit! Mezi tisícovkou předmětů, které našli za jediný týden, byly například kameny z Juditina mostu, ale i revolver a lahve po silvestrovských oslavách.

„To, co jsme našli na dně Vltavy, se dá rozdělit do dvou skupin. Jedna vypovídá o tom, co se děje v současné době, a druhá o tom, co se dělo před stovkami let,“ řekl Blesku Ondřej Šefců, architekt z Národního památkového ústavu.

Mezi nejcennější předměty, které byly v roce 2014 vyloveny, patří například železná kramle, která spínala jednotlivé bloky pláště Juditina mostu, který v roce 1342 zničila povodeň, nebo kameny z jeho konstrukce. „Takový červeno-hnědý pískovec,“ dodává Šefců.

Potápěči z vody ale vytáhli i revolver – byl naštěstí jen »poplašňák« používaný například při startování závodů. Mezi dalšími věcmi našli kondomy, peněženky, lahve od šumivého vína i zámky od zamilovaných párů.

V pátrání na dně řeky pokračují potápěči i letos a doufají, že kromě historických předmětů naleznou i pilíře raně středověkého dřevěného mostu, který byl předchůdcem mostu Juditina.

Vylovené předměty projdou očistou. Kameny stačí opláchnout, ale u dřeva je potřeba větší opatrnosti. Aby si zachovalo tvar, umísťují ho památkáři do vody s cukrem, který vyplňuje vnitřní strukturu dřeva. Díky tomu je pak pevnější a historický předmět vydrží delší dobu.

Juditin most

Byl to kamenný most přes řeku Vltavu, jednalo se o předchůdce o něco jižněji ležícího Karlova mostu. Byl postaven kolem roku 1158. V roce 1342 ho zničila povodeň. Jeho ostatky se ale stále nalézají na dně Vltavy.

vinosamotarovo ( 28. února 2016 14:13 )

 Ostatky mostu? No chudák neboztik..

russoo ( 20. února 2016 19:09 )

"Potápěči se vydali zkoumat dno Vltavy a nestačili se divit!" oni tam mimo jiného našli např. kameny z mostu a lahve od šampaňského z oslav.... jen nechápu co je na tom divného? Redaktoři Plesku by to neměli pít už ani ředěné...

Zobrazit celou diskusi