„Založit tuto skupinu mě přinutila velmi tragická událost. Smrt mojí přítelkyně, která zemřela po útoku svého partnera. Prosím, pokud budete vědět o někom, komu budeme moci pomoct, přidejte ho,“ napsala paní Jana na soukromou facebookovou skupinu STOP domácímu násilí. Blesk.cz pak poskytla detaily.

„Žila ve velmi nefungujícím svazku už od narození její první dcery. Bohužel nepoznala rozvíjející se nebezpečí,“ začíná paní Jana, která nesmí prozradit jméno kamarádky ani některé detaily případu, jelikož je na něj uvalené informační embargo. Její kamarádku prý partner nebil, ale psychicky tyranizoval každý den. „Poslední dobou vše gradovalo, ovšem moc si nestěžovala,“ vzpomíná paní Jana.

Se svojí kamarádkou se naposledy viděla jen několik dní před smrtí. „Jsem ve 31. týdnu těhotenství. Při poslední schůzce mi řekla, že mě nemůže zatěžovat, abych byla ve svém těhotenství v pohodě a to možná i přes fakt, že se sama bála o svůj život,“ řekla paní Jana. Její kamarádku pak prý zabil partner.

„Útok jejího partnera byl podle mě naplánovaný, ne emocionální a nebyl dle mého mínění afektem. Zůstaly po ní dvě dcery,“ řekla paní Jana, která si každým dnem vyčítá, že své kamarádce nedokázala pomoct. „Musím vyhledat pomoc psychologa, jelikož mě tíží pocit viny, že jsem pro svou přítelkyni udělala málo,“ řekla.

Paní Jana tak alespoň po smrti své kamarádky založila facebookovou skupinu STOP domácímu násilí, která za 13 hodin měla skoro 600 členů. „Věřím, že i kdyby se našel někdo, a že se našel, kdo odvypráví příběh nebo dá cennou radu, může to komukoliv pomoct,“ řekla Jana, která sama zažila domácí násilí. „Partner mě mlátil a zamykal v mém vlastním bytě, bylo to před 14 lety, ale stále s tím nejsem vyrovnaná,“ zakončila svůj příběh.

Skupinu na Facebooku zaštiťuje svou odborností vyšetřovatelka 4. oddělení obecné kriminality v Brně Monika Huňátová. Ta zde poskytuje rady a sdílí související příspěvky. Paní Jana chce do budoucna organizovat přednášky a využít i svých kontaktů z práce břišní tanečnice pro šíření prevence domácího násilí.

Fotogalerie
5 fotografií