Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Sami jsme byli uprchlíci.“ Kampaň připomíná Čechům vlastní historii

Autor: sou - 
18. února 2016
21:38

Česká pobočka UNHCR a Organizace na pomoc uprchlíkům spustily prodej triček a tašek. V centru pozornosti kampaně, která má vyzývat k respektu a pochopení, stojí titulek: „Sami jsme byli uprchlíci.“ Za ním stojí snaha upozornit na fakt, že v letech 1969-1989 odešlo z tehdejšího Československa několik set tisíc lidí. Zapojení dobrovolníků klientům OPU výrazně usnadňuje vstup do života v nové zemi.

V polovině prosince spustili projekt s názvem „Sami jsme byli uprchlíci“. Má poukázat na to, že mezi lety 1969-1989 odešlo z tehdejšího Československa zhruba čtvrt milionu lidí. Momentálně se tímto způsobem snaží bojovat proti špatné náladě vůči uprchlíkům v české společnosti.  

Tato kolekce triček na podporu Organizace na pomoc uprchlíkům vznikla ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v České republice a reklamní agenturou Young & Rubicam. Autory designů na tričkách jsou například výtvarníci Jaromír 99 či Michal Landa.   

„Jak lépe bojovat proti xenofobii a rasismu, než vzájemným poznáváním? Zapojení dobrovolníků klientům OPU výrazně usnadňuje vstup do života v nové zemi,“ je jedno z hesel, kterým organizace prezentují tento počin přímo na stránkách firmy, kde si lidé mohou zakoupit trička a tašky právě s tímto heslem.

Peníze z prodeje jdou na aktivity dobrovolníků 

Organizace na pomoc uprchlíků už přes 24 let poskytuje nejen sociální a právní poradenství migrantům, ale i pořádá vzdělávací a volnočasové aktivity pro migranty i českou veřejnost„Peníze z prodeje pak putují právě do jejich programů. Je to na naše dobrovolníky, kteří hlavně vytváří mentorské dvojice s klienty a finance z tohoto projektu pak jdou právě na trávení jejich volného času,“ uvedla pro Blesk.cz pracovnice z OPU Andrea Špirková.

Dobrovolníci tak nabízejí jejich klientům pomocnou ruku při výuce češtiny, doprovodech na úřady či společně tráví čas na různých kulturních nebo sportovních akcích a výletech. Finance jdou ale i do výjezdů pracovníků OPU do pobytových zařízení určených pro cizince.

„Uprchlíci jsou ženy, muži a děti, kteří byli donuceni opustit své domovy. Žádný z nich neměl na výběr. Bohužel jsou to právě oni, jejichž příběhy smutně plní učebnice historie,“ uvedla k projektu vedoucí kanceláře UNHCR v České republice Petra Levrincová. Organizace na pomoc uprchlíků už přes 24 let poskytuje nejen sociální a právní poradenství migrantům, ale i pořádá vzdělávací a volnočasové aktivity pro migranty i českou veřejnost.

rumungro ( 21. března 2016 00:56 )

Místo aby si našli pořádnou práci, tak ty zparchantělý pijavice profitují na sociálním cítěním. Nemůžou kázat o morálce v tričku, ktery srovnává nesrovnatelny.

pekaaaros ( 20. března 2016 19:58 )

Jak už jsem říkal, kdyby Čechoslováci v 68" prchali na západ v pionýrským šátku, s rudou hvězdou na čele a požadovali po našich nových hostitelích, aby zrušili kostely, že jsou proti naši vědecké marxistické ideologii, poflusali památníky Amíků, vyhodili do vzduchu kapitalistické obchody a nepouštěli naše hostitele do našich marxistických čtvrtí, kde by byl vstup pouze v pionýrským šátku, POTOM TEPRVE BY MOHLI SROVNÁVAT ČESKOSLOVENSKÉ UPRCHLÍKY V 68" A DNEŠNÍ. Do té doby je to krátkozrakost, obrázek nízké sociální inteligence a hloupá a hodně jednoduchá propaganda.

11karel11 ( 20. března 2016 19:21 )

Pro uprchlíky peníze jsou, pro chudé české lidi nejsou. Důchodcům zvedli důchod o 40 kč, to si mohli strčit někam. Osamocené matky s dětmi nemají ani na školní obědy.

leiah ( 26. února 2016 09:49 )

1. čeští uprchlíci se přizpůsobili hostitelské zemi a nedávali si podmínky. 2. neuznávám žádné uprchlíky. Utéct je strašně snadné, úctu zaslouží ti, co bojují za lepší život ve vlastní zemi a ne ti, co ji nepříteli nechají na stříbrném podnose a utečnou, jen aby si zachránili vlastní zadek. Navíc na místě klidně nechají manželku a děti. Sorry, ale to je póvl, nic víc!

parma49 ( 26. února 2016 09:40 )

Tento článek je velice účelový a srovnává nesrovnatelné. Moji rodiče byli emigranti z roku 68. Od nikoho nic nedostali, museli se postarat sami. Otec právník začínal u soustruhu a z první výplaty si koupil montérky. Všechno od A do Z si museli zařídit sami. Museli se přizpůsobit prostředí a zvyklostem svého okolí než je místní přijali.Nevím jak by pochodili kdyby jen natahovali dlaň, nedodržovali zákony a zvyklosti dané země. Drtivá většina našich emigrantů se stalo platnými občany, nevytvářela uzavřená gheta s vlastními zákony. Z vlastní zkušenost mohu říci, že byli papežštější než sám papež.

Zobrazit celou diskusi