Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babišova firma vyhrála zakázku pro stát. Dodá sušené mléko za 31 milionů

Autor: ČTK, val - 
18. února 2016
17:49

Firma Olma, která patří do koncernu Agrofert vlastněného ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), vyhrála zakázku na dodání a tříleté ochraňování 500 tun sušeného mléka pro stát za 31 milionů korun. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Jakub Linka. Olma se přihlásila jako jediná.

Zakázka byla součástí tendru na celkem 3500 tun sušeného mléka. „Dalších šest částí tendru, do kterých se nikdo nepřihlásil, proto SSHR vypíše do konce března znovu," řekl Linka. Odhadovaná cena celé zakázky byla 220 milionů korun.

Na žádost o reakci pro Blesk.cz Babiš neodpověděl. 

Například Madeta se do tendru nepřihlásila, neboť je při současném nastavení pro ni nevýhodný. Podle jejího generálního ředitele Milana Teplého by firma přišla přibližně o sedm milionů korun. „Nastaveným podmínkám SSHR navíc není v mnoha bodech naprosto reálné vyhovět - například po stránce vzorkování či obměny pytlů na sušené mléko. Pokud vláda podmínky změní tak, aby pro nás byly akceptovatelné, je možné, že se do případného dalšího tendru přihlásíme," dodal Teplý.

Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk. Andrej Babiš při rozhovoru pro Blesk. | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Správa také uzavřela i další tendr na nákup potravin. Celkem 600 tun mraženého masa dodá státu firma Mrazírny Plzeň - Dýšina. SSHR za to zaplatí 55,7 milionu korun. „Nákupy sušeného mléka a mraženého masa jsou součástí plánu na navýšení potravinových zásob. Jen letos chceme nakoupit potraviny za 220 milionů korun,“ dodal předseda SSHR Pavel Švagr.

Stát by měl letos znovu vypsat tendr na obměnu 2000 tun cukru, správa následně připraví zakázku na obměnu dalších minimálně 5000 tun. Chystá také tendry na rýži a luštěniny nebo na sůl. 

Správa státních hmotných rezerv schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů, jako jsou například záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží zásoby například ropy, leteckého petroleje, potravin a léků.

Zobrazit celou diskusi