Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Poláci mají „ztlumit“ zářivé skleníky. Zatlačíme na ně, říká Brabec

Autor: val - 
18. února 2016
17:19

Ohromné polské skleníky se zeleninou, které svým zářením obtěžují obyvatele v příhraničních oblastech na Liberecku, se mají upravit tak, aby snížily světelné znečistění. Alespoň v to věří ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) po jednání se svým polským protějškem Janem Szyszkem. 

„Polské ministerstvo životního prostředí se již spojilo s polskou společností provozující skleníky. Zároveň ministerstvo obdrželo i stížnosti na světelné znečištění od saských kolegů,“ informoval po schůzce Brabec. „Věřím, že společně vytvoříme dostatečný tlak, který povede k technickým úpravám skleníků, které světelné znečištění sníží, nebo mu úplně zamezí,“ dodal.

Skleníky vybudovala polská společnost Citronex v těsné blízkosti elektrárny Turów a pěstuje zde rajčata a okurky, navíc plánuje další rozšíření. Už dnes ale podle měření astronomů svítí v noci skleníky podobně jako stotisícový Liberec.
Světelný smog z polských skleníků obtěžuje obyvatele a zabíjí zvířata. Světelný smog z polských skleníků obtěžuje obyvatele a zabíjí zvířata. | ČTK
Světlo skleníků je vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů.
Obyvatele na Frýdlantsku a Hrádecku zatím jen obtěžuje. Podle Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd je to ale do budoucna velký problém. Podle něj mizí živočišné druhy, především hmyz, který je nezbytnou součástí potravního řetězce řady živočichů. „Už teď byl zaznamenán třeba úbytek některých zpěvných ptáků,“ upozornil.
Světelný smog z polských skleníků obtěžuje obyvatele a zabíjí zvířata. Světelný smog z polských skleníků obtěžuje obyvatele a zabíjí zvířata. | ČTK
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) uznává, že se lidé na Liberecku v souvislosti s těžbou hnědého uhlí v polské oblasti dolu a elektrárny Turów potýkají s problémy, například úbytkem podzemní vody, znečištěním povrchových vod a zhoršenými rozptylovými podmínkami.

Uvažované rozšíření těžby na dolu Turów by navíc mohlo podle MŽP vážně ohrozit zdroje podzemních vod, proto si česká strana vyžádala od Polska doplnění informací o opatřeních, která by měla něčemu takovému předejít. Obě země se dokonce dohodly na vytvoření společné pracovní skupiny, která má problematiku řešit.

Podívejte se, jak vypadá "polární noc" na Frýdlantsku:

Video »Polární noc« na Frýdlantsku: Obyvatele obtěžuje zářící skleník s rajčaty. - Blesk Zprávy 24
Video se připravuje ...

funebrak ( 18. února 2016 22:49 )

Hele Brabec, zase moc netlač ať se nepo....!

djaba ( 18. února 2016 20:00 )

Za podobné skleníky nejen v Polsku vděčíme , že máme i v zimě čerstvou zeleninu .Poťapaná Maruška z pohádky , žebrajíc Měsíce o jahody padla .I v zimě se prodávají jahody , maliny a jiné , pro komáry letní ,ovoce a zelenina .Tudíž je to minusová daň pro astronomy , kteří stejně už toho moc neobjeví a když tak kulový (planety).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa