Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

České děti se už ani nepředkloní. Expert: Je to šílený propad

Děti na tělocviku (ilustrační foto)
Děti na tělocviku (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: zst - 
18. února 2016
13:50

Děti v Česku nejsou v dobré fyzické kondici a nejslabší jsou ve vytrvalostních disciplínách. Může za to i změna výchovy, podle odborníků už rodiče nevedou své děti k pohybu a ve škole se tento deficit dohnat nedá. Dětem pak hrozí obezita, cukrovka nebo mají špatné držení těla. Studii olympioniků Českého olympijského výboru zveřejnily Lidové noviny.

„Neběhej, zakopneš“ nebo „nepůjdeme ven, sněží“ – i takové nenápadné a dobře míněné rodičovské rady přispívají podle odborníků k tomu, že mají české děti podle výzkumu katastrofální kondičku.

V roce 2007 dokázaly devítileté děti přesáhnout špičky svých nohou i o deset centimetrů, loni už to byly centimetry jen čtyři. Šestnáctileté dívky zase skočí z místa do dálky o 30 centimetrů méně. Dramatické zhoršení fyzické připravenosti českých dětí dokumentuje výzkum Českého olympijského výboru (ČOV), který zkoumal 90 tisíc žáků mezi 7 a 16 lety.

„Je tam několik disciplín a věkových kategorií a u žádné z nich na tom děti nejsou lépe, naopak jsou tam v některých šílené propady,“ řekl k výsledkům výzkumu Jiří Kejval, předseda ČOV.

Příčinou je i změna výchovy

Málo procházek nebo sedění u počítače namísto řádění na hřišti. Odborníci vidí mezi horší kondičkou dětí a změnou přístupu k výchově přímou souvislost. „Potřeba pohybu je u dítěte naprosto markantní. Místo toho, abychom ji rozvíjeli, jsme většinou naopak proti,“ poznamenal Ladislav Kašpar z katedry tělesné výchovy Pedagogické fakulty UK.

Podle Martina Musálka z Fakulty tělesné výchovy UK jsou na tom děti nejhůř ve vytrvalostních disciplínách. „Přitom tato takzvaná aerobní zdatnost je podle závěrů světového výzkumu výrazným předpokladem pro kvalitu života v dospělosti,“ tvrdí Musálek.

Sedmileté dívky se například v člunkovém běhu zhoršily o 1,5 vteřiny. Šestnáctiletí chlapci pak ve shybu (tedy přitažení např. na hrazdě) vydrželi jen zhruba polovinu doby než jejich předchůdci v období 1997–2007. Celkem 23 vteřin.

Problémy vidí i pediatři

Každé třetí dítě v Česku je podle průzkumů obézní, častěji se u dětí objevuje také cukrovka. „Mají kulatá záda, vadné držení těla, ploché nohy, vybočená kolena, ochablé svalstvo. Radíme jim, aby se šly alespoň projít, třeba se psem,“ popisuje předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

kuromrd ( 19. února 2016 13:04 )

tak já doufám, že ty holky se v šestnácti aspoň trošku předehnou a udělaj roznožku, jináč nás uprchlická krize zasáhne naplno

pelagie ( 18. února 2016 17:31 )

moje taky , dnešní děti a vlastně i jejich rodiče ani neví, o co přicházejí

zednik ( 18. února 2016 16:20 )

 přeskakuje mi klávesnice, nevím co s tím. Něco opravím, na něco už nemám sil

zednik ( 18. února 2016 16:14 )

 A nosit si omluvenky na tělák se stalo modou, nejlepší je najít doktoram který je napořád osvobodí. Prostě udělá z poměrně ještě zdravého dítět kripla, proto tatík s mamkou na to mají..Na středí a VŠ dtto. Heslo je : Jen blbec cvičí!

zednik ( 18. února 2016 16:11 )

Ráno nedojdou ani na autobus. Vozí je od baráku rodiče autem, domů taky. Sednou k počítači, nedojdou ani nakoupit ,nebo na vsi pomoct na zahradu. To se totiž nesmí na dítěti vyýžadovat, kazilo by se jim prý dětství. Vojna zrušená, od 15 se válí po hospodách.Holky rozteklé jak bachyně, nebo naopak vychrtlé z věčného nežrání. Nic mezi tím. Tak co ? Jen tam, kde rodiče nejsou líní a sportují, většinou i u svých dětí dohlídnou na zdravý pohyb.

Zobrazit celou diskusi