Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Charita Maxové „zahučela“ v tunelu Key Investments. Firma jí spravovala miliony

Fotografie
Miliardář Petr Sisák skončil ve vazbě kvůli tzv. insolvenční kauze.  (Autor: internal)
Autor: zst - 
18. února 2016
12:10

Nadace táta a máma, která ještě v roce 2009 nesla jméno topmodelky Terezy Maxové, přišla v kauze Key Investments o miliony. Ukázalo se to během soudního líčení, které začalo 15. února. Key Investments spravovala mimo jiné peníze také politikům nebo několika radnicím. Upozornily na to Lidové noviny.

Nadace nesoucí ještě před několika lety jméno světoznámé české modelky Terezy Maxové svěřila podle deníku Key Investments miliony korun, modelku se novinám nepodařilo zastihnout. Nadace navíc nepožaduje náhradu téměř desetimilionové škody. Není ani jasné, kdo firmu doporučil nebo jak se vlastně Maxová ke společnosti dostala.

„Přiznám se, že moc netuším, o co jde. My máme v nadačním účtu jen půl milionu korun a vůbec mne nenapadá ta souvislost,“ prohlásila Terezie Sverdlinová, ředitelka současné Nadace Tereza Maxová dětem, která se od původního sdružení oddělila. „Paní Maxová s tím určitě neměla co do činění. My jsme dnes úplně jiný subjekt,“ zdůraznila Sverdlinová.

Maxová se od Nadace táta a máma oddělila v polovině roku 2009, odešla s ní většina tehdejších zaměstnanců. Poté si založila nové sdružení. S Key Investments se ale nadace dohodla už v průběhu roku 2007, tedy o dva roky dříve.

Stejný krok, tedy svěření svých peněz společnosti, podnikl například expremiér Stanislav Gross, který poté zbohatl, na starosti měla brokerská firma také finance ČEZu nebo think tanku založeného exprezidentem Václavem Klausem. Měla tedy velmi prominentní zákazníky.

Maxová prý finance na starosti neměla

„Jestli někdo přidělil v té době peníze, musel to být pan Francírek nebo pan Roun. Ani já, ani Tereza jsme finance nikdy neměly na starosti,“ hájí se Sverdlinová. František Francírek, tehdejší předseda správní rady, skutečně smlouvu s Key Investments podepsal. Tento muž nyní působí na stejném postu v původní nadaci. Ani on ale s Lidovými novinami nekomunikoval.

Soud, který se případem Key Investments zabývá, začal před třemi dny. Je tak zatím otázkou, kdo další byl mezi klienty společnosti. Justice stíhá představenstvo brokerské firmy za škody ve výši 870 milionů. Poškodit měla 45 lidí nebo firem. Key Investments za peníze svých klientů nakoupila bezcenné akcie spřízněných firem, mimo jiné chemické společnosti Via Chem Group, která je ve středu pozornosti jiného vyšetřování, ve kterém sedí ve vazbě kontroverzní podnikatel Petr Sisák. Ten mohl údajně za celým „projektem“ stát.

Miliardář Petr Sisák skončil ve vazbě kvůli tzv. insolvenční kauze. Miliardář Petr Sisák skončil ve vazbě kvůli tzv. insolvenční kauze. | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

inkanela ( 18. února 2016 15:07 )

 Bleeeee. Lidi pomáhejte si vzájemně a na nadace se vysrat. Jeden druhému tak to ma byt. Nadace dablova kreace

Zobrazit celou diskusi