Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konec nepoctivců i problémy pro drobné podnikatele: Jak se připravit na EET?

Autor: ula - 
16. února 2016
19:32

Zákon o elektronické evidenci tržeb schválila Poslanecká sněmovna, nyní míří do senátu. Současná vláda si od zavedení slibuje přísun peněz do státní pokladny a omezení šedé ekonomiky. Zákon ovšem kritizuje opozice. Podle odhadů odborníků bude mít EET dopad na malé podnikatele, přesto jsou v prognózách opatrní. Víte, co to vůbec znamená EET a nač se připravit?

EET je zkratkou pro elektronickou evidenci tržeb. Často se také používá pojem evidence tržeb, Finanční správa používá pojem e-tržby. „EET budou muset vést všichni podnikatelé, kteří, zjednodušeně řešeno, přijímají tržby v hotovosti, ale též platební kartou a dalšími podobnými prostředky. EET naopak nemusí řešit ti podnikatelé, kteří dostávají peníze jen bankovním převodem,“ vysvětluje Michael Hovorka, šéfredaktor serveru Podnikatel.cz

Informace o takových tržbách jsou pak odesílány přímo na Finanční správu prostřednictvím internetu. Finanční správa však tím nezískává informace o počtu konkrétně prodaných produktů, ale získá informaci o celkové tržbě na konkrétní účtence.

„Na zákazníky nebude mít EET žádný dopad,“ řekl Hovorka a dodal: „Není zde ani povinnost takovou účtenku od podnikatele přijímat.“

Koho se EET dotkne? 

Zavedení EET by mělo mít dopad především na nepoctivé podnikatele, jak si slibuje vláda. Zároveň bude mít dopad na ty nejmenší podnikatele,  kterých se mohou dotknout náklady na pořízení souvisejícího technického řešení. „Na velké podnikatele nebude mít EET prakticky žádný dopad. Jejich pokladní systémy stačí jen aktualizovat po softwarové stránce, případně připojit k internetu,“ uvedl Hovorka.

Nač se připravit?

  • Jste drobný podnikatel a EET se vás týká? První radou je, abyste se o EET aktivně zajímali. Potřebné informace nabízí Finanční správa na svých webových stránkách.
  • Pak začněte řešit technické podmínky e-tržeb. „Doporučuji si pořídit například tablet nebo chytrý telefon, k tomu nainstalovat příslušnou aplikaci, která EET podporuje, a k tomu bezdrátovou malou tiskárnu, jež dokáže tisknout účtenky. Pak je nutné se spojit s Finanční správou,“ radí Hovorka. 
  • Finanční správu musíte požádat o autentizační údaje, a to ještě před přijetím první evidované tržby. Autentizační údaje slouží k přístupu na společné technické zařízení správce daně umožňující poplatníkovi správu certifikátu pro evidenci tržeb a údajů pro správu evidence tržeb.
  • Na základě autentizačních údajů umožní správce daně prostřednictvím společného technického zařízení podnikateli získat jeden nebo více certifikátů pro evidenci tržeb, které slouží k autentizaci datových zpráv.
  • Ještě před získáním certifikátu musí podnikatel správci daně oznámit údaje o provozovnách, prostřednictvím kterých provádí činnosti, z nichž plynou evidované tržby, nebo v nichž přijímá evidované tržby. Údaji o provozovnách se rozumí také údaje o internetových stránkách, na kterých jsou nabízeny zboží nebo služby.
  • „V rámci informační povinnosti vůči zákazníkům nesmí pak podnikatel zapomenout vyvěsit ve své provozovně ceduli s přesným zněním textu, který definuje zákon o evidenci tržeb,“ upozorňuje Hovorka. Najdete ho např. zde. Oznámení je nutné umístit i na internetové stránky, pokud se jich to týká.

Výhody? Pro zákazníky žádné, pro stát značné

Výhody může mít EET pro samotné podnikatele, aplikace, které budou EET podporovat, mohou díky tomu vyhodnotit i vývoj tržeb v čase a místě. Naopak pro zákazníky nemá EET výhody. „Největší výhody to má však pro samotný stát, bude mít přehled o všech tržbách a bude tak moci bojovat proti šedé ekonomice. To alespoň tvrdí ministerstvo financí. Otázkou však je, jak stát dokáže dostatečně tato data uchránit a zda nebude s těmito daty jakkoli manipulováno,“ poukazuje na možné problémy Hovorka.

Další otázkou je, zda toto opatření bude mít pozitivní finanční dopad na příjem státní pokladny a také zda nebude likvidační pro drobné podnikatele. Odborníci se ale domnívají, že to všechno ukáže až čas a praxe a je příliš brzo předvídat možné scénáře.

dzery ( 17. února 2016 10:20 )

Už jsem jednou psal nedělej trampům ostudu.

Zobrazit celou diskusi