Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pracující studenti mají smůlu. Ekonomka ruší dálkové studium

Vysoká škola ekonomická
Vysoká škola ekonomická  (Autor: ČTK)
Autor: tmp - 
17. února 2016
06:42

Vysoká škola ekonomická v Praze zrušila téměř na všech svých fakultách distanční magisterské studium. Pracující studenti, kteří chtějí během studia zvládat hlavní úvazek, tak mají dvě možnosti – odejít ze školy, nebo jít studovat do Jindřichova Hradce. Tam totiž pobočka VŠE stále kombinovanou formu studia nabízí. Šance dostat se tam je ale podle studentů mizivá.

„VŠE stále některé programy v distanční a kombinované formě nabízí. Dvě pražské fakulty ale pro nový akademický rok možnosti tohoto studia v magisterských programech omezují,“ uvedla mluvčí školy Julie Daňková. V současné době to tedy vypadá tak, že dokončit školu mohou pouze studenti, kteří již dálkově nebo kombinovaně studují. Nové pražské uchazeče o studium již škola přijme pouze na jeden specializovaný obor na fakultě informatiky.

Škola omezení argumentuje sníženým zájmem. „Poptávka po distančním a kombinovaném studiu se snižuje, protože byla do značné míry výsledkem odložené poptávky po VŠ studiu z dřívějších let, která již opadla,“ řekla mluvčí. Pracujícím studentům ale škola nedala žádnou jinou alternativu.

Kromě jednoho specializovaného oboru informatiky VŠE kombinovanou formu studia poskytuje pouze v Jindřichově Hradci na Fakultě managementu. Tam je ale šance dostat se pro studenty z jiných fakult prý velmi nízká. „Protože tam berou automaticky skoro všechny své bakaláře a lidi z placeného ročního mimořádného studia. Na přijímačky pak už moc míst nezbývá,“ řekl student Marek.

Zaměstnaní studenti VŠE často nedokončili

Pracující studenti jsou tak v pasti a někteří zvažují, že budou chodit do školy prezenčně. „Jsem jednou z nich, budu to muset nějak zkombinovat s prací, no zatím mě ale nenapadá jak,“ řekla současná studentka Petra. „Také bych uvítal distanční studium, každopádně máme smůlu,“ potvrzuje další ze studentů Michal. Podle jiné studentky ale skloubit práci se školou lze. „Pracuji na plný úvazek a studuji denní studium, takže jsem živý důkaz toho, že záleží jen na vás,“ míní Jana.

Ročně se na kombinované studium na VŠE hlásilo několik stovek studentů. V posledních letech ale škola zaznamenala pokles zájmu. Velká část přijatých studentů navíc studium nedokončila, jelikož pro ně bylo studium moc náročné. Vysoká škola ekonomická je největším univerzitním pracovištěm ekonomického zaměření v České republice. Podle poslední výroční zprávy na ní k 31. 12. 2014 studovalo 17 462 studentů.

Co je kombinované, prezenční a distanční studium?

Při distančním studiu studenti dochází do školy pouze několikrát do semestru, kdy proberou pouze stěžejní látku, zbytek se musí doučit samostudiem. Prezenční výuka probíhá zpravidla každý den a v seminářích je povinná docházka.

Kombinovaná forma studia kombinuje prezenční výuku a dálkové (samo)studium. Studenti tak dochází jednou až dvakrát měsíčně do školy a zbytek výuky se opět musí doučit sami. VŠE v minulosti nabízela všechny tři formy studia, dnes se pro nové uchazeče omezila v drtivé většině pouze na prezenční formu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi