Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Částka za Hanku a Tonču neměla uniknout, vzkazují Češky ze Sýrie

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. února 2016
05:00

Výkupné platí všechny možné státy, jenže u nás se o tom mluví nahlas. Zkušená reportérka Lenka Klicperová se s kolegyní Markétou Kutilovou opět vydala do Sýrie, do oblastí, které před časem ovládal Islámský stát. Pro Blesk.cz promluvily o tom, jak vnímají informace o výkupném za Hanku a Tonču. A zda to zvýšilo riziko na cestách.

Česko mělo podle informací Respektu zaplatit za Hanku a Tonču 6 milionů dolarů, tedy necelých 150 milionů korun. Tuhle částku nejprve potvrdil a posléze popřel prezident Miloš Zeman. Česká vláda kolem toho mlčí, suma však vyvolala pozdvižení.

Reportérka Lenka Klicperová, která má bohaté zkušenosti s cestami do Sýrie či Iráku, se tomu, že se za unesené dívky zaplatilo, nediví. „Pro mě to není žádné překvapení, samozřejmě výkupné se platí, všechny státy to dělají, ale nikdo to nedává takto veřejně najevo. Je to vždy tajná informace, která přísluší tajným službám, Bezpečnostní radě státu, a ne do médií,“ upozornila po dotazu Blesk.cz Klicperová, která se mezi Syřany vydala opět s kolegyní fotografkou a humanitární pracovnicí Markétou Kutilovou.

„Žijeme ve světě, kdy si mnoho lidí a organizací udělalo z únosů byznys. Všude ve světě rodiny a vlády platí za svoje unesené občany či rodinné příslušníky. Je tedy přirozené a normální, že i česká vláda za to zaplatí. A díky bohu za to,“ dodává Markéta Kutilová.

Zásadním problémem podle Lenky Klicperové je právě to, že informace o výkupném unikají a dostávají se na veřejnost, která o tom následně diskutuje. „Samozřejmě to vyvolává strašně moc negativních reakcí. To, co si prožily ty dvě unesené Češky, tohle jen znásobí – tu nenávist, kterou si na nich bude většina společnosti vylévat,“ říká Klicperová v reakci ze Sýrie, kde nyní pracovně pobývá.

Únik výše částky je pro ni nepřijatelný a věří, že už se nikdy nic takového opakovat nebude. „Nikdy by se neměla zveřejňovat cena výkupného a ani vláda nemá povinnost veřejně potvrdit, že výkupné zaplatila. Právě proto, aby to nemotivovalo další. Ti, co to pustili za nějakým účelem, by měli být potrestáni,“ navazuje Kutilová.

Klicperová: Nefunguje to tak, že by měli taxy za unesené

Vedle dopadu na samotnou Hanku s Tončou se však objevily i obavy, zda nyní mají mít strach další Češi, kteří míří do zahraničí. Zda nemají pomyslnou „visačku s cenou“, kolik si za ně při únosu říci.

„Strašně to závisí na tom, jaká skupina se dostane do jednání o výkupném, na konkrétní situaci. Nejde říct, že jsou někde nějaké taxy, za kolik se kde vykupují unesení, to tak nefunguje. Ale je to samozřejmě problém, protože ty částky mohou někoho inspirovat k tomu, říct si ještě vyšší cenu, než by si řekl normálně. Problém je i to, že částky, za které byly vykoupeny dvě naše rukojmí, přejala i zahraniční média,“ upozorňuje Klicperová. 

„Riziko to nijak nezvyšuje nebo nesnižuje, to je pořád stejné. Člověk si musí na tyhle věci dávat pozor,“ dodává pro Blesk.cz Klicperová, šéfredaktorka časopisu Lidé a Země, která všechny cesty pečlivě plánuje. A má již i důležité kontakty na důležité lidi. Doprovod jim dělá především tzv. fixer, člověk znalý místních poměrů. A často také kurdští bojovníci, kteří na bezpečnost v oblasti dohlížejí.

Některých bezpečnostních opatření je třeba se držet obzvlášť. „Dodržujeme základní bezpečnostní pravidla - máme prověřené kontakty, s nimiž pracujeme, kde je to potřeba. Máme ochranu kurdských milic YPG a nezveřejňujeme aktuální polohu. Pomáhá nám i znalost prostředí, nejsme tu poprvé,“ nechává nahlédnout do organizace výjezdu do Sýrie Markéta Kutilová.

Češky přivezly pomoc pro školu i nemocnici

Do Sýrie Klicperová a Kutilová přicestovaly i s penězi ze sbírky SOS Kobání, kterou založily na podporu zdevastovaného syrské města. Jeho značná část se proměnila v trosky po bojích právě s ISIS. Vybrat peníze na pomoc tamním obyvatelům, kteří neuprchli do Evropy, ale snaží se o obnovu města, se Češky snažily i prostřednictvím knihy „Islámskému státu na dostřel“. Ta vznikala při předchozí cestě do ruin měst a vesnic, kde Syřané bojovali proti ozbrojencům IS.

Jen z prodeje knihy přivezly Klicperová a s Kutilovou do Sýrie 100 tisíc korun, včetně toho, že se ve prospěch dobré věci vzdaly i svých honorářů. Další peníze pak získaly i díky štědrým příspěvkům, včetně toho, který přidal mj. Dan Přibáň, muž, který stojí za vzestupem čím dál tím populárnějších žlutých trabantů jezdících napříč světem. 

Co s vybranými penězi bude? Češky se prý snaží podpořit hlavně tamní školství. „Máme tady s sebou asi zhruba 13 tisíc dolarů. Právě jsme navštívily jednu ze škol ve vesnici, která byla před rokem osvobozena od Islámského státu. Dělaly jsme průzkum, co ve škole potřebují, přivezly jsme už nějaké vybavení, které jsme nakoupily v městě Kámišlí. Snažíme se domluvit, co za peníze koupíme přesně za vybavení a jak školy podpoříme. Kromě toho jsme přivezly i nějaké léky pro nemocnici, co potřebovala dokoupit a které nejsou k sehnání,“ dodala pro Blesk.cz Klicperová.

Video Zažily útok ISIS i bombardování: Zpověď Češek po návratu ze Sýrie - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
Obě reportérky byly před časem hosty studia Blesk TV. Nyní zavítaly na své nejnovější cestě do Sýrie mezi asyrské křesťany a křesťanky, kteří se se zbraní v ruce rozhodli vzepřít Islámskému státu.

Jak probíhá výcvik křesťanek, které bojují s ISIS? A kolik chce ISIS za unesené křesťany v Sýrii? Čtěte ve 2. části rozhovoru ve středu odpoledne na Blesk.cz.

zelena.karkulka ( 18. února 2016 22:14 )

Kutilová by se raději měla starat o své malé dítě a nevymýšlet pseudoreportáže,její blitky z Konga jsou pověstné-neváhala si vymýšlet neuvěřitelné věci prý ,,pro dobrou věc,,-jinak by dárci nedávali peníze.

zednik ( 18. února 2016 11:07 )

 Jinde tyhle blbky píší, že ISIS požaduje za křesťana výkupné 1,3 mil. korun. Těch 75 mil za jednu bylo pak hodně předražené. Proč jsme tak neobvykle velkou cenu tedy zaplatili za dvě "obyčejné" turistky ? Za ty prachy jim alespoň mohli koupit šaty muslimky ,místo těch baloňáku z doby totality

vlaku ( 18. února 2016 09:19 )

 Hanča a Tonča. Jedna by se nejraději vrátila. Tolik sexu tady nikdy nezažije. Prostě se jí to zalíbilo. Reportérky asi záviděly, tak jely na zkušenou. Přivítaly je do maskáčů oděné kněžky. Takže si tam fakticky jely zaš..ukat a daňoví poplatníci jim zaplatili pobyt i cestu nazpět. Tak to by v žádné cestovce nenašly.

vlaku ( 18. února 2016 09:08 )

 Hanča a Tonča. Jedna by se nejraději vrátila. Tolik sexu tady nikdy nezažije. Prostě se jí to zalíbilo. Reportérky asi záviděly, tak jely na zkušenou. Přivítaly je do maskáčů oděné kněžky. Takže si tam fakticky jely zaš..ukat a daňoví poplatníci jim zaplatili pobyt i cestu nazpět. Tak to by v žádné cestovce nenašly.

dzambulka007 ( 18. února 2016 01:02 )

Tak to víš, báclá sympatizuje s každým zbytečným blbcem, protože je stejná.

Zobrazit celou diskusi