Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

České nemocnice: Nákazu zikou zvládneme, poznat ji je ale problém

Autor: ula - 
17. února 2016
05:28

České nemocnice jsou podle svých slov připraveny na pacienty s virem zika. Všechny se ale shodují na tom, že je těžké jej rozpoznat, protože jeho příznaky se příliš neliší od jiných virů, které si můžeme dovézt ze zahraničí.

V nemocnici Pardubického kraje jsme připraveni na virus zika, personál je proškolen v postupu při vzniku mimořádné události související s výskytem vysoce nebezpečné nákazy,“ informoval Blesk.cz mluvčí NPK Dušan Vorel a dodal: „V případě jednoznačného podezření na toto onemocnění odešleme biologický materiál do Národní referenční laboratoře pro arboviry Státního zdravotního ústavu v Ostravě k potvrzení či vyloučení tohoto viru.“

Právě v Ostravě vyvíjí odborníci potvrzovací test, který by spolehlivě prokázal virus zika. Vedoucí Národní referenční laboratoře pro arboviry Hana Zelená řekla, že předpokládá, že by test mohl být k dispozici už v březnu.

Ziku poznáte těžko

Podle mluvčí Fakultní nemocnice v Plzni Gabriely Levorové je u nich personál připraven, ale problém je v tom, že nemoc zprvu jednoznačně neodliší od jiných virových onemocnění. „Příznaky u akutního onemocnění virem zika se projevují pouze u 20 % nakažených a klinickým vyšetřením se nedají rozeznat od akutních infekčních onemocnění, postihujících dýchací cesty, např. od chřipky či jiných virových onemocnění,“ uvedla Levorová. Akutní onemocnění vyvolané virem zika je těžko odlišitelné od akutních respiračních virových onemocnění, bývá zvýšená teplota (do 38,5 °C), provázená bolestí hlavy, svalů, drobných kloubů rukou a nohou, celkovou slabostí nebo i nehnisavým zánětem spojivek.

„Podobné příznaky má většina importovaných onemocnění, jako např. horečka dengue, navíc 10 % nakažených nemá žádné příznaky,“  potvrdil mluvčí Nemocnice Pardubického kraje.

Co byste měli vědět o viru zika? Podívejte se na video:

Video Vše o viru ZIKA: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Důležitá je anamnéza

Připravená je i Karlovarská krajská nemocnice. Mluvčí Vladislav Podracký ovšem zdůraznil, že důležitá je cestovatelská anamnéza. „Pokud jste byli na návštěvě v rizikové zemi nebo jste měli kontakt s někým, kdo z oblasti přicestoval, a nyní trpíte horečnatým onemocněním, které má podobné příznaky jako chřipka, měli byste se zachovat stejně jako při kterémkoliv jiném onemocnění,“ vzkázal pacientům Podracký. Na tom se shodují i ostatní nemocnice.

Pokud jste se vrátili z rizikového oblasti a trpíte příznaky, jako je horečka, bolesti svalů, únava, vyrážka nebo zarudlé spojivky, zamiřte ke svému praktickému lékaři a sdělte mu svoje podezření. Lékař by vás měl nasměrovat na odborné pracoviště. Onemocnění se neléčí žádným specifickým lékem proti virům. „Léčba spočívá v klidovém režimu, tlumení bolestí a horečky,“ řekl mluvčí Nemocnice v Pardubicích. Zároveň se počítá s izolací pacienta.

O těhotné ženy se postaráme

Nemocnice jsou připravené i na ženy, které pobývaly v rizikových oblastech a jsou těhotné nebo se vrátily a těhotenství plánují. „Pacientkám bude provedena laboratorní diagnostika na přítomnost viru,“ řekl primář Petr Sák z Nemocnice České Budějovice. „V případě těhotenství budou dále komplexně sledovány v pravidelných intervalech ve spolupráci genetiků, porodníků a neonatologů,“ dodal.

Virus je totiž mimořádně nebezpečný v prvním trimestru těhotenství, kdy může poškodit vývoj mozku plodu.

Podle lékařů zatím u nás nakažení virem nehrozí, komár, který přenáší virus, u nás nežije. Jediná možnost je, že by k nám virus někdo zanesl přímo z nakažené oblasti. „Není proto nutné s každým štípnutím od komára běžet na infekční kliniku,“ řekl Zdeněk Tušl, mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové.

ginna15 ( 25. února 2016 12:35 )

Konečně zasloužená odplata lidstvu za za svinstva co dělá!!!! Takto vypadají diskutující zde v Blesku....vir Zika je jejich poznávací znamení...

Zobrazit celou diskusi