Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Případů utýraných učitelů bude přibývat, varuje šéf škol v Poděbradech

Autor: zst - 
16. února 2016
17:58

Růst agrese a nesnášenlivosti je příčinou tragédie, která se odehrála na střední průmyslové škole v pražských Malešicích, uvedl v chatu se čtenáři Blesku starosta Poděbrad a garant komise pro vzdělání Ladislav Langr. Učitelku Ludmilu v Malešicích šikanovala skupina studentů, žena zemřela pravděpodobně na krvácení do mozku. Dalším tématem chatu bylo i slučování škol – takzvaná inkluze.

„(Případ) je odrazem totální degradace hodnot ve společnosti, vzrůstající agresivity a nesnášenlivosti. A pokud se ptáte, zda bude podobných případů přibývat, obávám se s ohledem na výše řečené, že ano,“ odpověděl Langr na otázku čtenářky Blesku.

Inkluze škol: Talentované vyzobou osmiletá gymnázia

Ladislav Langr opakovaně varoval také před inkluzí. Na dotaz čtenáře Blesku, zda se nebojí, že českým dětem ujede vlak, odpověděl Langr jednoznačně: „Tak jak je inkluze koncipovaná, alespoň podle toho, co vím, je to model, který nijak nepomůže talentovaným, nezvýhodní znevýhodněné, ale může nechtěně přispět k průměrnosti. Toho se obávám.“

Langr přiznává, že není odborníkem na společné vzdělávání dětí, ale jako nejvyšší představitel města je odpovědný za dvě základní poděbradské školy, které město zřizuje. Navíc je denně v kontaktu s obyvateli města, pravidelně také s vedením tamních škol.

„Připojuji se k výzvě středočeských starostů adresované kraji, aby se zasadil ve věci, že spuštění záměru od 1. 9. je třeba minimálně oddálit. Víc dělat nemohu,“ povzdechl si šestapadesátiletý muž, který stojí v čele města už pátý rok. „Jsem jednoznačně pro integraci (inkluzi) dětí tělesně postižených, případ dětí s lehkým postižením mozku je třeba řešit individuálně, ale ve většině případů si myslím, že inkluze je zde kontraproduktivní,“ vysvětlil Langr.

Naopak je přesvědčen, že talentované děti v páté třídě „vyzobou osmiletá gymnázia“. „Tím se od šesté třídy prohloubí ještě víc propast mezi talentovanými a netalentovanými, případné kompromisy ve výuce budou ještě víc retardující,“ myslí si Langr.

Starosta Poděbrad by navíc rád peníze, které bude inkluze stát, viděl jinde. Třeba v navýšení platů učitelů. „Obávám se, že na další případné požadavky na navýšení financí do školství bude reakce – už jsme vám přece přidali,“ naznačil další problém s inkluzí.

Ve společném vzdělávání jsme na půli cesty

Zastánci inkluze často argumentují tím, že v zahraničí je společné vzdělávání dětí běžné. To Langr nerozporuje, jen se obává, že na to ještě Česko není zdaleka připraveno. „Inkluze může fungovat jen za předpokladu dělení tříd do malých skupin, musí být podpořena dostatkem speciálních pedagogů, asistentů, proškolených učitelů, skvělou diagnostikou, přípravou zřizovatelů, věcnou komunikací s rodiči a veřejností. A v tom všem jsme v lepším případě na půli cesty,“ zaznělo mimo jiné v chatu se čtenáři Blesku.

villi ( 16. února 2016 18:35 )

INU,KDYŽ CHYBÍ ZAVEDENÉ TRESTY IGORA HNÍZDO !!!! VŠICHNI VÍME,JAK DOPADLA SOUDRUŽKA (PANÍ) UČITELKA !!!! TAK DO TOHO !!!

Zobrazit celou diskusi