Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Česku je téměř půl milionu cizinců. Nejvíc je Ukrajinců, Slováků a Vietnamců

V České republice žilo na konci loňského roku přes 467 tisíc cizinců. Nejvíce z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. (ilustrační foto)
V České republice žilo na konci loňského roku přes 467 tisíc cizinců. Nejvíce z Ukrajiny, Slovenska a Vietnamu. (ilustrační foto)  (Autor: archiv Blesk)
Autor: ČTK, kle - 
15. února 2016
11:55

Cizinců v Česku začalo přibývat, přicházeli hlavně lidé z Evropské unie. Na konci loňska žilo v ČR zhruba 467 600, o rok dřív 451 900 cizinců. Cizinci tvoří asi 4,5 procenta obyvatel ČR. Nejvíc je Ukrajinců a Slováků, tři čtvrtiny cizinců tvoří občané ze šesti států, v pondělí to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Do roku 2008, kdy začala krize, počty cizinců rostly. Od let 2008 a 2009 stagnovaly a pak klesaly. Znovu se začaly zvedat od roku 2014,“ uvedl Daniel Chytil z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ. Cizinci tvoří asi 4,5 procenta obyvatel České republiky. Nad čtyři procenta se podíl dostal v roce 2008, od té doby se příliš neměnil.

Evropský průměr dosahuje asi 6,7 procenta. V Lucembursku téměř každý druhý obyvatel pochází odjinud, naopak v Polsku či Rumunsku je podíl asi 0,5 procenta.

Každý třetí cizinec žije v Praze

Tři čtvrtiny cizinců v Česku tvoří občané ze šesti států. Nejvíc je Ukrajinců. Představují 23 procent lidí ze zahraničí. Následují Slováci, je to další pětina. Třináctiprocentní podíl připadá Vietnamcům, osmiprocentní Rusům, po čtyřech procentech mají Němci a Poláci. Podle Chytila se situace dlouhodobě příliš nemění. Celkem 37 procent cizinců žije v Praze.

Cizinci z EU nepotřebují v ČR povolení k pobytu, nemusejí se ani při příjezdu zaregistrovat a při odjezdu odhlásit. Lidé ze států mimo osmadvacítku musí mít povolení. V Česku většinu cizinců tvoří osoby s povolením k trvalému pobytu. Jejich podíl přesáhl dvě třetiny. „Cizinci mají tendenci se u nás usazovat. Žijí tu dlouhodobě či trvale. Nejsou to žádní fluktuanti. Je to dobrá zpráva. Jsou to lidé, kteří mají zájem tu zůstat a fungovat tu,“ uvedl Chytil.

Podle něj získání povolení k trvalému pobytu představuje pro ty, co přijeli ze států mimo osmadvacítku, „metu“ a také sociální jistotu. Kromě volebního práva mají totiž stejné podmínky jako Češi. Mohou mít veřejné zdravotní pojištění či získat sociální podporu, nemusí si každý rok o prodloužení povolení žádat, upřesnil statistik.

lolo ( 27. února 2016 15:19 )

Ak je Slovák v Čechách cizinec,tak potom je Čech nna Slovesku imigrant.

marais ( 16. února 2016 09:43 )

Proč to dovolujeme? Ukrajinci přece mají doma "svobodu", Slováci mají vyšší min.mzdu, tak co u nás hledají? Česko máme i hustou osídlenost! kam tohle spěje? porovnávat nás se západem, kde státy měly kolonie - je zavádějící!

ejvm1712 ( 15. února 2016 12:35 )

S e r u na ně!

Zobrazit celou diskusi