Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Dám ti 100 tisíc měsíčně.“ Rathův bachař chtěl uplácet, aby se stal náměstkem

Autor: mts - 
15. února 2016
12:35

„Sto každej měsíc. A do smrti seš krytej.“ Těmito slovy se měl loni tehdejší šéf litoměřické věznice Tomáš Líbal snažit získat post náměstka u šéfa Vězeňské služby Pavla Ondráška. Vyplývá to z nahrávek, které má k dispozici policie právě od Ondráška a zveřejnilo je Právo. Líbal mimochodem působil jako šéf litoměřické věznice v době, kdy tam ve vazbě zadržovali exposlance a bývalého hejtmana z ČSSD Davida Ratha.

Líbal nabízel Ondráškovi 100 tisíc korun měsíčně za to, že se stane jeho náměstkem pro ekonomiku a bude si moci v oblasti veřejných zakázek dělat, co se mu zachce. Zároveň si chtěl do struktur dosadit „své“ lidi.

„Zopakuju prostě, je tři měsíce na rozjezd a pak začíná sto každej měsíc,“ řekl například Líbal Ondráškovi. Ony tři měsíce potřeboval na to, aby připravil celý propracovaný systém.

„Když začne někdo něco vyšetřovat, nikdo nic neví, ty s tím nemáš nic společnýho, ty firmy nevědí, oni nic neřeknou, neboj se. Do smrti seš stoprocentně krytej,“ ubezpečoval dál Líbal šéfa Vězeňské služby.

Líbala zatkla loni v srpnu policie, v listopadu ho pak z vazby propustila. On sám obvinění odmítl a jak nyní vzkázal jeho advokát, na nevině si i nadále trvá. „Pan Ondrášek byl v té době jeho nadřízený, a když ho coby šéf pozval na pivo, tak zkrátka šel,“ uvedl právník Zdeněk Koschin. A dodal, že obsah hovorů nebyl míněn vážně.

K nekalostem docházelo i dříve

Zajímavá je i část odposlechů, kde Líbal používá slovo zase. „Já chci bejt zase náměstek, chci zase realizovat ty svoje bartery, prostě a todleto,“ říkal.

To naznačuje, že k nekalostem docházelo už dříve, když Líbal náměstkem ředitele Vězeňské služby byl. V této funkci působil za ředitelů Luďka Kuly, Jiřího Treglera a Petra Dohnala.

Mimochodem, Dohnala před dvěma lety odvolala z funkce tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) pro podezření z předražení veřejných zakázek. Poté dosadila na místo Ondráška a ten Líbala sesadil. Nedávno se Dohnal do funkce opět vrátil, jelikož vyhrál soud o své odvolání.

Audit nicméně ukázal na řadu údajně předražených a podezřelých zakázek z Dohnalovy éry. Jednou z nich bylo vybavení kuchyní v jednotlivých věznicích. Líbal navíc v odposleších Ondráškovi vysvětluje, že zdaleka nešlo o jediný případ. „Spíš se soustředěj na kuchyně, tak je nech soustředit na kuchyně, ale vono se tam udělalo dvacet jinejch věcí,“ řekl také Líbal.

byvalyvoliccssd4 ( 15. února 2016 23:25 )

Zlodějina a ČSSD prostě k sobě patří.

zvostra ( 15. února 2016 21:18 )

Ráth je socan.

zvostra ( 15. února 2016 21:15 )

Bohužel máš pravdu.

tgbg ( 15. února 2016 17:38 )

ČSSDkomunizmus se vším všudy. Zlodějna a drogy je symbol ČR.

moiaza ( 15. února 2016 17:10 )

Havlokapitalismus se vším všudy. Zlodějna a grogy je symbol ČR.

Zobrazit celou diskusi