Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Žluté autobusy zablokují Berlín a Brusel. Jančura se zlobí na dělení dotací

Autor: ČTK, mts - 
15. února 2016
10:55

Majitel Student Agency Radim Jančura chce svými autobusy zablokovat Brusel a Berlín. Důvodem má být rozdělení evropských dotací na nákup nových vlaků. Podle metodiky ministerstva dopravy, kterou loni schválila vláda, by dotace inkasovaly České dráhy. Uvedlo to Echo24.cz.

Kdy blokáda bude a jak bude vypadat, nechce Jančura komentovat. „Nemůžu vám k tomu teď nic říct. Vím, že se to uskuteční, ale tento týden to ještě nebude,“ sdělil.

Sdílnejší byl mluvčí dopravce Aleš Ondrůj. „Cílem je obecně, aby vydávání peněz evropských daňových poplatníků prostřednictvím operačního programu na nákup nových vlakových souprav bylo výhradně spojeno s otevřenou férovou soutěží na provozování dotovaných vlakových spojů, nikoli s přímým zadáním Českým drahám,“ uvedl.

České dráhy už dostaly napřímo téměř miliardovou dotaci na nákup vlaků na rychlíkovou linku Brno - Břeclav - Olomouc. Nyní má ministerstvo k dispozici zhruba 20 miliard korun na další nákup vlaků. Polovina by měla jít na dotovanou dálkovou dopravu, polovina na regionální. Ve hře zůstává podle dřívějších vyjádření ministerstva i varianta, že stát nakoupí vlaky a bude je pronajímat dopravcům, kteří uspějí v otevřené soutěži.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) také otevřel možnost, že by regionální vlaky vlastnily kraje a pronajímaly je dopravcům. Mezi hejtmany však nepanuje shoda na jednotném řešení, navíc v říjnu se uskuteční krajské volby a vedení krajů se může změnit.

Otázkou je, zda se Jančura do soutěží na rychlíkové linky přihlásí. V prosinci prohlásil, že pokud současná vláda schválí harmonogram, podle něhož se podaří do roku 2025 vysoutěžit všechny výkony na železnici objednávané z veřejných peněz, nebude se účastnit žádného výběrového řízení.

Osobni_zkusenost ( 27. ledna 2017 09:26 )

 Pan Jančura není žádný superhrdina ani Mirek Dušín, jediné co se mu podařilo je vyplnit mezeru na trhu a z toho profitovat. Osobní zkušenost mě přesvědčila, že tomuto pánovi nejde o žádné hlubší cíle než je jeho vlastní zisk a pohodlí. Na tom by nebylo nic špatného, pokud by se veřejně neprezentoval jinak. Rád poukazuje na chyby ostatních, ale pouze ve snaze se zviditelnit. Svoje manažerské chyby nekomentuje. Přestože na svých stránkách nabádá veřejnost k dotazům, tak se neumí ke konkrétním problémům postavit čelem a neodpovídá na ně. Proto přejme tomuto pánovi jeho úspěchy, ale neopěvujme jej a nevěřme tomu, že jeho zájmy se upírají také jiným směrem než je jeho osobní prospěch.

Zobrazit celou diskusi