Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fajádova rodina dala unesenému Čechovi 5 milionů. Policie šetří důvody

Autor: sou - 
13. února 2016
20:35

Šlo o zálohu na právnické služby nebo o něco zcela jiného? Jeden z unesených Čechů v Libanonu, právník Jan Švarc, inkasoval prý od rodiny Alího Fajáda 200 tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba pět milionů korun. Byl to přitom právě Fajád, kterého Česko podle dostupných informací za unesené muže vyměnilo. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu celou věc nyní šetří. Informaci přinesl Radiožurnál. Peníze měly zmizet během únosu.

Policisté mají momentálně pracovat s verzí, že Švarc měl inkasovat peníze za příslib, že v tu dobu zadržovaného Fajáda Česká republika do USA nevydá. Právník to ale odmítá s tím, že to byly finance za právní služby. 

Jenže to rozporoval i Švarcův zaměstnavatel Vladimír Řičica, který Fajáda v Česku zastupuje. Radiožurnálu uvedl, že jeho tehdejší zaměstnanec neměl žádnou pravomoc k vyjednávání honoráře, natož aby peníze přímo inkasoval. Veškeré faktury měl předávat Švarc Řičicovi, který je pak účtoval klientovi. Zpochybnil i to, že by celá obhajoba měla stát 40 milionů korun a 200 tisíc dolarů (pět milionů korun) byla záloha na jejich služby. 

Při únosu pak měla tato částka zmizet z auta. Částku ale Švarc odmítl komentovat s tím, že už vše řeší s policií. Právník byl jedním z pětice Čechů, které v létě loňského roku unesla neznámá skupina v Libanonu. Kromě něj byli uneseni i dva novináři, překladatel a vojenský zpravodajec, jehož role v celém případu není zatím jasná.  

Fajád byl v Česku držen ve vazbě od dubna 2014 a byl obviněn ze spolupráce s teroristy. Po žádosti Spojených států pražský vrchní soud v polovině loňského prosince potvrdil, že Fajád může být do USA vydán, stejně jako další dva spoluobvinění – Marabí a Faouzi Jaber.

Pak se ale situace změnila. Fajád byl na základě rozhodnutí pražského městského soudu propuštěn z vazby, kterou trávil v pankrácké věznici. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) totiž nepovolil Fajádovo vydání do USA. Úvahy o tom, že nevydání Fajáda souvisí s propuštěním pěti Čechů z Libanonu, poprvé oficiálně připustil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Pelikán dohodu nepotvrdil, konstatoval jen, že jeho rozhodnutí vychází i ze zpravodajských informací.

Blesk.cz mluvil s jedním z unesených – s překladatelem Adamem Homsim. Byla to podle něj náhoda, že byli kvůli Fajádovi Češi uneseni ve chvíli, kdy cestovali s jeho bratrem? Kdo si ozbrojence podle jejich slov najal? A co si o nich překladatel myslí? Podívejte se na video:

Video Adam Homsi mluvil ve Studiu Blesk o chování únosců k Fajádovu bratrovi, o tom, jak únos proběhl a jak na něj ozbrojenci působili. - Blesk / Zuzana Štíchová, Lukáš Červený, Petr Soukup
Video se připravuje ...

byvalyvoliccssd4 ( 14. února 2016 22:12 )

Fajádova rodina dala unesenému Čechovi 5 milionů. Policie šetří důvody. Má to ale jeden malý háček: Je jim do toho úúplý kulový ho\/no.

turan ( 14. února 2016 17:28 )

Moja verzia!:-unesenie bolo zorganizované naoko,unesení vedeli o čo ide ,a za nemalú cenu zohrali divadlo,časom budú všetci"odškodnení" zo strany Fajáda!

montevideo ( 14. února 2016 14:40 )

Co to je za existenci ten Švarc? Slyšela jsem ho tuhle večer na čt24 a málem jsem se počůrala smíchy !

dzery ( 14. února 2016 10:21 )

Neblijou jako stále ty...

Zobrazit celou diskusi