Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzpoura zemí V4 proti Merkelové a uprchlíkům? „Spiklenci“ se sejdou v Praze

Autor: ČTK, sou - 
13. února 2016
16:31

Kvůli pondělnímu jednání zemí visegrádské skupiny s Makedonií a Bulharskem v Praze se na státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu v pátek obrátil německý velvyslanec. Zajímaly ho cíle a obsah summitu. Slovenský premiér Robert Fico ale uvedl, že si Německo na slovenském ministerstvu zahraničí kvůli mimořádnému summitu stěžovalo. Podle německého magazínu Der Spiegel se země V4 se svým záměrem ochrany schengenských hranic a uzavření balkánské trasy pro uprchlíky staví proti plánu německé kancléřky Angely Merkelové, který počítá s řešením migrační krize za pomoci Turecka.

Podle týdeníku je základem plánu Merkelové to, že EU každoročně vyzvedne z Turecka až 300 tisíc běženců, kteří budou následně rozděleni mezi evropské země při zohlednění jejich velikosti a hospodářské výkonnosti. Všechny ostatní uprchlíky, které by se podařilo zachytit v Egejském moři, by EU vracela do Turecka.   

Uzavření hranic nic neřeší   

Proti plánu kancléřky se staví mnoho členů EU, nejvýrazněji vystupují země V4, napsal Der Spiegel. Ty se zasazují spíš o uzavření hranic na cestě mezi Makedonií a Tureckem, aby se uzavřela takzvaná balkánská cesta uprchlíků do Evropy. Merkelová údajně s takovým krokem nesouhlasí, protože se obává, že by desítky tisíc běženců uvízly v Řecku, což by v zemi vyvolalo chaos. Navíc by mohli běženci začít hledat novou cestu do Německa přes Albánii a Itálii, takže by uzavření makedonské hranice žádoucí výsledek nakonec nepřineslo.   

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák ale tvrzení magazínu odmítl. „Dokud chybí společná evropská strategie, tak je legitimní, že státy na balkánské trase chrání své hranice. S tím jim pomůžeme,“ řekl Lajčák časopisu. Dodal, že by bylo špatné přenechat Turecku řešení problémů Evropy.

Německo zajímaly cíle summitu V4   

Kvůli pondělnímu jednání zemí visegrádské skupiny (V4) s Makedonií a Bulharskem v Praze se na státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu v pátek obrátil německý velvyslanec. Zajímaly ho cíle a obsah summitu. „S německým kancléřstvím jsme v pravidelném a úzkém kontaktu. Nijak mě proto nepřekvapilo, že se na mne v pátek obrátil německý velvyslanec s dotazy na cíle a obsah pondělního summitu premiérů V4,“ reagoval Prouza.   

Současně ale doplnil, že témata summitu probíral v uplynulých dnech i s představiteli zemí V4, Bulharska a Makedonie, s nizozemským velvyslancem jako zástupcem předsednické země EU a s vedoucím Zastoupení Evropské komise v Praze.   

Slovákům si Německo mělo stěžovat  

Německo si mělo stěžovalo u slovenského ministerstva. „Německo protestovalo u státního tajemníka (slovenského) ministerstva zahraničních věcí kvůli konání tohoto summitu, prý je třeba hledat jiné cesty. Pokud Řecko jednou nechce chránit (schengenské) hranice, musíme nabídnout jiné varianty,“ řekl Fico novinářům na tiskové konferenci v Banské Bystrici po programové konferenci své strany Směr - sociální demokracie (Směr - SD), která se zabývala svými prioritami na období po březnových parlamentních volbách.   

Již během svého projevu na konferenci Fico o zmiňovaném protestu vůči summitu visegrádské skupiny, do které patří ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko, hovořil jako o demarši s dovětkem, že „co si to V4 dovoluje spolu s Bulharskem a Makedonií hovořit o ochraně vnějších hranic“.   

Tomu ale Prouza oponuje. Podle něj Česká republika a další země V4 podporují při řešení migrační krize spolupráci s Tureckem, zároveň jsou ale připraveny posílit pomoc Řecku stejně jako Makedonii nebo Bulharsku, které se mohou v případě rostoucího počtu uprchlíků dostat pod velký tlak. „Ostatně k bilaterální pomoci Makedonii členské státy EU vyzval nedávno i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Pomoc Makedonii tak považujeme za přirozenou součást evropského řešení migrační krize,“ uvedl Prouza. 

Ani český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nevnímá dotazy Německa na pondělní jednání visegrádské skupiny o běžencích jako stížnosti, ale jako vysvětlování nejasností a hledání společného přístupu. Praha usiluje o společné evropské řešení uprchlické krize. „Nemá cenu se z něčeho obviňovat, je potřeba najít cestu z krize. Potřebujeme ji najít rychle, potřebujeme se o tom otevřeně bavit a potřebujeme se na tom sjednotit,“ řekl ministr. „Samozřejmě i my usilujeme o společné evropské řešení. To, že jsou rozdíly, to je pravda. Ale také problémy, kterým čelíme, jsou mimořádné a není divu, že nemáme úplně na všem shodu,“ upřesnil Zaorálek.  

Summit V4 má jasný plán  

Podobně se dnes vyjádřil i mluvčí vlády Martin Ayrer. Podle něj má pondělní summit dva jasné tematické bloky, a to 25. výročí visegrádské skupiny a migrační krizi, a „není tam žádná snaha dělat nějakou oponenturu jakékoli zemi EU“. O tom, že by stížnost Německa ohledně jednání V4 dostala i česká vláda, neví.  

Představitelé Makedonie, Bulharska a zemí V4, kam patří ČR, Slovensko, Maďarsko a Polsko, by měli v pondělí probírat migrační krizi a spolupráci při jejím řešení. Šestice státníků by měla hovořit i o možnosti posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem. Schůzka předchází summitu prezidentů a premiérů členských zemí EU o problémech s přílivem uprchlíků a ekonomických migrantů. 

Řecko podle Fica selhává v ochraně schengenského prostoru    

Fico v sobotu zopakoval svůj názor, že Řecko selhává v ochraně vnějších hranic schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol. „Chceme, aby vznikla shoda mezi zeměmi V4, že když nefunguje Řecko a ono skutečně nefunguje, tak je výhodnější investovat peníze do ochrany hranic, která odděluje Řecko od Makedonie, Bulharska a od dalších zemí na dané linii,“ řekl. Doplnil, že Bratislava je v této otázce připravena podílet se finančně i personálně.     

Slovensko již na začátku února vyslalo 25 policistů do Makedonie, podle dřívějších informací by měli pracovat spolu s kolegy z Česka na makedonsko-řecké hranici.    

Řecko prý nezvládá ochranu hranic schengenského prostoru: