Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fajád měsíce neplatil ani jednomu z najatých Čechů. Proč to uneseným nevadilo?

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. února 2016
06:25

Adam Homsi, kterého si Alí Fajád najal k tlumočení poté, co ho nejdříve k případu přizval pražský soud, nedostal od svého zaměstnavatele několik měsíců zaplaceno. Řekl to ve Studiu Blesk s tím, že i Fajádův advokát Jan Švarc dostával zaplaceny pouze náklady, nikoliv svůj vlastní plat. Homsi prý ve své práci přesto pokračoval, a to kvůli sbírání zkušeností.

Ten rok a půl (Fajád byl zadržen v dubnu 2014 – pozn. red.) dostával pan Švarc pouze náklady na cestování a další služby, nikoliv vlastní, tak jsme byli, já a pan Švarc, vlastně bez peněz. Takže jsme měli dostat první zálohu,“ řekl Homsi k penězům, které inkasoval Jan Švarc v Libanonu a které zmizely z auta poté, co byla skupina odvlečena ozbrojenci. Podle Fajádova advokáta mělo jít o 200 tisíc dolarů, tedy zhruba pět milionů korun.

Na tom, aby peníze v autě zůstaly, podle Homsiho trval Saíb Munít Taán, bratr Alího Fajáda a řidič, který pětici Čechů údajně vezl na schůzku se syrskou opozicí. „Ten šofér se zachoval trošku zvláštně. My jsme byli udiveni, ale říkali jsme si, že když to tak chce a přijde mu to normální, tak jsme mu do toho nechtěli mluvit,“ komentoval rozhodnutí tlumočník arabštiny, angličtiny a češtiny.

Homsi dále řekl, že i když pracoval pro Fajáda od června nebo července 2014, první peníze dostal až v prosinci. Během další otázky se ale rozpomněl a prý dostal zaplaceno během roku 2014 dvakrát. „Je to velmi zajímavý případ, který pro mě je přínosný v tom, že se člověk hodně naučí a není to běžný tlumočnický úkol,“ hájil se.

Co říká Homsi na to, že byl v podstatě vyměněn za člověka obviněného z napomáhání teroristům? A kdy se dozvěděl, že organizátor cest do Libanonu a Fajádův advokát Jan Švarc měl v minulosti oplétačky s policií? Byl pro něj i poté důvěryhodným? Podívejte se na poslední část rozhovoru:

Video studio 3 - Lukáš Červený,Petr Soukup, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

11karel11 ( 22. února 2016 13:02 )

Kdoví jak to je. Lžou nám, a obyčejní lidé jen na všechno doplácí.

11karel11 ( 22. února 2016 13:00 )

Jaké odškodné? Neměli tam chodit. Jeto jejich problém. Stát je tak bohatý, aby z peněz daňových poplatníků takto rozhazoval? Důchodcům zvedly důchod o 40 kč, a single matky s dětmí nemají na živobytí a tam nedají nic nebo jen minimum. Za 2 unesené češky vydali 150 mil. kč. To jsou hospodáři. A o čem nevíme.......

pjotri ( 15. února 2016 10:48 )

zostra ( 15. února 2016 10:25 )

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/373588/rikali-mu-menavka-byl-to-psychotik-a-bil-me-popsal -cech-unosce-z-libanonu.html Video sledujte, mezi řádky se každý dovtípí.

zostra ( 15. února 2016 10:22 )

Neurážej Švejka.

Zobrazit celou diskusi