Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stovky policistů proškolí kvůli násilí a rasismu. Souvisí to s protesty?

Autor: sou - 
13. února 2016
06:12

V rámci vládního projektu projdou policisté školením proti rasismu a násilí z nenávisti. Ta se budou konat v Ústeckém a Moravskoslezském kraji a týkat se mají služeb pořádkové a kriminální policie i vyšetřování. Vyřeší se tak zákon o obětech trestných činností, který ukládá, že jejich výslech můžou provádět jen speciálně proškolení policisté. S ostatními kraji se v jeho rámci prý nepočítá. 

Až čtyři stovky policistů by měly projít školením v rámci vládního projektu Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti. „Školení realizuje nezisková organizace  In Iustitia,  která se  cíleně  zabývá násilím z nenávisti v celé jeho šířce. Téma násilí z nenávisti přináší do veřejného povědomí, odborného diskurzu a politické diskuze. Poskytuje pomoc obětem násilí z nenávisti. Školení probíhají formou workshopů,“ uvedla koordinátorka vzdělávacích aktivit pro Policii ČR z Úřadu vlády Rut Dvořáková. 

Během února budou probíhat v Ústeckém kraji a od dubna se obdobná školení rozjedou i v Moravskoslezském kraji. Cílem je seznámení účastníků a účastnic s tématem předsudečného násilí a trestných činů z nenávisti v rámci činnosti Policie České republiky a městské policie v ČR. Rozsah školení se liší podle potřeb jednotlivých policejních složek a regionu. Nejkratší kurz je 4hodinový, nejdelší trvá dva dny. Školení vedou dvě zkušené lektorky – právnička a sociální pracovnice. 

„Školení zahrnuje přednášky, práci s kazuistikami, práci se zákonem o obětech trestných činů, video, práci ve skupinách a diskuzi. Policisté obdrží vzdělávací materiál a pomůcku, která jim v terénu umožní identifikovat trestnou činnost z nenávisti,“ uvedla ředitelka In Iustitia a jedna z lektorek Klára Kalibová. Policisté se podle ní naučí identifikovat trestnou činnost z nenávisti, seznámí se se specifiky obětí tohoto násilí a osvojí si způsob, jak s nimi jednat.

S dalšími kraji se v rámci projektu nepočítá  

Zároveň řeší i úkol, který policii vyplývá přímo ze zákona o obětech trestné činnosti. Podle něj má výslech řídit speciálně proškolený policista, jako je tomu například v případě dětí, seniorů nebo obětí sexuálních útoků. „Policisté na školení získají informace nejen o tom, jak objasňovat trestnou činnost z nenávisti, ale i jak přistupovat a komunikovat s lidmi, kteří prožili trauma, jsou zranění či pocházejí z jiného kulturního a jazykového prostředí,“ upřesňuje Kalibová. 

Tyto dovednosti podle ní policisté mohou použít nejen ve prospěch obětem násilí z nenávisti. Účastníky budou policisté z pořádkové policie, služby kriminální policie a vyšetřování. U tiskových mluvčích budou probíhat celorepublikově. V rámci této kampaně se ale s dalšími kraji nepočítá. „Věříme však, že policie bude mít i nadále zájem o vzdělávání v oblasti objasňování trestné činnosti z nenávisti a pomoci obětem. Rádi vyškolíme i policisty a policistky v jiných krajích,“ vysvětluje Kalibová. 

Celý projekt prý nesouvisí s kritikou, která se snesla na policii kvůli zásahu během shromáždění na Hradčanském náměstí v Praze. „Jak přibývá ve společnosti nových forem trestné činnosti, tak je nutné vzdělávat všechny dotčené aktéry,“ uzavřela Dvořáková. 

Na Malé Straně proti sobě stanuly dvě skupiny – nacionalisté a antifašisté. Vzduchem začaly létat hrozby, v rukách demonstrantů se objevily dlažební kostky i tyče:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dzelo ( 13. února 2016 08:44 )

Divadlo policie za účelem oblbování lidí pokračuje! To co předvedli převlečení za radikály 6.2. bylo směšné a musel to poznat i duševně zaostalý jedinec.

hejhej ( 13. února 2016 08:34 )

1912: Policisté se budou vškolovat,jak trestat vlastní lidi proti násilnickým muslimům a vulgárním a zlodějským cikánům. K pořadu Jílkové: Nedalo se na ten pořad dlouho dívat. Stropnický měl stejně trapné argumenty jako je sám, ženská z nezizkovky a ten hysterický chlap vedle ní byli k neposlouchání.Předvedli se jako blbci.

merrylou212 ( 13. února 2016 06:31 )

V pořadu Máte slovo se snažil Stropnický a spol. přesvědčit národ, jak jsou Arabové mírumilovný národ.A my, kteří nesouhlasíme s jejich "pobytem" u nás, že jsme rasisti. Tak by mě zajímalo, když je to taková idylka, na co proškolují stovky policistů.Stropnickému a té diskutující vedle něj bych je nastěhovala domů.Hlavně toho učitele, co říkal na Primě,že měl 6x větší plat nž naši,byt je přemalovaný kravín a pokud nedostane byt na úrovni,že se vrátí.

Zobrazit celou diskusi