Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bojkot potravin s palmovým olejem nestačí. Je i v kosmetice, jak ho poznat?

Autor: ula - 
14. února 2016
06:21

Potravinářství není jediné odvětví, kde se palmový olej hojně využívá. Uplatňuje se i v textilním a chemickém průmyslu či v biopalivech. V domácnostech se s ním ale můžete setkat v kosmetice. Jak ho poznáte?

Velká část oleje se spotřebuje při výrobě biopaliv. „Sice se jedná o obnovitelný zdroj, který šetří zásoby ropy, avšak s ohledem na dopady produkce palmového oleje se dá jen stěží označit jako ekologický,“ uvedla Hana Hoffmannová, vedoucí redakce časopisu dTest.

V domácnosti se můžete s palmovým olejem setkat v celé řadě kosmetických přípravků a prostředků domácí chemie.

Neutrální chuť a vůně

Výrobci si na palmovém oleji nemohou vynachválit jeho polotuhou konzistenci i při pokojové teplotě. I kvůli tomu se uplatňuje v kosmetice. Výrobci kosmetiky také oceňují jeho neutrální chuť a vůni, která je významná např. u rtěnek. V šamponech funguje i jako kondicionér, v mýdlech se používá na zvlhčení pokožky. „V široké míře se palmový olej používá na výrobu takzvaných tenzidů, což jsou hlavní aktivní látky čisticích a pracích prostředků nebo mýdel,“ přibližuje další využití palmového oleje Hoffmannová.

Jak ho odhalit?

Odhalit ho v čisticích nebo kosmetických přípravcích není tak snadné jako u potravin. Složení se uvádí v předepsaných odborných názvech, které odkazují spíše na chemické látky.

Mezinárodní fond ochrany přírody proto vydal seznam kosmetických přísad, které mohou pocházet z palmového oleje: 

Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmolein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, SodiumKernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/ Sulphate, Hydrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol

Zobrazit celou diskusi