Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Špatná“ úřednice a jste v problémech: Češka popsala boj s norskou sociálkou

Autor: Klára Brunclíková - 
12. února 2016
05:00

Manipulace, lži, překrucování – to jsou slova, která nachází matka holčičky odebrané norskou sociálkou, když popisuje jednání s úřady. Pro Blesk.cz přiblížila, co to znamená, bojovat s Barnevernem.

Lži norské sociálky Barnevern Šárka ukazuje na konkrétním případě. Jde prý jen o jednu z celé řady nepravd, kterou se úřad oháněl a vyvrátil ji až soud. „Barnevern dceru držel v nemocnici tři dny a až potom nám vydal písemné rozhodnutí (o odebrání dítěte, pozn. red.). U soudu to ale prezentoval tak, že v té době se ji lékaři s námi báli pustit domů a že to oni dceru drželi v nemocnici. U soudu se ale prokázalo, že to nebyla pravda,“ popisuje pro Blesk.cz Šárka S.

Sama říká, že se s úřadem od začátku snažili vycházet. Nebylo to ale k ničemu. „S Barnevernem jsme se snažili spolupracovat, snažili jsme se s nimi komunikovat, nikdo s námi ale až do teď nemluvil, nemluvil s lékaři, neprovedl vyšetřování,“ pokračuje Češka.

Proč Barnevern Šárce a jejímu partnerovi dceru odebral? Čtěte zde.

Důvodů, proč prý bylo nutné dítě odebrat, měla sociálka přehršel a podle matky je měnila, jak se jí zlíbilo. „Jakmile jsme něco zdokumentovali, tak Barnevern zase změnil důvod, proč nám dceru odebrali, na jiný. Takže my jsme zdokumentovali ten jiný důvod a to bylo pořád dokola. Tři měsíce.“ Vykresluje Šárka martyrium. Jedním z posledních důvodů byla i její národnost. „Že prý jsem z Čech a je velké nebezpečí, že bych dceru unesla. Ale že bychom se mohli přestěhovat, to bylo úplně nesmyslný…“ konstatuje matka nemocného dítěte.

Dcera norsko-českého páru je odkázaná na každodenní dialýzu. Do nemocnice s ní rodiče jezdí dvakrát za den.

Boj s úřadem je podle Šárky těžký už proto, že má velkou důvěru ostatních institucí: „V Norsku je to tak, že se předpokládá, že Barnevern nelže, že chce to nejlepší pro to dítě. Protože, proč by taky měli lhát? Zkrátka berou to tak, že to, co tvrdí, je přece pravda, je to přece oficiální úřad.“

Bojíte se schůzky se sociálkou? Pozor! To je u vás asi něco špatně

Rodin, které si se sociálkou prožily to, co Šárka, je v Norsku hodně. V médiích se ale téma Barnevernu skoro neobjevuje, takže veřejnost často o strastech lidí ani neví. Informace se dají najít spíš na soukromých blozích a různých fórech. „Na internetu jsme si o tom začali číst a potkali jsme spoustu případů, jako je ten náš,“ vypráví Šárka.

Páru se podařilo dohledat i školicí materiály, ze kterých zaměstnanci sociálky čerpají. „Četli jsme učebnice pracovníků Barnevernu. Je to napsané strašně obecně, dá se s tím dobře manipulovat. Je tam třeba napsáno, že když jsou rodiče frustrovaní, že musí jít na schůzku s Barnevernem, tak je to automaticky brané, jako že je něco špatně. Proč by přece byli nervózní, když mají mluvit jen o svém dítěti.“

Natrefíte na špatnou úřednici? Máte problém, popisuje Šárka

Vlastní zkušenost Češce ukázala, jak málo kontroly nad sebou úředníci Barnevernu mají. „Je špatně, že má hroznou pravomoc jen jedna osoba. My jsme komunikovali jen s jednou úřednicí, která má neuvěřitelné pravomoci, může rozhodnout o spoustě věcí, je to jen ona, která vytváří ty dokumenty, není tam žádná kontrola. Je to o lidech. Stoprocentně je to o tom, na jakou úřednici narazíte,“ zdůrazňuje.

Naději však vidí v soudech. Přestože by se dalo čekat, že se podobně jako jiné úřady spolehnou na údaje Barnevernu, není to tak. V případě Šárky chtěl soud vše přezkoumat a právě díky tomu a díky pečlivým nemocničním záznamům se ukázalo, že k odebrání dítěte důvod není.

K soudu se také blíží případ Evy Michalákové a jejích odebraných synů. Může tedy i v jejím případě nastat zvrat? To se dozvíme nejspíš už na konci února.

Soud je naděje. Na Barnevern už se nedívá tak jako dřív. Všímat si postupně začíná i veřejnost.“ uzavírá Šárka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zednik ( 12. února 2016 08:42 )

 Prdlajs ! Co furt lákáš na stránky zfanatizovaných blbek, co vědí kulové ? Kolik z nich už nabídlo ledvinu k transplataci, když jsou tak srdíčkové ? Žádná viď ?

sona15 ( 12. února 2016 08:13 )

 Pro vsechny informace se podivajte na stranky Facebook Cesko, vratme deti rodicum. Realita v Norsku je jeste vetsi hnus, nez jsme si dokazali predstavit.

zednik ( 12. února 2016 08:00 )

Kdoví jaká byla opravdu skutečnost. Řešit 3 dny hospitalizace u takhle hrozně nemocného dítěte je skoro úsměvné. Tady soudy pracují i 20 let, co by na to paní řekla? Ovšem nemáme tady zas tak luxusní všemožné přídavky a dávky jako v Norsku. Vždycky je něco za něco...

Zobrazit celou diskusi