Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

První rok přežije jen 10 % podnikatelů. Bude kvůli EET ještě hůř?

Autor: Daniela Soukalová - 
11. února 2016
19:48

Nezajištění finanční rezervy, neodhalení možných rizik nebo nedostatečná kvalita výrobku. Tak to jsou nejčastější takzvané Achillovy paty začínajících podnikatelů. První rok přežije jen zlomek z nich. Navíc se nyní budou muset vyrovnat i se strašákem Elektronické evidence služeb. Podle odborníka si momentálně nikdo nedokáže představit, jaký dopad to na jednotlivé segmenty podnikání bude mít vliv. Vše podle něj ukáže až čas.

Podle statistik „přežije“ první rok podnikání jen zhruba 10 % podnikatelů. Osudným se jim často stává například nepřipravenost podnikatelského záměru, neodhalení možných rizik, špatná segmentace klienta nebo nedostatečná kvalita výrobku či služby. „Těchto faktorů je veliké množství. Toto jsou pouze faktory samotného podnikatelského záměru, ale nemůžeme opomenout i ekonomickou zdatnost firmy, která záměr plánuje,“ uvedl pro Blesk.cz specialista rozvoje obchodu České spořitelny Josef Laurenčík. 

U podnikatelského plánu by si lidé měli uvědomit, že ho nepíší pro banku nebo investory, ale hlavně sami pro sebe. Díky němu totiž můžou odhalit různá úskalí projektu a identifikovat rizika, na která se můžou dopředu připravit například i vyčleněním dostatečné finanční rezervy, aby neohrozili sebe nebo svou rodinu.

Ztíží situaci začínajícím podnikatelům zavedení EET? 

Role drobných podnikatelů a firem jsou pro fungující ekonomiku velmi důležité. Právě oni totiž uspokojují vekou část potřeb obyvatelstva a to hlavně v odvětví služeb. Na malém městě je totiž dost práce například pro zámečníka, automechanika nebo cukrářku, ale pro velkou firmu tam už tolik příležitostí není. Jsou i služby, v nichž má drobný podnikatel jasnou výhodu díky místní znalosti a provázanosti okolí.

„Dopad EET na tento segment si asi zatím nikdo nedokáže představit. Při správném nastavení zařízení a plné funkčnosti systému podle deklarace by měl být dopad neznatelný,“ uvedl pro Blesk manažer segmentu pro podnikatele a malé firmy České spořitelny Kamil Pošvic. Okamžitý dopad na obchod nepředpokládá ani v případě, že by nastaly například problémy se systémem nebo připojením. „Zátěž přijde až po skončení obchodování, kdy bude muset prodejce zajistit nápravu a dodatečnou komunikaci. Jaký však bude či nebude mít dopad na tento segment v reálu, ukáže až čas,“ upřesnil Pošvic. 

Ulehčí snížením sazby DPH a speciální slevou na dani 

Ve spojení s EET byla ale současně schválená i norma, která snižuje DPH z 21 % na 15 % pro část restauračních služeb. Pro všechny podnikatele, kterých se EET týká, navíc platí speciální nová sleva na dani ve výši pět tisíc korun, kterou například mohou uplatnit v roce, kdy jim vznikla první evidovaná tržba. „Hlavní pomoc od státu však asi nebude ve finanční sféře, ale v samotném systému. Bude-li funkční, jednoduchý a snadno přístupný, bude to pro všechny podnikatele a živnostníky největší přínos,“ tvrdí Pošvic. 

Také žádost a vyřízení autentizačních údajů, které bude potřebovat každý uživatel EET ještě před přijetím první evidované tržby, by měla být co nejjednodušší a získání certifikátu bezproblémové. Důležitým aspektem celého systému je také bezpečnost. Pomoc však není nutné čekat pouze od státu. „My jsme například pro tento segment připravili speciální nabídku mobilního platebního terminálu, který je plně připraven na komunikaci podle pravidel EET a podnikatelům a malým firmám tak nabízí možnost úspory nákladů pro práci s hotovostí a růst v oblasti tržeb,“ informuje Pošvic.

Pozastavení podnikání až po finálním vydání zákona 

Mnoho začínající podnikatelů už nyní začíná řešit nákup pokladního systému, který jim umožní i zpětně analyzovat data. Málokdo si v dnešní době dovolí tento aspekt podnikání přehlížet. „Takový pokladní systém už potřebné informace skladuje a podnikatel s nimi dále pracuje. Rozšíření systémů o možnost komunikace podle pravidel EET je tedy snadné a systémy na ně jsou nebo budou připraveny velmi rychle. Finanční náklady z důvodu EET tedy budou pro nové podnikatele pravděpodobně minimální,“ vysvětluje Pošvic. 

To zda hrozí v segmentech, ve kterých bude EET zavedena přednostně, je podle něj o úhlu pohledu. „Tento odliv hrozí v případě, že se podnikatel dokázal uživit pouze díky tomu, že neodváděl daně. Jestliže je pro podnikatele placení daní likvidační záležitostí, tak je buď něco špatně s jeho podnikáním, anebo se systémem odvodu daní,“ dodává Pošvic. 

V tomto případě se nedá vycházet ani ze zahraničních modelů, protože česká mentalita je podle něj v mnoha ohledech unikátní a možné reakce často vyplynou z detailů komunikace celé změny. Případné pozastavení podnikatelských aktivit kvůli EET se prý dají teoreticky očekávat po finálním vydání zákona.

Během jednání o zavedení EET si ministr financí Andrej Babiš donesl i několik rekvizit:

magnosolva ( 16. března 2016 16:13 )

Já tedy nevím, kde kradu, zboží nakupuji na faktury, které musím napřed zaplatit, než zboží dostanu.Celý den stojím na trhu(pokud je počasí). Proč mám ale platit měsíční poplatky za EET nechápu. Investice do pokladny budiž. Nevím, kdo tedy krade, nejspíš vy.

gjim ( 28. února 2016 09:14 )

To jsou zbytečný keci o pokladnách. Ty už měly být všude a nevznikali by černé šmeliny. Nákup zboží + montáž- nebo instalace + doprava to vše bez papíru a je z toho krásnej víkend. A když se to po..re tak reklamaci neuzná a plať znova jako blb. A když mají na 2 auta v rodině tak najdou ve strožoku i na pokladnu.

e.44 ( 17. února 2016 12:05 )

Že to nechápeš, to je o tom, že jsi totálně blbej a jakékoliv podnikání je ti cizí. Žádnej problém s matikou za nízkými výdělky není. Je za tím situace u nás, která je pro živnostníky kvůli Babišovi čím dál horší už teď, ještě před EET. Zkrátka je systematicky ničí už od svého nástupu až 20ti vyhláškami a regulacemi měsíčně. Záměrně nahrává velkým podnikatelům a ničí malé. Na mnoha místech je to i o snižující se kupní síle zákazníků, další důsledek Babišovi politiky. Měl bys mít obdiv k těm, co se stále držej jakž takž nad vodou, jelikož se jim ekluje bejt na dávkách od státu a raděj dřou jako mezci. Ten odpočet pokladny z daní, to je jenom šidítko pro ty, co o tom nemaj ánunk. Zaplatit musíš hned a hotově. Skutečná nejnižší pořizovací cena je 11tisíc, daňový odpis je postupný a návratnost 30%. Další měsíční náklady jsou provozní a dělají 500-700,-. Pak k EET patří nárůst administrativy, která žere čas a snižuje výdělky. Když si tohle všechno odečteš od zisku živnostníků, co už teď kvůli Babišovi žijou z ruky do huby, tak ti to možná dojde, jestli máš v hlavě mozek.

rumungro ( 14. února 2016 10:24 )

Pořád nechápu,i když jsem si přečetl diskusi,jak může pokladna,kterou si živnostník odpočítá z daně ničit jeho živnost.To,že si někteří vydělávají málo,to je jejich problém s matikou.

Samo ( 14. února 2016 08:10 )

Česká republika má na počet obyvatel nejvíce policistů, lékařů, učitelů, úředníkú a vůbec státních zaměstnanců všeho druhu - o tom není pochyb a v tomto případě se něřeší skutečnost, že jsou zbyteční.

Zobrazit celou diskusi