Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Obojživelná sanitka vypadá jako tank, pro zraněné se vydá i do rokle

Autor: tmp, mal - 
12. února 2016
06:45

Záchranná služba Trans Hospital přestavěla vojenský tank na speciální sanitku. Tu teď šéf služby Bořek Bulíček představil Blesk.cz. Sanitka se dostane kamkoliv, umí plavat, váží 13 tun a je dlouhá 7 metrů. Na 100 km spotřebuje až 150 litrů nafty.

Vozidlo je určeno k převozům pacientů, záchranářů, hasičů, policistů a dalších odborníků při živelních pohromách, katastrofách atd. Samozřejmě je možné ho využít ve spolupráci s hasičským záchranným sborem při vyprošťování,“ řekl Blesk.cz šéf Trans Hospital Bořek Bulíček. Sanitka se tak dostane například do hluboké rokle, kam se běžná vozidla ani vrtulník nedostanou.

Sanitka nahradila vozidlo menšího typu BVP 202, a to i přesto, že umělo v podstatě totéž, co současná menší verze vozidla. „Nevýhodou bylo, že mělo gumové pásy a nemělo pancíř, což ho znevýhodňovalo například při velkých požárech nebo výbuších,“ vysvětlil Bulíček.

Projeďte se s Blesk.cz obojživelnou sanitkou:

Video Projeďte se obojživelnou sanitkou! - Blesk TV
Video se připravuje ...
Sanitka uveze celkem 3 ležící pacienty nebo 2 ležící a 4 sedící. „Má úžasné jízdní vlastnosti a dokáže jet rychlostí až 80 kilometrů za hodinu,“ uvedl Bulíček. Rekonstrukce původně vojenského BVP AMB S trvala asi tři měsíce a stála několik desítek tisíc korun.

Celá souprava byla pořízena za peníze získané z prodeje předešlé soupravy Tatra 815 a Volvo BV 202 a ne z dotací, protože žádné nedostáváme, a ani z peněz daňových poplatníků,“ zdůraznil Bulíček.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi