Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Palmový olej na miskách vah: Nízká cena a práce pro lidi vs. drancování přírody

  • Autor: ula - 
    11. 2. 2016
    18:24

    Palmový olej a jeho produkce je v poslední době jedním z nejdiskutovanějších témat. Odborníci již upozornili, že sice není nijak zdraví škodlivý, ale má drastické ekologické dopady. Tím se "smazávají" výhody, které palmový olej má. Co jste o něm možná nevěděli?

  • 1.Palmový olej v nebalených výrobcích

    Od roku 2014 musí být na etiketách výrobků uvedeno, zda obsahují palmový olej. Věděli jste, že tato povinnost je od roku 2015 v Česku rozšířena i pro nebalené potraviny? 


    Prodejce by tedy měl být schopen na dotaz zákazníka odhalit složení výrobku, včetně použitých druhů rostlinných olejů. Vyzkoušet si realitu můžete například, až si půjdete koupit smaženou koblihu s kakaovou polevou a nugátovou náplní,“ říká Hana Hoffmannová, vedoucí redakce časopisu dTest.

    986985:full:true:true

     

  • 2.Kde se používá nejvíc?

    • Výroční zpráva amerického ministerstva zemědělství uvádí, že v sezóně 2014/2015 se na celém světě vyprodukovalo přes 61 miliónů tun palmového oleje.
    • Jeho průměrná cena v témže období byla 626 dolarů za 1 tunu, což z něj činí nejlevnější rostlinný olej.
    • Druhým nejrozšířenějším byl sójový olej s roční produkcí 49 miliónů tun a průměrnou cenou od 697 až 778 dolarů za 1 tunu.
    • Nejvíce palmového oleje spotřebují v Indii, Indonésii a Číně. Podobnou spotřebu vykazuje i Evropská unie jako celek.
    • Rostoucí trend můžeme sledovat v Indii, kde se od roku 2011 postupně zvýšila spotřeba ze 7,5 na 9 miliónů tun ročně.
    • V Evropské unii můžeme sledovat, že po skokovém nárůstu spotřeby v období 2012/2013 se nyní udržuje na přibližně stejné úrovni 6,7 miliónů tun za rok, což pokrývá zhruba čtvrtinu unijní spotřeby hlavních rostlinných olejů.

    Palmová plantáž Palmová plantáž | Profimedia

  • 3.Řepka versus palma

    Palmový olej je nejpoužívanější a důvodem je to, že palma olejná, ze které se palmový a palmojádrový olej získává, je jednou z nejvýnosnějších olejnin.


    „Z jednoho hektaru plantáže lze vytěžit až pět tun palmového oleje,“ uvádí Hoffmannová a dodává: „Například z jednoho hektaru řepkového lánu se získá tuna oleje a z hektaru slunečnicového pole ještě méně, asi 750 kilogramů oleje. Na výrobu jiných olejů jsou tedy nutné daleko větší zemědělské plochy.“

    Sběr palmových plodů Sběr palmových plodů | Profimedia

     

  • 4.Důležitá součást ekonomiky

    Nejvíce se palmový olej pěstuje v Indonésii a Malajsii. Jeho produkce tvoří nezanedbatelnou část místní ekonomiky. Pravdou také  je, že jeho produkce dává práci mnoha místním lidem. Největší problém je tedy fakt, že poptávka po palmovém oleji roste a zatímco původně byly plantáže zakládány na místě bývalých pralesů, dnes už bohužel dochází k vypalování původních pralesních prostorů.

     

    Rozsáhlé požáry a emise mají dopad na zdraví místních obyvatel a zvířat.

    Obří požáry v Indonésii Obří požáry v Indonésii | Reuters

  • 5.Dobré technologické vlastnosti

    Pro potravinářský průmysl má palmový olej užitečné vlastnosti. "Výrobci oceňují jeho tepelnou stabilitu, která z něj dělá vhodný tuk na smažení. Výhodou je, že má polotuhou konzistenci i při pokojové teplotě. Tyto vlastnosti jsou klíčové pro výrobu margarínů, tukových náplní a pomazánek, kde palmový olej může tvořit jednu ze základních složek," vyjmenovává výhody palmového oleje Hoffmannová z dTestu.

    Palmový olej má užitečné vlastnosti Palmový olej má užitečné vlastnosti | Profimedia

     

  • 6.Je pouze v levných potravinách?

    Omyl, není, je to mýtus. dTest zjistil, že použití palmového oleje není jen záležitostí levnějších výrobků, jak se řada lidí domnívá. Naleznete jej jak v potravinách vyráběných pod vlastními značkami, tak ve výrobcích renomovaných firem. A jak víme, značkové výrobky nebývají zrovna levné.

    Palmový olej nenajdete jen v levných potravinách Palmový olej nenajdete jen v levných potravinách | Shutterstock.com

  • 7.Nezdravé potraviny

    Většina potravin, které obsahují palmový olej, nepatří mezi zdravou výživu. Nejsou nijak zdraví škodlivé, ale většinou obsahují hodně cukru nebo vysoký obsah cukru. Olej má také vysoký podíl nasycených mastných kyselin, nicméně se ukazuje, že se příliš neliší od jiných tuků s podobným chemickým složením. Nicméně podle Světové zdravotnické organizace není vysoký příjem nasycených mastných kyselin žádoucí a konzumace takových výrobků by měla být střídmá.

     

    "Palmový tuk ale neobsahuje transmastné kyseliny, a proto je vhodnou náhradou častečně ztužených rostlinných tuků, ve kterých se tyto látky vyskytovat mohou," upozorňuje Hoffmannová.

    Palmový olej je vhodnou náhradou ztužených rostlinných tuků Palmový olej je vhodnou náhradou ztužených rostlinných tuků | Profimedia

     

  • 8.Málo certifikovaných plantáží

    Pokud chcete mít jistotu, že si vybíráte výrobek, který obsahuje palmový olej vyrobený šetrným způsobem, hledejte certifikát, který uděluje RSPO. Ten vám zaručí, že olej ve výrobku nepochází z plantáží, kvůli kterým byl vykácen deštný prales. Bohužel v roce 2015 bylo podle údajů dTestu certifikováno jen 20 % produkce palmového oleje a pěstovalo se na více než 2,6 milionech hektarů certifikovaných plantáží.

    Navíc v Česku nejsou výrobky označené logem RSPO příliš rozšířené.

    Pokud je výrobek s palmovým olejem označen tímto logem, kupujete si olej vyrobený bez poškození životního prostředí Pokud je výrobek s palmovým olejem označen tímto logem, kupujete si olej vyrobený bez poškození životního prostředí | Zdroj: www.ciranda.com

     

     

ekolog ( 12. února 2016 00:45 )

Vážení všichni ! Zanechme diskuze vedené evropskými výrobci olejů. Malajsie a i Indonésie jsou muslimské země s vysokou porodností, rostoucím počtem obyvatel a deficitem pracovních příležitostí. Takže jim nemějme za zlé, že musí vypalovat prales. Mám ale řešení: Co naše Země potřebuje a co jí chybí ?? Jistě nepotřebuje množení v rozvojových zemích. Ale MOC potřebuje VODU, KYSLÍK a POTRAVINY. Takže navrhuji: neposílat peníze do rozvojového světa a tím podporovat množení ALE nechť si každá organizace bojující za čistší svět KOUPÍ kus pralesa v Indonesii. Tím bychom zachránili tvorbu kyslíku pro naši planetu. Nebo tyto státy musí dostat od nás kompenzaci za to, že nebudou ničit deštné pralesy. To platí i pro Brazílii.

prycsnima ( 11. února 2016 23:00 )

palmovy olej je skoro ve vsech vyrobcich,a ze neni skodlivy? je horsi nez veprove sadlo. lide snedi denne 5 krat vice palmoveho oleje ,nez telo vubec muze zpracovat! destne pralesy budou diky chamtivosti vykaceny i kdyz se nebudou zadne plantaze zakladat.nebot primitivni narody se stale mnozi a mnozi!

Zobrazit celou diskusi