Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Agent Psík jel do Libanonu za kontaktem, který mu dal Fajád. Unesli ho náhodou?

Autor: val - 
11. února 2016
07:56

Vojenský zpravodaj Martin Psík, který patří do pětice Čechů unesených loni v Libanonu, se do spárů únosců dostal náhodou. Tvrdí to alespoň další z pětice, právník Jan Švarc, podle kterého měl Psík původně zůstat na hotelu, ale pak se rozhodl připojit ke zbytku skupiny a jet s nimi do údolí Bikká.

„Pan Psík v první den na schůzku se syrskou opozicí jet nemusel. My jsme taky uvažovali, jestli pojede. On se rozmýšlel, jestli zůstane na hotelu, třeba u bazénu, protože bylo krásně, nebo jestli pojede s námi po Libanonu v podstatě jako turista. Nakonec se tedy rozhodl, že když už tam je, tak že chce něco vidět, že se pojede kouknout po Libanonu,“ uvedl pro Právo advokát Švarc. Skupinu pak zajali zakuklení ozbrojenci.

Advokát Jan Švarc, jeden z navrátilců z Libanonu, se domů těšil na svou dceru. Advokát Jan Švarc, jeden z navrátilců z Libanonu, se domů těšil na svou dceru. | Reprofoto ČT

Psík jel do Libanonu shánět informace k Pavlu Hrůzovi, Čechovi uneseném o pár měsíců dříve v Libyi. Přitom s nabídkou na zprostředkování informací přišel podle Švarce přímo Alí Fajád, Libanonec držený v české vazbě, za jehož propuštění byla minulý týden výměnou propuštěna i skupina Čechů včetně Psíka a Švarce.

„Pan Psík tam jel na návštěvu… Na setkání s kontaktem. Ta informace, že by tam mohl nějaký být, byla od pana Fajáda, který ji dal mně. Já jsem to šel nabídnout Vojenskému zpravodajství. Já ten kontakt (s nímž se měl Psík setkat – pozn. red.) znám i z dřívějška, osobně. Psík tedy věděl, s kým se potká,“ přiznal Švarc. „Ten prvotní impuls přišel od Fajáda. Chtěl pomoct, něco za něco: vy pomozte mně tady z vězení, já pomůžu vám,“ dodal.

Přílet unesených Čechů do domoviny Přílet unesených Čechů do domoviny | Malík/Pecák/Křivan

Švarcovi podle Práva představili Psíka několik dní před odletem. Připustil, že kromě něj ostatní Češi nevěděli, co je Psík zač, představil ho jako zaměstnance své kanceláře.

Pětici Čechů propustili únosci minulý týden, následně je vládní speciál dovezl do Prahy. Alí Fajád byl naopak propuštěn z pankrácké vazební věznice, byť soudy předtím rozhodly o jeho vydání do Spojených států. Celou událostí a zejména tím, že informace o výměně prosákly do médií, se má v pátek zabývat Poslanecká sněmovna. 

montevideo ( 11. února 2016 19:27 )

Agent WC !

montevideo ( 11. února 2016 18:58 )

Jel se pokochat krásami Libanonu a byl omylem unesen . Agent jako vyšitý. Úplný James Bond ! Že nezůstal radši u toho bazénu !

cid2000 ( 11. února 2016 10:18 )

Uvedené frajery a ty ostatní zavřít až budou černí za zradu a nechat je zaplatit to výkupné!A dále vyhodit šéfy rozvědek za neschopnost!Jsme směšní kr.et.éni pro celý svět a hlupáci!!Není divu ,že pak vojenské rozvědce,ustrašeným generálům šéfovala libarová kantýnská Naggyová s bičem a kožichama!!

tgbg ( 11. února 2016 09:32 )

Agent Psík nebo agent W4C.

joudajoudovy ( 11. února 2016 08:40 )

kdo je zahadny pan psik? verim, starec chce financne zajistit sveho kojence, ale tato precurajici sarada nema obdoby.

Zobrazit celou diskusi