Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Malý Jenda zdědil po otci oční vadu. Od narození je téměř slepý, čtení ale miluje

Autor: Tomáš Polák - 
11. února 2016
05:15

Jenda (4,5) se měl narodit jako zdravé miminko. Rodina doufala, že nezdědí tatínkovu nevidomost. Ten totiž úplně ztratil zrak, když mu bylo 20 let. Honzík je ale na jedno oko slepý a na druhé má 18 dioptrií. Přesto jsou jeho nejoblíbenější hračkou knihy s písmenky. Jeho prognóza je špatná.

Že má nějakou zrakovou vadu, jsme zjistili už v porodnici. Poslali nás pak do Motola, kde lékaři řekli, že teda jedno oko je hodně špatný, na to nevidí vůbec a je viditelně menší, a postupně se zjistilo, že na to druhé má mínus 18 dioptrií,“ řekla Michaela Morávková (36), která sama trpí krátkozrakostí a s manželem Jaroslavem (38) se seznámila už v době, kdy přišel o zrak.

On byl na tom lépe než Honza, viděl totiž špatně ale na obě oči. Postupně prodělal několik operací a ve dvaceti to ty oči nevydržely a on oslepl úplně,“ řekla paní Morávková.

Podle lékařů Honzík vidí zhruba z 8 % jako zrakově nepostižené dítě. Přesto je velmi zvídavý a nejraději si čte. „Nejraději má knížky s písmenky, vždy si je dá těsně před nos a čte. Už umí dokonce i celou abecedu,“ chválí syna paní Michaela. Přestože má Honza zachovaný intelekt, dát ho do běžné školky byl problém. „Když jsem šla do školky poprvé, tak mi řekli, že ho nevezmou, že ho mám dát do Teplic. To je ale stacionář,“ vzpomněla paní Morávková. Naštěstí rodina spolupracuje s neziskovou organizací EDA, která poskytuje službu rané péče a pomáhá rodinám s postiženými dětmi.

Na druhou návštěvu školky se mnou šla paní Magerová z rané péče a najednou to šlo,“ pochvaluje si paní Michaela, které ovšem kraj hradí asistenta do běžné školky pouze na 4 hodiny denně. „Takže ani nemohu do práce,“ řekla. Hlavním příjmem rodiny je tak zaměstnání tatínka Jaroslava, který pracuje jako masér v teplických lázních.

Raná péče EDA je nezisková organizace, která zajišťuje terénní sociální službu dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které má zdravotní postižení nebo jehož vývoj je ohrožen v důsledku zdravotního stavu. V březnu to bude rok, co organizace provozuje celorepublikovou krizovou linku EDA (tel. 800 40 50 60), která mimo jiné zprostředkovává kontakt na odborné specialisty.

Jsou úžasní, vozí nám hračky, ale hlavně jsou psychickou oporou. Nikdo v okolí vlastně neví, ale oni ano, oni jsou ti odborníci, kteří vidí těch dětí strašně moc, a je to velká pomoc,“ řekla o službě paní Morávková.

monhok ( 27. března 2016 23:33 )

jen pro informaci lékaři jim řekly že to nemuže zdědit po otci že to není dědičné.A nikdo nemá jistotu že se mu narodí zdravé dítě.váš komentář je ubohý.

tummy ( 11. února 2016 12:41 )

 Allah agbar Ne budou koukat jako evropane, jak tam každý den umírají lidé hladem a válkou a jíst u toho chip'si. Jen do toho konečně tam někdo udělá pořádek. Jak jinak zastavit invazi uprchlíků,jedině tím, že se zastaví válka.

tummy ( 11. února 2016 12:35 )

 Petr metr jsi ...., Tvé příspěvky jsou ukázkou tvé ubohosti.👎

tummy ( 11. února 2016 10:23 )

 Alumno někteří lidé jako ty by se vůbec neměly narodit ,s takovými ubohými názory.

alumno ( 11. února 2016 10:02 )

Upřímně, nerozumím tomu, proč si takoví lidé pořizují děti. Jistě, píší, že "doufali", že jejich dítě slepé nebude, nicméně každý očař je schopen určit, zda je vada dědičná či nikoliv, a museli tedy vědět, že jejich dítě s největší pravděpodobností (pokud se nestane zázrak) bude slepé či téměř slepé. A přesto do toho šli. Podle mě je to neskutečně sobecké ze strany takových rodičů, kteří prostě chtějí dítě za každou cenu a kašlou na to, že to dítě bude mít od začátku nesrovnatelně těžší život než ostatní děti, že se bude trápit..Obdobné je to u jiných vážných onemocnění, kde se matka vykašle na to, že její dítě bude trpět, a stejně si ho pořídí, prostě jen proto, že chce mít dítě. Odporné sobectví. Syna je mi moc líto, rodičů ani omylem.

Zobrazit celou diskusi