Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Aby se rukojmí vrátil k únoscům? Nezažil jsem to, říká o Hance vyjednavač

Autor: fab, zst - 
10. února 2016
05:00

Mezinárodně uznávaný odborník na terorismus Adam Dolník (38), který se specializuje na vyjednávání s únosci, odmítá informace o tom, že by se Hana Humpálová chtěla vrátit ke svým únoscům. Během dlouholetých zkušeností prý něco podobného nezažil a varuje, že Hanku mohou podobné spekulace velmi ohrozit.

Adam Dolník působí jako poradce vyjednávacího týmu amerického úřadu pro vyšetřování (FBI) a podílí se na výcviku vyjednavačů OSN. Nikdy prý nezažil, že by se rukojmí dobrovolně vrátil ke svým únoscům poté, co byl osvobozen.

"Vím o spoustě případů, kdy se rukojmí vracel do té země, kde se to stalo, často jako novinář, který se snaží napsat knížku o svém únosu. Vrací se na místo, odkud byl zachráněný, jako například Javier Espinosa nebo John Cantlie. Nebo třeba kanadská novinářka Amanda Lindhout, která byla zajata v Somálsku, po osvobození založila nadaci na pomoc somálským ženám. Že by se někdo vracel zpět přímo k únoscům, na to nemám precedens," řekl v rozhovoru pro deník Blesk.

O tom, že by se Hana měla údajně snažit ke svým únoscům dostat kvůli dítěti, si podle Dolníka povídají tajní agenti u piva. "Jela se svou rodinou na dovolenou do Turecka. A takto vznikla ta fáma," vysvětlil expert.

Vykládají si ji lidé z bezpečnostních složek už pár měsíců u piva a teď vyplave. Já si myslím, že to není náhoda. Ale je naprosto nezodpovědné něco takového zveřejnit v tisku," dodává Dolník k informacím, které se objevily společně s výší výkupného v týdeníku Respekt.

Utajované informace se na veřejnosti v posledních dnech objevily v rychlém sledu. Kromě detailů o propuštění Hanky a Tonči například ministr obrany bez skrupulí potvrdil, že pětice Čechů unesených v Libanonu byla skutečně vyměněna za Alího Fajáda, muže, který byl v USA obviněn z podpory terorismu. Podle Dolníka to není náhoda.

Co za tím stojí? Jak ovlivnily výroky českých politiků případ Hanky a Tonči? A jak se rukojmí vyrovnávají se svým traumatickým zážitkem? Velký rozhovor s Adamem Dolníkem čtěte v tištěném vydání deníku Blesk.

dyngo ( 17. února 2016 23:24 )

quido57.Normálnímu a rozumnému člověku by se toto nemohlo stát.Protože by se neecpal kam nemá.A kdo chce kam,pomožme mu tam.Ani halíř bych za ty dvě krávy nedal.A tá pihňa se tam třepe zpátky.Kolika našim malým,nemocným a postiženým tyto peníze mohly pomoci.Je to k nevíře,jak tato odporná vláda vlastizrádců přemýšlí.Fuj!!!!!!!!!

kukulin ( 13. února 2016 10:11 )

Děláte si z nás šoufky. Tak ona si najde v muslimské zemi muže co jí udělá dítě a věno, aby si ji vzal si nechá zaplatit od občanů země ze které se chce odstěhovat. Vyjednavač z nás dělá blbce a ani se nezačervená. Jen se podívejte na ten spokojený výraz Hanky jak s námi vybabrala. Kdyby to bylo podle vyjednavače tak nebude s takovým uspokojením a hrdostí nosit šátek co jí zařazuje i opticky mezi muslimky.

dzambulka007 ( 11. února 2016 05:25 )

Byla by dobrá sranda, kdyby si je tam zeták ponechal a žádal i za ně výkupné. Další dojemné video, jak babička žádá o pomoc.

guido57 ( 10. února 2016 15:44 )

Co o tom kdo víte. Pokud v té situaci bude váš blízký, tak taky budete rádi když se vám vrátí živý. Jen tak naokraj, za tu dlouhou dobu tam muže mít dítě, je to těžké, myslím, že si ani neumíme představit čím si prošly. Konečně stát udělal něco pro normálního smrtelníka.

123automobil ( 10. února 2016 14:33 )

Zobrazit celou diskusi