Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Policie proti Pelikánovi: Nepodloženou kritiku za demonstrace odmítáme

Autor: ČTK, kle - 
9. února 2016
08:35

Policie odmítla kritiku od ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) za víkendová opatření při demonstracích v Praze. Podle Policejního prezidia byl přístup policistů profesionální. Podezření na pochybení jednotlivců policie prošetří. Hodnocení celého bezpečnostního opatření na základě nepodložených a neprověřených podezření na pochybení jednotlivců ale prezidium považuje za exces, uvedl mluvčí Policejního prezidia ČR Jozef Bocán.

Podle ministra Pelikána policie selhala, když v sobotu nezakročila proti maskovaným výtržníkům napadajícím průvod levicových aktivistů mířících k Pražskému hradu. Proti velitelům zásahů by podle něj měla být vyvozena odpovědnost. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce nechat čas na prošetření policejní aktivity, odmítl „politické procesy“.

„Za postupem policistů během víkendového bezpečnostního opatření stojím a jsem přesvědčen, že Policie České republiky svou roli zvládla. Podezření na údajná pochybení jednotlivců nechám prověřit tak, jak jsem již uvedl během víkendu,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Podle prezidia příslušníci policie dokázali o víkendu udržet veřejný pořádek i přes značně složitou situaci spočívající ve střetu názorových proudů demonstrantů, kterých se sešlo několik tisíc na více místech hlavního města Prahy. Profesionálním přístupem policistů se podařilo zabránit výrazným střetům, škodě na majetku nebo újmě na zdraví účastníků. „Odmítáme proto hodnocení, která nevycházejí ze skutečného stavu a mají místy až bulvární charakter,“ uvedlo prezidium.

Pelikán chce potrestat velitele zásahu

Podle Pelikána sobotní události nevyžadují dvoutýdenní prošetřování, ale měla by být vyvozena odpovědnost vůči velitelům zásahů. Pelikán zdůraznil, že na shromážděních podle zákona nikdo nesmí mít maskovaný obličej a mít zbraň.

„Máme ale video, kde jsou lidé, kteří jsou ozbrojení a mají maskovaný obličej a na které v klidu dohlíží nějaká policejní skupina, já myslím, že na tom není co prošetřovat,“ řekl v pondělí. Ministr Chovanec oponoval, že důkladné prošetření vyžaduje čas.

O prošetření incidentu, který se stal během sobotní demonstrace proti islámu na Hradčanském náměstí, požádal Policejní prezidium i Český rozhlas. Během shromáždění několik agresivních útočníků opakovaně napadlo jeho přenosový vůz, ale přítomní policisté na žádost o pomoc podle rozhlasu nereagovali. Frakce Úsvit se podle poslance Marka Černocha naopak obrátí na Radu Českého rozhlasu, aby prošetřila profesní postup redaktorů. Pro Černocha je podle jeho pondělního vyjádření pro Českou televizi nepochopitelné, proč se rozhlas na shromáždění neakreditoval jako ostatní média.

Kromě incidentu na Hradčanském náměstí v sobotu skupina maskovaných osob házela zápalné lahve na sociální centrum Klinika v Praze 3. Policie prověřuje událost kvůli spáchání trestných činů výtržnictví, obecného ohrožení a poškození cizí věci. Vláda podle premiéra Bohuslava Sobotky očekává důsledné a nezávislé policejní vyšetřování, důležité je odhalit pachatele.

Sobotní demonstrace:

joudajoudovy ( 9. února 2016 10:19 )

pelikan se probral z relaxace, kterou provadi v pracovni dobe. ze se jiz nepoucil ze situace, kdy opet porusil pracovni kazen, a to cvicenim, a utrhl si kolenni vaz? jak se uraz resil? jako pracovni uraz? misto zevlovani, dejte si do cajku soudnickou mafii.

jana999 ( 9. února 2016 09:50 )

pelikán at drží hubu s jeho obchody s teroristy nás stály honě peněz, ten má dávno bručet ve vězení, jestli si myslí, že těm hloupím báchorkám o únosu někdo věří, tak je to tu opravdu na palici

Zobrazit celou diskusi