Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Českého alpinistu pohřbila lavina i se psem. Lidé vzpomínají na zesnulé kamarády

Autor: sou - 
8. února 2016
15:20

Kamarádi zemřelých skialpinistů na ně vzpomínají i prostřednictvím sociálních sítí. Ze sedmnácti jich zával několikasetmetrové laviny nepřežilo pět. S jedním zemřel i jeho věrný pes Čenda. Zůstali půl kilometru za ostatními a záchranáři je našli po hodinovém kopání ve třímetrové hloubce.

V neděli kolem 12. hodiny se v Tyrolsku utrhla lavina. Překvapila dvě skupiny českých skialpinistů. Pět z nich zemřelo. Byli mezi nimi například Filip Paseka, Roman Heczko a Roman Tyl, na které v tuto chvíli vzpomínají jejich přátelé i prostřednictvím profilů na sociálních sítích. 

Filip Paseka podle nich zemřel u toho, co miloval. „Brácho, byl jsi skvělý člověk, se kterým jsme zažili NEE jednu párty, NEE jeden POWDER DAY a NEE jeden SJEZD na Biku. Vždy budeš v našich srdcich, NÁÁS všech! Tvých KAMARÁDU. Pořád spolu zůstaneme,“ napsal jeho známý Marek na Facebooku.

„Upřímnou soustrast rodinám a blízkým Filipa Paseky, Romana Heczky i těch, které jsem osobně neznal,“ uvedl zase Luboš s odkazem na oba své kamarády, kteří se z Tyrolska už nevrátí. Na Romana Tyla zavzpomínali i jeho kolegové ze serveru Horyinfo.cz.

Pes zemřel i se svým pánem 

„Bohužel byl Ropák asi půl kilometru pozadu se psem Čendou a chytil plný zásah. Záchranáři ho vyhrabali ze třímetrové hloubky po hodině kopání. Jasné je, že lavina spadla samovolně, což by odpovídalo stupni 4 nebo 5, který vyhlášen nebyl. Žádný ze skialpinistů lavinu svou činností nespustil,“ napsali na webu. 

Otec dvou dětí kolem sebe prý vždy šířil pozitivní energii. Bylo to vidět nejen v jeho soukromém životě, ale také na horách nebo v několika hudebních skupinách, ve kterých hrál. „Roman Ropak Tyl jsem znal více než deset let a absolvovali jsme spolu desítky výletů od Tater přes Alpy až po Balkán. Bohužel na březnové Makedonii bude chybět. Nevyčíslitelná škoda obrovského životního optimisty,“ vzpomínal na svého kamaráda na svém profilu na sociální sítí známý skialpinista Jan Pala.