Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dobrá zpráva, Norové ustoupili. Češce vrátí devítiměsíční holčičku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. února 2016
10:03

Barnevernet ustupuje, v Norsku rozhodli o tom, že české mamince vrátí odebranou devítiměsíční holčičku. Informovala o tom Česká televize. Případ přitom vzbudil pořádný rozruch. Nory kritizoval za „unášení dětí“ i prezident Zeman. Dobrou zprávu z Norska nyní potvrdila Blesk.cz poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), kterou maminka pověřila jednáním s českými úřady.

Loni v dubnu narozenou holčičku s nemocnými ledvinami odebrali Norové české matce a norskému otci patrně poté, co se rodiče dostali do sporu s personálem nemocnice, kde byla holčička léčena.

„Rozhodnutí padlo v pátek. Děťátko mají vrácené zpět do své péče, takže za ním mohou chodit do nemocnice nebo už jí měli i doma,“ řekla Blesk.cz poslankyně Chalánková.

Maminka holčičky je Češka, otec Nor. Pro jednání s českými úřady zmocnila rodina právě Chalánkovou. Ta o případu nedávno hovořila ve studiu Blesk TV.

„Především se nyní podařilo vyvrátit lži, manipulace a falšování výpovědi Barnevernu. Měli přitom k dispozici objektivně vedenou nemocniční dokumentaci,“ upozorňuje Chalánková. Norové však nakonec ustupují. „Zatím to tak je, ale jsme s maminkou v kontaktu, protože to není všechno tak úplně jednoduché. Tam běží samozřejmě ještě i možnost odvolání a tak dále,“ dodala Chalánková.

Video Poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09) má v případu odebrané 9měsíční holčičky plnou moc od matky dítěte. - Blesk / Petr Soukup, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Dítě se narodilo v Norsku loni koncem dubna, stejně jako jeho matka má české občanství. Holčička trpí vážnou genetickou chorobou, je na umělé ledvině a čeká na transplantaci. Rodiče si brali dítě prý pravidelně domů a věnovali se mu. Přesto se na ně zaměřil Barnevernet.

Kvůli tomuto případu české maminky konzultovala Chalánková další kroky i na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem, který patří mezi výrazné kritiky norské sociálky. Barnevernet v pořadu S prezidentem v Lánech označil naposledy za gangstery, kteří unášejí děti. Jeden z případů však nyní, zdá se, bude mít šťastný konec.

Video Zeman kritizoval norské „gangstery“: Unášejí naše děti. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na dění v Norsku zareagovaly i české úřady. „Těší mě, že můžeme věřit, že Norsko nabízí standardní funkční mechanismy, které jsou schopny korigovat případná pochybení,“ uvedla nyní k případu ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Dodala, že její resort bude případ dál sledovat.

„My jsme slíbili mamince, že nebudeme o podrobnostech toho případu informovat, tak považuji za důležité to dodržet,“ uvedl v České televizi Zdeněk Kapitán z Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí. „Můžeme mít radost, že to dopadlo tak, jak to dopadlo,“ dodal.

Danica Jacinova ( 26. prosince 2020 14:24 )

Jo jo pan Kapitán. "Zlatý" člověk. Kterému jde jen o dotace. Nevěřte ospodu umpodu. To co zažívá moje dítě na základě jejich tvrzení, nepřejí nikomu Nejde jim o dobro dítěte ale dno peněženky. Dítě dávají rodičům, kterým o děti nejde. Ale to proto protože mají peníze. Viva justiční mafie

rumungro ( 12. února 2016 17:37 )

Přesně tak.

ad-ga ( 8. února 2016 17:01 )

tak a tedˇ honem zpátky do Česka

zednik ( 8. února 2016 12:11 )

Nikdy nikdo neuvedl podrobnosti případu. Vždy vše končilo větou" nebudeme se vyjadřovat k podrobnostem případu". Nikdo vlastně nic o celém případu neví, a dítě by bylo pravděpodobně "vráceno" tak jako tak, protože se vlastně neví jestli doopravdy bylo "odebráno". A na takovýhle polopravdách a mlženích si poslankyně klidně může vybudovat image, jakože uspěla a zvítězila. Jak prosté ! Tak tleskejte hovádka.

kukuku ( 8. února 2016 10:41 )

Zdravý kus s evropskými geny nepustí. Vrátí jenom dítě zdravotně na úrovni jejich incestních potomků ze samot.

Zobrazit celou diskusi