Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Upálíme tě zaživa.“ Zraněnému muslimovi dali v Praze za stěrač děsivý vzkaz

Autor: simao - 
8. února 2016
18:05

Protiuprchlické nálady se v Praze podepsaly pod útok na centrum Klinika, ale nedávno i pod pobodání muslima Izáka ve Vršovicích. Ten se svou českou přítelkyní vyrazil v sobotu i na demonstraci, podporující uprchlíky. A zatímco se Eva Z. navezla do Konvičkovců, ale i herce Ivana Vyskočila, společně časopisu Týden prozradili, čemu musí čelit. Včetně pořádně drsných výhrůžek.

S manželem se jejich vztah řítil do záhuby. A tak se Eva Z. sebrala a vycestovala pomáhat mezi uprchlíky na Balkán. Izáka, tlumočníka do arabštiny, však potkala až v Česku. V detenčním táboře pro zadržené imigranty v Bělé pod Bezdězem, kde aktivista Izák překládal.

Teď spolu žijí a jejich příběh popisuje aktuální vydání Týdne. Nejde však bohužel o idylku. Již delší dobu čelí výhrůžkám. Izák je muslim a setkává se s projevy xenofobie. Když se vyrazil proběhnout ve Vršovicích, dokonce ho pobodali.

Týden odhalil, že několik týdnů před útokem dostal přitom Izák drsný vzkaz. Jeho auto mu někdo počmáral hákovým křížem a za stěračem mu nechal dvě všeříkající a mrazivá hesla. „Táhni, odkud jsi přišel“ a „Upálíme tě zaživa“.

Izák je Syřan, narodil se však na Kavkaze, jeho rodina však v 70. letech z tehdejšího Sovětského svazu utekla. Potvrdily se tak informace, že pobodaným mužem byl cizinec s ruskými kořeny.

„Měl jsem štěstí, protože mě podle mého názoru chtěli zabít,“ řekl k pražskému přepadení Izák. Společně se svou partnerkou Evou Z. se o víkendu vydali na akci na podporu uprchlíků.

„Nikoho se nebojím a rozhodně se před nikým nebudu schovávat,“ říkal ostatně ještě před demonstrací Izák a dodával: „Bojím se jen toho, že agresivní postoj k muslimům se bude stupňovat, až jednou někomu z muslimů rupne v hlavě. A pak bude teprve problém.“

Česká přítelkyně pobodaného muslima: Vždyť si Vyskočil sám vzal imigrantku

Před projevy xenofobie i náboženské nesnášenlivosti se snažili varovat i účastníci pochodu organizovaného iniciativou Proti projevům nenávisti. Došel z Pohořelce až na Pražský hrad, kde zastánce uprchlíků a Konvičkovce oddělovaly policejní kordony. V průvodu "sluníčkářů" byli i Eva Z. s Izákem. 

"Vedli jsme dialog na Hradčanském náměstí s účastníky demonstrace Islám v ČR nechceme. Výsledný pocit? Smutek a beznaděj," vzkázala na Facebooku Eva Z. A pozastavila se i nad průběhem jiné protiuprchlické akce, která se v tu chvíli konala v centru Prahy na Václavském náměstí, kam své věrné svolal pro změnu Tomio Okamura.

Na pódiu tam vystoupil třeba rocker Aleš Brichta, ale i herec Ivan Vyskočil. "Vždyť si sám vzal imigrantku... Zhrzenej chlap je fakt svinstvo," reagovala Eva Z. na slova Vyskočila, kterého pozval na demonstraci Okamura.

"Víte, všichni tihle sluníčkáři a dobrose*i nás nazývají fašisty, xenofoby, rasisty... Víte, co je zajímavé? Mně nikdo rasista říct nemůže. Tím méně xenofob, že bych se bál cizinců," říkal v sobotu davu odpůrců uprchlíků Vyskočil. A varoval ve svém nazlobeném projevu před přívalem migrantů i událostmi, jako byly ty v Kolíně nad Rýnem.

dr.shapiro ( 22. července 2016 16:41 )

aláh s oblibou prznil ošípané a prorok nohamed ho přitom vojížděl na psa!A vyznavače takovéto fily máme nechat svobodně běhat po evropě!Zavřít do prasečníka,jejich ženy nechat vojet psy a potom všechny vyhnat tam kam patří-do pouště,vojíždět kozy a velbloudy! 

rumungro ( 10. února 2016 11:13 )

Ten pán,co ho chtějí upálit,tak už je zdravý?Přeju mu to.

cernyprinc ( 10. února 2016 09:54 )

Prohlížím si ty obrázky a napadá mě jediné , vždyt ty co vítaj uprchlíky jsou mladí lidé zadny rodič a vetšina z nich od pohledu sociálně slaby ktery si pravděpodobně od uprchlíků slibuje že konečně nebde ten nejchudší a jeho neschopnost se ztratí v davu . Dále vidím lidi kteří musejí jít za každou cenu proti proudu i kdyby to měla byt jejich sebevražda. Dále nechápu ten plakát uprchlíci vítejte nacionalisté táhněte vědí vubec tito lidé že nacionalista je člověk nebo spíše sounáležitost skupiny lidí, kteří obvykle sdílejí společný původ, historii, jazyk, kulturu a území. Co znamená ta cerno cervená vlajka ? věřím tomu že přesně tihle lidé budou nejvíc řvát až nedostanou své sociální příspěvky až se budou rozdavat uprchlíkům.

Zobrazit celou diskusi