Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Českým egyptologům pomohla k unikátnímu objevu náhoda. Najdou i druhý člun?

Autor: David Klempíř - 
6. února 2016
06:00

Tým českých egyptologů nalezl během své poslední expedice v egyptském Abúsíru nedaleko pyramid v Gíze unikátní osmnáct metrů dlouhý dřevěný člun starý čtyři a půl tisíce let. K objevu došlo náhodou, tým hledal původně pohřební komoru. Na místě je pohřben někdo velmi významný, možná spojený s královskou rodinou, prozradila ve Studiu Blesk egyptoložka Lucie Jirásková.

Paní Jirásková, jak k nálezu došlo?
Nález byl úplně neočekávaný, byla to shoda okolností. V jižním Abúsíru jsme při průzkumu pohřebiště hledali pohřební komoru. Víme přitom, že tam musí být pohřben někdo velmi důležitý, už jen kvůli rozměrům celé hrobky. Jelikož se pohřební komora nenacházela tam, kde je to obvyklé, začali jsme odklízet na jiném místě. A náhle jsme narazili na zbytky dřeva a rostlinných vláken. Nikdo moc zpočátku nevěděl, co to je. Často se takto nacházejí v poušti rakve z rákosu či ze dřeva. Brzy se však ukázalo, že to bude něco mnohem zajímavějšího.

Video Lucie Jirásková z Českého egyptologického ústavu UK mluví o unikátním objevu 4500 let staré lodě. - David Klempíř, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zmínila jste, že na místě je pohřben někdo významný…
Je to poměrně nezvyklý nález. Ačkoliv se nenalézá na královském pohřebišti, lodě se pohřbívaly při pyramidách panovníků, aby dále sloužily jako dopravní prostředky v posmrtném životě. Bylo to něco výsostně spojeného s panovníkem, proto tam loď nikdo nečekal. Navíc jsme ji našli jižně od hrobky, většinou se dávaly na sever. Dá se proto předpokládat, že bude ještě jedna na severní straně.

Loď jste vykopali a přemístili?
Stále tam je, zbývá nám odkrýt zhruba jedna čtvrtina. Museli jsme ji tam takto nechat, protože v čase plánovaném pro expedici bychom ji nestihli odkrýt. V březnu budeme pokračovat tam, kde jsme přestali. Loď je zachována pěkně, ale problém s přemístěním je ten, že dřevo se drolí. Egypťané již projevili zájem, že by loď uložili do velkého egyptského muzea, které nově vzniká v Gíze. To by bylo úžasné, ale bohužel to nejde. Loď by se rozpadla pod rukama.

Kdo je na místě nálezu pohřben? A jak je významný?
Víme, že byl velmi významný, opravdu to nebyl jen tak někdo. Pohřební výbava vyzdvižená ze severní části hrobky, která patřila nejspíše manželce zemřelého, obsahovala spoustu kamenných nádob, které získávali jen významní lidé, často členové královské rodiny. Ovšem tito členové bývají většinou pohřbeni v blízkosti panovníků. Což tento případ není. Tento člověk ale musel být nějak spojen s královskou rodinou. Nejspíše však nebyl královským synem nebo někým pokrevně příbuzným s panovníkem. Je záhada, kdo to byl. I hrobka je orientována, že zřejmě měl co do činění s Džoserem, který má svou pyramidu nedaleko. Dokud ale nenajdeme pohřební komoru, zatím se o tomto člověku nejspíše nedozvíme nic konkrétnějšího.

Loď pochází z 27. století před Kristem. Jaký byl tehdy Egypt?
Je to počátek Staré říše, který je přelomovou dobou. Tehdy si Džoser nechal postavit první pyramidu vůbec. Byla to doba, kdy se měnily náboženské představy a jinak se promítaly do pozemského i posmrtného života. Doba, kdy se rozvíjí písmo a objevují se první celé věty.

Čím je nález ještě výjimečný?
Nález je zásadní v tom, v jakém stavu se loď dochovala. V Egyptě nemá paralelu. Nejblíže tomuto nálezu, co se týká dochovanosti, jsou lodě objevené v Abydu. Je to 12 lodí, pocházejících pravděpodobně z období 1. dynastie, jsou tedy mnohem starší. To jsou ale jediné lodě, které se takto zachovaly. A navíc je pořádně nikdy nikdo neprozkoumal. Jsme tedy první, kdo je schopný popsat, jak Egypťané lodě stavěli.


Za tři roky má být v Praze velká egyptologická výstava. Na co se můžeme těšit?
Doufáme, že výstava bude. Egyptská strana schválila náš záměr, tedy i seznam předmětů, které chceme žádat. Loď sice neuvidíme, ale budou tam modely lodí, které jsou krásně dochované. Co bude asi největším lákadlem, jsou krásné sochy z komplexu princezny Šeretnebtej, které se dochovaly nádherně malované, často téměř neponičené. Jde o nádherný projev umění Staré říše. Samozřejmě ale bude k vidění i spousta dalších drobnějších předmětů, jako jsou různé nádobky, šperky a další věci z pohřební výbavy.

Nové fotografie z místa nálezu:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi