Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Samoživitelka Tereza přichází o 9 tisíc měsíčně. Podle ministerstva v pořádku

Autor: tmp - 
7. února 2016
05:00

Stejný byt, rozdíl na příspěvcích 9 tisíc. Samoživitelce Tereze (26) úřad práce odmítl uznat příspěvek na bydlení jen proto, že bydlí v družstevním bytě. Podle ministerstva práce a sociálních věcí jsou ale pravidla nastavena správně.

Blesk.cz tento týden informoval o samoživitelce Tereze (26), která přestěhováním z bytu družstevního do bytu v soukromém vlastnictví od státu získá nárok na příspěvek bezmála 9 tisíc měsíčně. Přitom za byt v běžném pronájmu bude platit stejné měsíční náklady jako za družstevní byt v podnájmu.

„Nechápu, proč musím být v nájmu u soukromého majitele, abych měla nárok na příspěvek. Za bydlení budu přece platit stejné peníze,“ řekla tehdy Tereza. Jenže podle ministerstva je všechno v pořádku.

„Příspěvek na bydlení je dávkou, která je jednoznačně určena pro trvalé bydlení. Podnájemní smlouva nemá typicky trvalý charakter na rozdíl od nájemní smlouvy,“ řekl Blesk.cz vedoucí tiskového odboru Petr Sulek.

Podle ministerstva navíc v podnájemní smlouvě tvoří součást nákladů obvykle další náklady nad rámec nájemného, na které stát nepřispívá. Přitom Tereza platí za byt stejné peníze, jako by platila ve srovnatelném bytě v soukromém vlastnictví.

„Chápu, kdybych byla v podnájmu za nesmyslně velké peníze, že by na to stát nepřispíval. Ale takhle?“ diví se Tereza.

Příspěvek na bydlení slouží podle ministerstva k úhradě přiměřených nákladů na bydlení v průměrném bytě. „Je nutné zdůraznit, že dávkou se nepřispívá jen k úhradě nájmu jako takového, ale rovněž k úhradě nákladů na energie a služby, včetně vodného, a to samozřejmě do zákonem uznatelných limitů,“ uvedl Sulek. Nejpodstatnější je ovšem trvalý charakter bydlení, což podle ministerstva podnájem není.

Helehelenka ( 7. února 2016 16:30 )

Totok by před Listopadem 89 možný nebylo. Proto je třeba zvrhnout tuto vládu kapitalistický Vydry a nahradit ju Vládou Lidový Jednoty ,v jejímš čele budou státi soudruch Filip jako premijér a soudruška Semelová jako přecetkyně vlády.

rumungro ( 7. února 2016 16:12 )

-borivoji,co to tady plácáš?Sebrali ti stánek na hot-dog? Ta cigi dojela na svoji blbost.Ať se vrátí k jejich tradičním hodnotám táhne do maringotky!

zednik ( 7. února 2016 16:04 )

Terezka si chválí noční klub Madona Music Bar :Skvely lidi, uzasny majitel, dokonaly personal miluju to tam!!!!! To se pak nedivím, že pak nemá na nájem.

borivojmilosrdny ( 7. února 2016 15:35 )

Vy asi patříte do skupiny adorantů soudruha prezidenta Zemana, který je vůl í lidu zvoleným prezidentem.

toriaya ( 7. února 2016 15:15 )

Nic jí nebrání se přestěhovat tam, kde na to bude mít. Tak jak to musí udělat i pracující, kteří nic od státu nedostanou. Nezaměstnaní jsou údajně líní se za prací stěhovat a tohle je naprosto to stejné.

Zobrazit celou diskusi