Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Denně Češi sní 42 tun palmového oleje. Jak poznat, že jíte ten špatný?

Autor: ula, sou - 
5. února 2016
09:26

Palmový olej je spíše etickým a ekologickým problémem než tím zdravotním. Podle ministerstva zemědělství v potravinách nahradil škodlivé ztužené tuky a jeho nahrazení by se promítlo i na konečné ceně výrobku. Společnosti by je nejspíš musely zdražit. Pokud si chcete koupit výrobek, který nepochází z plantáží, kvůli kterým nebyl vykácen deštný prales, hledejte na nich speciální logo.

Ministerstvo zemědělství vnímá etickou i ekologickou rovinu problematiky palmového oleje. Ze zdravotního hlediska ale podle něj nepředstavuje žádné riziko. „Pokud jde o základní potraviny v České republice, palmový olej je pouze v margarínech,“ uvedl mluvčí ministerstva Hynek Jordán. Podle něj nahradil v potravinářském průmyslu používání ztužených tuků, které jsou zdrojem transmastných kyselin a mají prokazatelný negativní vliv na lidské zdraví.  

„Do České republiky bylo odhadem dovezeno 16 tisíc tun palmového oleje.  Používá se i v kosmetice a biopalivech. Češi ho sní za den přibližně 4 g,“ řekla ředitelka odboru bezpečnosti potravin Jitka Götzova. Člověk by podle ní měl denně sníst aspoň 20 g tuku. Vychází při tom z údajů z loňského roku.

Nahradit palmový olej v potravinářství je prý složité už jen proto, že ostatní rostlinné oleje se musí technologicky upravit, aby se dosáhlo stejné struktury, což by se promítlo do finální ceny výrobku. „Lidé mají při nákupech od prosince 2014 jednodušší rozhodování, protože od tohoto data musí být ve složení výrobku uveden na obalu konkrétní druh rostlinného oleje, tedy i palmového,“ upřesňuje Jordán. 

V Česku jen certifikovaný olej

Je tedy pouze na lidech, zda si složení přečtou a výrobek obsahující tento olej koupí nebo ne. Další možností je i kupovat výrobky s palmovým olejem označeným certifikátem RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil), který je vyrobený bez zbytečného poškozování životního prostředí nebo lidské společnosti a který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou. 

Podle ministerstva všichni výrobci v Česku používají certifikovaný palmový olej.

Problematika palmového oleje je spíše na etické a ekologické rovině. Na zdraví člověka prý vliv nemá:

 

Zobrazit celou diskusi