Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vojáci předali Vrbětice policii. Na hektary polí a luk zase může veřejnost

Autor: bru/ČTK - 
5. února 2016
07:21

Armáda dnes předala střežení areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde předloni vybuchly dva muniční sklady, policii a státnímu podniku Vojenské lesy a statky. Potvrdila to zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Vojáci zde působili od listopadu 2014. Nyní budou rušit své základny ve Vrběticích a Haluzicích i stanoviště podél ochranného perimetru.

Z Vrbětic by měli odejít do 15. února. Ve Vrběticích se vystřídalo téměř 7000 příslušníků armády.

Na ostraze areálu se podle krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka bude ode dneška místo 180 až 200 vojáků podílet denně asi 50 policistů včetně členů speciálních pořádkových jednotek z Prahy, Ostravy a Brna a asi 20 pracovníků Vojenských lesů a statků.

Policie v úterý uvolnila vstup do části území poblíž Vlachovic, jejich části Vrbětice a obce Haluzice, která byla od výbuchů nepřístupná. Umožnila tak lidem užívat pole, louky a pastviny v délce asi 3,5 kilometru, tedy desítky hektarů ploch. Pyrotechnici při průzkumu našli munici nejdále 1250 metrů od epicentra výbuchu.

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi