Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

K jednomu z „unesených“ v Libanonu se hlásí tajné služby, skočily na léčku?

Autor: bru/ČTK - 
4. února 2016
13:30

Vojenské zpravodajství má záležitosti související se zadržováním pětice Čechů v Libanonu pod kontrolou, řekl novinářům po dnešním zasedání sněmovní komise pro kontrolu této tajné služby její předseda Bohuslav Chalupa (ANO). Jednání komise, kterého se účastnil ředitel vojenské tajné služby Jan Beroun, bylo v utajovaném režimu.

Mezi Čechy, kteří byli propuštěni v pondělí a pro něž Česko ve středu vyslalo letecký speciál, údajně figuruje příslušník armádní tajné služby Martin Psík. „Hlásíme se k panu Psíkovi, další informace nebudu poskytovat,“ řekl novinářům Beroun.

Češi unesení v Libanonu: Martin Psík Češi unesení v Libanonu: Martin Psík | Policie ČR

Pět mužů podle médií padlo prý do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla dostat z Česka údajně svého pracovníka Alího Fajáda. Fajád je držen v pankrácké věznici, o jeho vydání žádají Spojené státy. Prostředník podle médií nabízel informace o Čechovi uneseném o několik měsíců dříve v Libyi. Zatímco česká civilní rozvědka údajně nabídku považovala za past, Vojenské zpravodajství poslalo do Libanonu Psíka.

Beroun se k tomu vyjádřit nechtěl. „Důvodem, proč k tomu kontaktu došlo, bylo určitě plnění úkolů zpravodajské služby v zájmu českého státu,“ řekl.

Chalupa uvedl, že nelze nikdy úplně dopředu predikovat nebezpečí, která mohou nastat. „V tomto případě se stala nedobrá věc, nicméně Vojenské zpravodajství si to vyhodnotilo a samozřejmě budeme sledovat, aby se podobný problém v budoucnu nezopakoval,“ řekl. „Informace, které jsme získali, nám v podstatě dosvědčují to, že Vojenské zpravodajství má věci pod kontrolou,“ dodal.

Civilní rozvědka podle médií věděla díky zprávě z ministerstva zahraničí o tom, že Libanonci českým diplomatům v Bejrútu vyhrožovali odvetou za Fajádovo zatčení. O tomtéž varování prý neměla tušení armádní tajná služba, ta civilní jí informaci nepředala. Šéf civilní rozvědky Jiří Šašek se ve středu od informací, která média v posledních dnech zveřejnila, „důrazně distancoval“.

„Já si myslím, že to, co se publikuje v médiích, je nafouknutá bublina, realita je trochu jiná,“ poznamenal dnes Beroun. Podle Chalupy není možné tvrdit, že si tajné služby konkurují, připustil ale „určitý problém“ v koordinaci, což si podle něho může vyžádat i legislativní úpravu.

Další členové komise se k dnešnímu jednání odmítli před novináři vyjádřit. Chalupa poznamenal, že některé věci se od Berouna nedozvěděli, protože Bezpečnostní rada státu ho zavázala mlčenlivostí. Ke spekulacím médií, že propuštění Čechů je diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za Fajáda, Chalupa řekl, že z jednání komise nic takového nevyplynulo. Vojenský speciál se z propuštěnými lidmi vrátí do Česka dnes odpoledne. Teprve potom prý bude případně možné se ke kauze vrátit.

villi ( 4. února 2016 16:40 )

JENOM AŤ TAM TY SMRDUTÉ PRASATA ZŮSTANOU !!! AŽ PŘIJEDOU,UDĚLAJÍ Z NICH CELEBRITY A HRDINY!!! CHCI Z TĚCH SMRDUTÝCH HLAV NA VLASTNÍ UŠI SLYŠET,CO TAM DĚLALI A PROČ!!!

kuniksicht ( 4. února 2016 14:23 )

kujme pikle, pikle kujme..........tajne sluzby,vojenska a civilni rozvedka, diplomate, politici, politikareni s lobbisty v popredi a to vse ridila jedna, jedna jedina zena. donedavna drela jako kun za jeden jediny plat. fakt je to k zbliti kam ten svet speje a nam nic jineho nezbyva nez tohle vse sledovat, trpet a vydelat na tenhle ten system

Zobrazit celou diskusi