Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi museli s USA o Fajádovi jednat, naráží Bublan na výměnu za „unesené“ v Libanonu

Autor: sou - 
4. února 2016
13:07

Na bývalého šéfa civilní rozvědky Františka Bublana působí celá akce tak, že ji někdo špatně vyhodnotil a učinil špatná rozhodnutí. Pro deník Právo ale uvedl i to, že ji nemůže jednoznačně odsoudit, protože nemá dostatek podrobností. Mohlo tak jít hlavně o selhání komunikace mezi českou civilní a vojenskou tajnou službou.

„Skutečně nevím, jestli selhala komunikace, nevidím do toho, ale u nás neexistuje nějaké koordinační centrum,“ uvedl pro deník Právo. Například v Británii mají vládní výbor, který přijímá informace a také koordinuje činnost. „V tomto případě by určitě stálo za to, aby se hledalo již dřív, aby se vytvořil třeba společný tým. Je to spíš selhání systému,“ upřesnil Bublan. 

Nerozumí ani tomu, co vedlo k vyslání skupiny do Libanonu ve složení dvou novinářů, advokáta a překladatele v doprovodu člena rozvědky. Jako ředitel by takovou věc neudělal. Podle něj je vždy riziko vyslat někam kmenového zpravodajce, který není v nějakém zakrytí. Mezi vojenskou a civilní rozvědkou panuje dlouhodobě špatný vztah.

„Zdravá rivalita a soutěžení tam být musí, ale musí to být v určité míře a nic neohrozit. Málo platné, vždycky tam bude nějaká malinká nedůvěra, což se mohlo stát v tomto případě,“ míní Bublan s tím, že to třeba povede k tomu, že se konečně jejich vzájemná informovanost zlepší. 

Působnost Fajáda je podle něj velice zvláštní 

Libanonec Alí Fajád, kterého mají údajně české úřady propustit výměnou za pětici Čechů, měl být příslušníkem libanonské služby a zároveň poradcem na Ukrajině. Podle Bublana je to poněkud zvláštní, ale ne nemožné. Pro Američany může být cenný jako zdroj informací i jako obchodník se zbraněmi. Pokud bude nakonec vydán do Libanonu místo do USA, na česko-americké vztahy by to nemělo mít vliv.

„Domnívám se, že pokud se hledá nějaké řešení, tak se to dělá tak, že se mluví se všemi stranami, takže se muselo mluvit i s Američany a říct jim: ‚Máme tuto variantu, považujeme ji za nejlepší, chceme ty lidi zachránit a jde nám o jejich životy‘,“ dodává Bublan s tím, že tam nemusel být jednoznačný souhlas, ale jednání proběhnout musela.

rumungro ( 5. února 2016 02:32 )

Nezáleželo na názoru nějakýho Opa z USA!Porada nejspíš proběhla,ale z naší strany měla jediný cíl,a to osvobodit Česky občany výměnou za Fajáda.Sobotkovi nezbývalo,už jen z politických důvodů,nic jinýho.Tím nechci snižovat jeho vlastenecký úmysl.

Zobrazit celou diskusi