Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Odbornice: Nikdo neví, kdy udeří pandemie chřipky. Virus stále mutuje

Je pouze otázkou času, kdy se objeví další pandemie chřipky. Virus mutuje rychle a neustále. Naštěstí ne pokaždé je životaschopný a nebezpečný.
Je pouze otázkou času, kdy se objeví další pandemie chřipky. Virus mutuje rychle a neustále. Naštěstí ne pokaždé je životaschopný a nebezpečný.  (Autor: repro ČT/Reuters - Jarmila Hluchá)
Autor: David Klempíř - 
7. února 2016
06:15

Nové mutace viru chřipky vznikají velmi často, ale ne každý takový virus přežije a jen málo se jich dokáže rozšířit z místa vzniku. Pandemická vlna však přesto přijde, je to jen otázka času. A vhodná vakcína nebude dřív než za několik měsíců po začátku, řekla pro Blesk.cz Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku.

Jak dlouho trvá vývoj nové vakcíny? Roky, nebo desítky let?
V případě vakcíny proti chřipce ne. Existuje dlouhá tradice výroby chřipkových vakcín a je zavedená příslušná technologie. Není to však možné v řádu několika týdnů. To není reálné. Vakcína může být k dispozici vždy až na případnou druhou „pandemickou vlnu“.

Jako v případě prasečí chřipky před sedmi lety?
V roce 2009 šlo skutečně o pandemickou situaci. I vakcína proto byla pandemická. Patří do ní jen dotyčný pandemický kmen, nikoliv žádné další typy chřipek. Očkuje se rovněž v jiném období, než bývá běžné.

A i v takovémto případě je společnost schopna vyvinout vakcínu rychle?
V případě pandemií dostávají výrobci již příslušný kmen a to „očištěný“, aby s ním mohli začít ideálně okamžitě pracovat. I tak se ale bavíme o měsících, nikoliv týdnech.

Po kolika letech se opakují pandemie typu prasečí chřipky v roce 2009?
Periodicita skutečně existuje, ale spočívá pouze v tom, že se situace opakují. Intervaly mezi pandemiemi jsou absolutně různé. Od 10 až po téměř 40 let mezi dvěma takovými vlnami. Nedá se to predikovat.

Nedokáže chřipka mutovat mnohem rychleji?
Vzhledem k tomu, jak je chřipkový virus sestaven, vznikají nové mutace pravděpodobně velmi často. Ale jejich další možná existence je možná pouze za výjimečných okolností. A těžko se studuje a posuzuje.

A jednou za čas se objeví nová a odolná mutace viru?
Mechanismus vzniku pandemického kmene je pro virus chřipky charakteristický. Nové varianty viru vznikají křížením od lidských chřipkových virů stejně jako od ptačích. Potenciál vzniku nových chřipkových kmenů je skutečně veliký, vznikají nové varianty, které mají jinak poskládaný genom. Když se k tomu přidají i chřipkové viry z prasat, může to být začátek toho, že vznikne nový chřipkový kmen. Vezměte si jako příklad jihovýchodní Asii, je tam pestrá biodiverzita, hlavní migrační trasy mnoha druhů ptáků, hustě osídlené oblasti, kde jsou lidé, drůbež a prasata na malém prostoru. Z logiky věci by na takových místech mělo často docházet a také dochází k mutacím chřipkových virů.

A z Asie se virus jedním letadlem přenese do Evropy…
Nemusí to znamenat, že se takový nový kmen chřipkového viru rozšíří. Virus může zmutovat a může být i velmi nebezpečný, ale nemá například schopnost přenášet se z člověka na člověka. Chybí mu zkrátka nějaká podstatná vlastnost, která by mohla způsobit onemocnění.

Dokážete odhadnout, kdy bude vyvinuta vakcína proti viru zika?
Zika nepatří mezi chřipkové viry. Ačkoliv jde o virus, který lidé znají již desítky let, doposud způsoboval pouze lehké infekce. Nebyl proto důvod, reálný ani epidemiologický, aby se proti němu vyvíjela vakcína. Také v současnosti má onemocnění virem lehký průběh. Mnohem horší je to ovšem pro vývoj plodu u těhotných žen. To samozřejmě úplně změnilo situaci. Ale vývoj vakcíny bude podle mého názoru v tomto případě běh na dlouhou trať.

Roman_Koblizek ( 7. listopadu 2016 14:07 )

Chřipka udeřila v plné síle, vidím to na okolí každý je nastydnutý a prská. Já se zatím držím asi protože chodím do sauny a pravda je, že od doby co se pravidelně očkuji jsem chřipku neměl, na vakcínu mi přispěje moje pojišťovna ozp a stejně tak proplatí doplňky stravy a vitamíny což moc nevyužívám spíš se snažím jíst zeleninu.

Zobrazit celou diskusi