Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pozitivní test na virus zika nic neznamená. Stačí mít klíšťovou encefalitidu

Autor: Václav Lang - 
3. února 2016
17:27

I české ženy se začínají strachovat, zda na jejich případné těhotenství nemůže mít vliv virus zika, před kterým varuje Světová zdravotnická organizace. Způsobuje totiž vývojovou poruchu mozků lidských plodů. Vedoucí virologického oddělení Národního referenčního centra pro arboviry Hana Zelená, která se virem zika zabývá, ale tvrdí, že intenzivní obavy nejsou namístě. Dostupné testy navíc podle ní mohou virus diagnostikovat i ve zdravém těle.

Jaká je v současnosti v České republice situace kolem viru zika, jsou namístě obavy?

V ČR zatím nejsou žádné prokázané případy. Obavy z šíření v našem státě nejsou namístě, protože pro šíření viru je nutný teplomilný komár Aedes aegypti, který u nás nežije. Jsou možné pouze importované nákazy.



Existují nějaké příznaky, kterými by se měli lidé řídit?

Mezi příznaky patří horečka, kožní vyrážka, bolest kloubů a svalů, popřípadě zánět spojivek, tyto příznaky trvají zpravidla 5–7 dní.

Virus zika způsobuje, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často zapříčiněno nedostatečně vyvinutým mozkem. Virus zika způsobuje, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často zapříčiněno nedostatečně vyvinutým mozkem. | ČTK, EPA, Reuters


S jakou jistotou dovedete říct, jestli lidé mají, nebo nemají virus zika?

Dokážeme s vysokou pravděpodobností potvrdit nebo vyvrátit právě probíhající nákazu pomocí vyšetření krve metodou PCR. Po uplynutí této doby je možné proběhlou nákazu diagnostikovat pouze průkazem specifických protilátek. Zatím ale nemáme v laboratoři k dispozici potřebná diagnostika. Jakmile je budeme mít, budeme schopni prokazovat ve vzorcích krve i protilátky proti viru zika.



Hovořila jste v České televizi o zkřížených reakcích, co to znamená?

Je to termín používaný v laboratorní medicíně. V tomto konkrétním případě to znamená, že virus zika, který patří mezi flaviviry, je antigenně velmi podobný jiným virům ze skupiny flavivirů, což jsou kromě viru zika např. viry dengue, žluté zimnice, virus západonilské horečky, virus japonské encefalitidy nebo virus klíšťové encefalitidy, a proto se stává, že v běžně používaných laboratorních testech na protilátky vzorek vychází pozitivně, i když ve skutečnosti obsahuje protilátky proti nějakému jinému flaviviru.

Video Vše o viru zika: Horečka, vyrážka a deformace mozku dětí - Tomáš Polák, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Může se tedy stát, že například člověk s klíšťovou encefalitidou bude diagnostikován jako nakažený virem zika?

Ano, při průkazu protilátek se to stát může, a to i obráceně. Může se to stát i u zcela zdravého člověka, který byl očkován např. proti klíšťové encefalitidě. Setkáváme se s tím běžně u jiných flavivirů, proto předpokládám, že u viru zika to může být podobné. Jediný test, který dokáže rozlišit, zda se jedná skutečně o protilátky proti viru zika, nebo o zkříženě reagující protilátky proti nějakému jinému viru, je neutralizační test, pro který je ovšem zapotřebí mít v laboratoři živou virovou kulturu. Předpokládáme zavedení virus neutralizačního testu, jakmile budeme mít virus zika k dispozici.



Pokud se ukáže, že ten virus někdo má, co potom? Jak dlouho by ženy měly počkat s otěhotněním?

Virus je v krvi cca týden, podle některých zdrojů se potom údajně ještě 1–2 týdny může vylučovat močí, takže zhruba po tuto dobu od nákazy by bylo rozumné s otěhotněním vyčkat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi