Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Adopce dětí odebraných v Norsku je nepřípustná, tvrdí ministr

Autor: ČTK, val - 
3. února 2016
10:16

Ministerstva zahraničí a sociálních věcí se pokusí podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vstoupit jako účastník do řízení u norského soudu v kauze dětí Evy Michalákové. Záměr chce představit ve středu na jednání vlády. Adopce jejích dvou synů odebraných tamními úřady je podle ČR nepřípustná. Zaorálek rovněž odmítl návrh smlouvy o vydávání dětí, kterou mu poslal prezident Miloš Zeman. 

„Využijeme institutu norského práva, jehož smyslem je umožnit veřejným subjektům vstupovat do soudních řízení a obhajovat v nich širší veřejný zájem,“ oznámil Zaorálek novinářům.

Norský právní řád prý neupravuje přímo vstup cizího státu do vnitrostátního řízení, ale ministr věří, že soud pokusu o intervenci vyhoví. Na jednání pak chtějí české úřady poukázat na dvě vady v postupu norských úřadů. „Domníváme se, že v situaci dětí Michalákových je nepřípustná adopce v cizí zemi,“ uvedl Zaorálek. Takový postup podle něj není v souladu s Úmluvou o právech dítěte.
Eva Michaláková Eva Michaláková | Blesk - Ladislav Křivan
Druhé pochybení vidí ministr v tom, že úřady odpíraly Michalákové styk s dětmi, přestože o něj jevila zájem.
Vláda jeho návrh vložit se do soudního řízení přijala, o čemž informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru. 

 

 

Norská sociální služba Barnevernet odebrala českým rodičům syny Denise (ročník 2005) a Davida (2008) v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Norské úřady loni v září rozhodly o zbavení matky rodičovských práv a adopci mladšího hocha. Eva Michaláková se odvolala, soud by se měl konat koncem února.

 

Zaorálek odmítl Zemanovu smlouvu

 

Zaorálek ve středu také řekl, že smlouva o vydávání dětí, kterou prezident Miloš Zeman navrhuje uzavřít s Norskem, je v rozporu s mezinárodními smlouvami a nevyhovuje některým zásadám mezinárodního práva. Ministerstvo k ní má vážné výhrady, ale zadalo její analýzu i ministerstvu spravedlnosti.

 

Podívejte se, jak prezident Miloš Zeman okomentoval kauzu Evy Michalákové:

 

Video Zeman k norské kauze - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Podle prezidentova návrhu smlouvy, který představil před dvěma týdny, by děti s českým občanstvím byly v Norsku vydávány svým rodičům. Dokument má být řešením případů dětí odebíraných rodičům norskou sociální službou Barnevernet. Podle analýzy, kterou si nechal zpracovat Zaorálek, mají ale právníci ministerstva k návrhu zásadní výhrady.

 

 

„Konkrétně je dle mého v rozporu s Úmluvou o právech dítěte, protože ten návrh vůbec nezohledňuje zásadu nejlepšího zájmu dítěte,“ řekl Zaorálek. Do rozporu se dostává i s úmluvou o pravomoci orgánů, použitelném právu, uznávání, výkonu a spolupráci ve věcech rodičovské zodpovědnosti a opatření k ochraně dětí. „Ta přiznává v těchto ohledech pravomoc orgánům bydliště dítěte,“ uvedl ministr.

 

Další problém vidí Zaorálek i v retroaktivitě, tedy v tom, že by smlouva měla platit i pro případy předcházející její ratifikaci.

 

 

S návrhem smlouvy s Norskem již dříve přišel europoslanec Petr Mach (Strana svobodných občanů), Zaorálek ho tehdy označil za nepříliš použitelný. „Připadá mi, že je ten návrh totožný, alespoň jsem nezaregistroval, že by tam byly nějaké rozdíly, řekl Zaorálek.

 

V médiích byly dosud zveřejněny dva případy, kdy norské úřady odebraly děti s českým občanstvím z péče biologických rodičů. Kromě Michalákových budí vášně i kauza devítiměsíčního děvčátka, které norská sociálka odebrala české matce a norskému otci před několika týdny. Podle poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové, která se problémem zabývá, jsou podobné případy českých dětí v Norsku tři.

 

rumungro ( 3. února 2016 13:23 )

Pokud něco viš o kupčení s dětmi,tak se s námi poděl.

juuuhele ( 3. února 2016 13:16 )

Bohužel mi to neodesílá. Snad jindy.

mistr_yoda ( 3. února 2016 12:53 )

Já tedy vidím rozdíl mezi "viditelným zbitím chlapce" a pár na holou. Podle na veřejnost prosakujících perverzností co psychopatka Michaláková dělala se svými dětmi, se absolutnímu zákazu styku s dětmi nedivím.

juuuhele ( 3. února 2016 12:47 )

Dobře, dejme tomu, že používala tzv.českou výchovu a děti sem tam vyprášila. Přesto, postup Barnevernetu, že děti i když by rádi, smí rodiče vidět jen jednou do roka nebo dokonce jednou za dva roky a to na 10 minut, to vám připadá normální? To dělají vše pro rodinu? Ne, tohle je úmyslné odcizení. Nesmí je obejmout, nesmí je pohladit, nesmí se jich dotknout, nesmí ukázat city!!!!!! Nesmí jim říct, že je miluje a že ji schází. To je umyslné odcizení. Děti musí dostat pocit, že jsou matce zcela jedno, vždyt se neraduje, nepláče, neobejme je, neřekne jim, jak je miluje. No co je to za matku, tak to raději u pěstounů. To je cíl Barnevernetu, mafii, která obchoduje s dětmi. To s tím záchodem, z čeho vy zde děláte naprosté a nesmyslné drama, chováte se jako fanatik a hystericky to zde stále píšete dokola kolem, bych vůbec nekomentovala, to dělají všichni děti. To vám řekne každá máma. Asi nemáte děti. To jak vy smýšlíte mi připadá, že obchod s dětmi podporujete.

mistr_yoda ( 3. února 2016 12:38 )

Ano. Michaláková dětské porno netočila. Ona ho fotila!

Zobrazit celou diskusi