Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Libanonci: Češi nebyli unesení, šlo o spiknutí kvůli výměně za Fajáda

Autor: bru/ČTK - 
3. února 2016
08:18

Pětice Čechů propuštěná po půlročním pohřešování v pondělí v Libanonu nebyla unesena. Podle libanonského deníku An-Nahár Češi pobývali v Libanonu jako hosté na utajovaném místě a libanonské bezpečnostní zdroje o nich věděly.

Cílem tohoto teatrálního spiknutí bylo vytvořit tlak na české úřady a přinutit je tím k propuštění agenta Hizballáhu Alího Fajáda, zadrženého v ČR v rámci zatýkání, jehož cílem byli členové Hizballáhu působící v Evropě, píše list.

Český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek po propuštění pětice uvedl, že Češi jsou podle dostupných informací v uspokojivém zdravotním stavu.

Fajád vystoupí z letadla a dovnitř pustí Čechy

Server Ya Libnan napsal, že letadlo, které přiletí do Bejrútu vyzvednout propuštěné Čechy, bude mít na palubě Fajáda. Výměna prý bude provedena podobně jako v případě dvou tureckých pilotů unesených v Libanonu v roce 2013. Libanon je vyměnil za šíitské poutníky unesené v Sýrii a vrácené do Libanonu přes Turecko. Fajád prý vystoupí z letadla a Češi pak poletí do Česka.

Ya Libnan také připomíná, že velitel libanonské tajné služby Abbás Ibráhím je velmi blízce svázán s Hizballáhem. Tato šíitská organizace má v Libanonu své zástupce v parlamentu a je také ve vládě. Má však ozbrojené křídlo, které bojuje proti Izraeli a je zapojeno na straně syrské armády také do současného konfliktu v Sýrii.

Fajád je v Česku od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádají Spojené státy. V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán do USA, stejně jako další dva spoluobvinění – Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Konečný souhlas s extradicí tří mužů, kterým v USA hrozí až doživotí, musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Jeho úřad současný vývoj kolem kauzy nekomentoval.

Kde je právě teď Fajád? Ve vězení, tvrdí jeho rodina

Případem se dnes zabývá také libanonský list The Daily Star. Podle něj Fajádova rodina tvrdí, že Fajád je stále v ČR ve vězení a nebyl propuštěn. „Potvrzujeme, že Alí ještě nebyl propuštěn,“ řekl listu právník rodiny Kamál Laháf.

Podle libanonské bezpečnosti byl spolu s pěti Čechy propuštěn také Fajádův bratr Saíb, který byl řidičem skupiny, a všech šest mužů je teď v rukou libanonské rozvědky. „Vše, co víme, je, že všichni jsou v rukou tajné služby a jsou vyslýcháni v souvislosti s únosem. Další informace nemáme. Řekli nám, že výslech je prováděn tajně. Byli prý nalezeni v pondělí v sedm hodin večer ve vesnici Majdún v údolí Bikáa,“ řekl Laháf. O tom, v jakém jsou muži zdravotním stavu, prý nemá informaci.

Rodina tvrdí, že zatčení jejich příbuzného nemá nic společného se zbraněmi nebo drogami. „Byl zadržen svévolně, český ministr spravedlnosti potvrdil, že Alího zadržení je politické a že proti němu nemají žádné důkazy,“ řekl Laháf deníku.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zednik ( 4. února 2016 15:21 )

Taky si to myslím. Už to složení té pětice! Předem domluvený tyátr i s USA. Až zas někoho "unesou" ani to nebudu číst, natož litovat jejich rodiny.Komedianti. Kdoví jak to bylo se slavnou Ančou a Tončou.

villi ( 3. února 2016 14:58 )

JENOM AŤ TAM TY SMRDUTÉ PRASATA ZŮSTANOU !!! AŽ PŘIJEDOU,UDĚLAJÍ Z NICH CELEBRITY A HRDINY!!! CHCI Z TĚCH SMRDUTÝCH HLAV NA VLASTNÍ UŠI SLYŠET,CO TAM DĚLALI A PROČ!!!

dylina ( 3. února 2016 12:13 )

"Cílem tohoto teatrálního spiknutí bylo vytvořit tlak na české úřady a přinutit je tím k propuštění agenta Hizballáhu Alího Fajáda, zadrženého v ČR v rámci zatýkání, jehož cílem byli členové Hizballáhu působící v Evropě." HERGOT,DĚLEJTE S TÍM NĚCO! President by mněl okamžitě z tohoto trapasu vyvodit důsledky!!!

franz ( 3. února 2016 11:19 )

Ubohost této vlády nezná mezí.Mají snad celý národ za trotli. Parta domluvených s arabským lumpem, včetně jeho vykutáleného advokáta, si užívá v jeho arabské rodině a v klidu a hojnosti si počká na český vojenský speciál, který je slavnostně odveze k dalším oslavám v tzv. česku. Za dobře vydělané arabské dolary . Jak primitivní, ubohé a drahé. Na to se mi určitě přispívat nechce.

mrdlafka ( 3. února 2016 09:18 )

dejte jim pokoj a buďte rádi že chcíply, oba

Zobrazit celou diskusi